Ciepło, ciepło. Ale nie to.
Odpowiedź na pytanie konkursowe: stacja w miejscowości Tommot nawiązuje kształtem do wyglądu domu Jakutów tzw. urasy lub urasu - nie wiem, jak odmienić poprawnie to słowo
Zgadza się. Brawo.
[DOUBLEPOST=1496932655,1496931856][/DOUBLEPOST]
Ciepło, ciepło. Ale nie to.
Odpowiedź na pytanie konkursowe: stacja w miejscowości Tommot nawiązuje kształtem do wyglądu domu Jakutów tzw. urasy lub urasu - nie wiem, jak odmienić poprawnie to słowo
Zgadza się. Brawo.
Budynek dworca na stacji Томмот powstał według projektu architekta Iwana Łukina. Łączna powierzchnia użytkowa 759 m2. Oddano do eksploatacji 28.08.2004 roku.
Trzy kopuły dworca w Tommocie o łącznej powierzchni zewnętrznej ponad 1000 m2, nawiązują do dawnego letniego domu Jakutów – urasy (ros.
ураса,jakut.
ураha). Urasa była budowana z drewnianych żerