• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm 2 nowe poziomy w Krakowie (FREMO i tort)

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
234 4 0
Z drugiej strony stacji (od strony Skoczowa) rozjazd 4e ma zamontowany elektryczny napęd produkcji firmy Bombardier Transportation ZWUS Sp. z o.o. - ilustracja.
Swoją drogą, to stacja jest dosyć dobrym materiałem na moduł, zwłaszcza dla osób kochających budowę sieci trakcyjnej. Posiada tylko dwa zelektryfikowane tory główne i jeden niezelektryfikowany ślepy tor boczny, dzięki czemu byłby do nich całkiem dobry dostęp do czyszczenia, a jednocześnie budowa napowietrznej sieci jezdnej nie byłaby tak kosztowna i skomplikowana. Sama stacja do największych też nie należy - zmierzyłem jej długość - pomiędzy dwoma semaforami wjazdowymi - i w przeliczeniu na skalę 1:87 wychodzi ok. 11-12 m (bez zastosowania żadnych skrótów) - taki Radzymin tylko trochę mniejszy ;) (bez jednego toru głównego dodatkowego).

Przy okazji, Szymon, powodzenia w dalszej walce z pędniami :). Fajnie Ci to wychodzi i na koniec będzie świetny klimat (y), który już powoli zaczyna być widoczny :gwizd:. Masz świetnego mentora (y), pozazdrościć ;). Czy będziesz w niektórych miejscach robił pędnie odkryte prowadzone na słupkach pędniowych czy wszystkie zakryte w kanałach pędniowych?
I jeszcze kilka zdemontowanych jakieś kilka lat temu... można by poszaleć z tymi torami... ;)

jageer

Aktywny użytkownik
Reakcje
451 0 0
Stan tych pędni koszmar. Mocowanie rygla - poniżej wszelkiej krytyki. Gdzie to "badziewie" istnieje???!!! Kategorycznie zakazuję Ci się na tym wzorować. Monterowi działkowemu "spodnie przez głowę" bym zdjął jeśli tak wygląda cała stacja!!!
Chyba niewiele stacji widziałeś z takimi srk, nie mówiąc o bocznicach..... Ja osobiście tragedii tu nie widzę ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
Przy okazji, Szymon, powodzenia w dalszej walce z pędniami :). Fajnie Ci to wychodzi i na koniec będzie świetny klimat (y), który już powoli zaczyna być widoczny :gwizd:. Masz świetnego mentora (y), pozazdrościć ;). Czy będziesz w niektórych miejscach robił pędnie odkryte prowadzone na słupkach pędniowych czy wszystkie zakryte w kanałach pędniowych?
Dzięki za miłe słowo Remaj12. Pędnie w obrębie głowic, a raczej drugiej głowicy będą raczej zakryte kanałami. Pewnie odcinki w kierunku semafora wjazdowego będą już odkryte ;) Może jeszcze przy semaforze skrajnym też zrobię odkryte. Ale zanim dojde do tego etapu to jeszcze daleka droga. Teraz ogarniam sprawy na module 6 i 5 - elektryka, doszutrowanie, krawędzie peronowe, krany wodne, magazyn, krawędź pod magazyn, oświetlenie głowicy - rodzaje kloszy itp...

Tomek to super MENTOR :) Zwłaszcza jak nie zmienia wszystkiego co w mej głowie się zrodziło - tak jak dziś w KLUBIE... ale to mi tylko na dobre wyjdzie. Dzięki Tomku za te godziny konsultacji ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
Po ostatnich konsultacjach w klubie zapadło parę decyzji. Mianowicie jakie perony i gdzie będą żurawie wodne. Z grubsza staram się przenieść teorie na real.
Perony to auhagen 7mm nr 41201.
Żurawie to też Auhagen nr 41626.
20160105_234328.jpg

Fundamenty jeszcze nie przyklejone. Muszę ustalić jak ma być przyklejona podstawa. Czy bliżej peronu jest odpływ czy kran.

Załączniki

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
8 1 0
Nie wiem czy są przepisy na to, ale ja na Podgórkach kierowałem się logiką. Założyłem, że parowóz może przyjechać na stację z bardzo małą ilością wody a więc pierwsze co będzie potrzebował to właśnie jej dolać. Następnie umieściłem żurawie tak, aby najdłuższy parowóz z tendrem, gdzie wlot wody jest na końcu (np.Ty2) zmieścił się przed buforami - w Twoim przypadku przed semaforem wyjazdowym, i można dolać wody bez konieczności dalszej jazdy parowozu.

Zgodnie z tą logiką wychodzi że istotny jest kierunek jazdy (peron nie koniecznie będzie na danym torze) oraz pozycja semafora wyjazdowego lub znacznik ukresu. Z geometrii żurawia więc wynika że słup jest elementem wskazującym dalszy kierunek jazdy.

Z estetycznego punktu widzenia też to chyba lepiej wygląda.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
Marku kierunek żurawia nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy pociągu. Żurawie będą stały u mnie po obu stronach stacji i przy szopie. Na razie rozwiązuje problem na tej głowicy. Po kolejnych konsultacjach z Tomkiem, będę je stawiał tak aby kolumna żurawia była bliżej semafora. Długość kranu przedłuży mi jeszcze możliwość postawienia np Ty2 pod semaforem i obsłużenie go (i inne parowozy długie), zwłaszcza na torze pierwszym od dolnego poziomu (nr2) tam gdzie będą w teorii jeździć pociągi towarowe pociągi, które sa najbardziej wodo-pijne-żerne ;)

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
8 1 0
Marku kierunek żurawia nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy pociągu. Żurawie będą stały u mnie po obu stronach stacji i przy szopie. Na razie rozwiązuje problem na tej głowicy. Po kolejnych konsultacjach z Tomkiem, będę je stawiał tak aby kolumna żurawia była bliżej semafora. Długość kranu przedłuży mi jeszcze możliwość postawienia np Ty2 pod semaforem i obsłużenie go (i inne parowozy długie), zwłaszcza na torze pierwszym od dolnego poziomu (nr2) tam gdzie będą w teorii jeździć pociągi towarowe pociągi, które sa najbardziej wodo-pijne-żerne ;)
OK, czyli tak jak ja nieudolnie próbowałem to napisać. Bliżej semafora wyjazdowego oznacza kierunek jazdy ;)

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
8 1 0
Szymon,

Jak uzupełnisz wodę w parowozie na górnym torze?

Moim zdaniem, jeden żuraw między 1 i 2 torem od góry and drugi żuraw między 3 - 4 torem od góry.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
Między torami 3 i 5 (pierwszy i drugi od góry) nie będzie kranu bo:
- nie ma tam miejsca aby go postawić w sposób sensowny z racji braku miejsca
- tam docierają pociągi lokalne/osobowe które maja zapas wody, ewentualnie można je uzupełnić pod szopą.
- będą jeszcze krany po drugiej stronie stacji (na drugiej głowicy) i będzie tam tez kran obsługujący tory 3 i 5.
Najważniejsze jest jest uzupełnianie wody w pociągach dalekobieznych, które nie mają czasu na wodowanie na osobnych torach, dlatego żurawie obsługiją głównie tory 3, 1 i 2 (czyli drugi, trzeci i czwarty od góry)

Ustalone i skonsultowane wszystko z Tomkiem i Andrzejem ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
Pół peronów i teren za stacją przygotowane pod ziemię i zieleń. Teraz wracamy do tego co pod spodem. Kable i inne swiecidelka. Trzeba zrobić do konca pędnie i wszystkie zwrotniki oraz latarnie doswietlajace głowicę.
20160110_010018.jpg

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
H0m
KKMK
Reakcje
5.306 33 0
No to jedziemy dalej z koksem :) Dziś odpaliłem kolejny rozjazd na napędzie mtb. Działa jak należy. Udało się też zainstalować semafory i przetestować instalację 16 V. Uważam że zaczyna się robić klimat :) Będzie ciekawiej jak Dorobię jeszcze ok 5 zwrotników/wskaźników.
20160111_235152.jpg

Potem wpadł mały dron aby zrobić fotki z lotu ptaka.
20160111_235532.jpg
20160111_235500.jpg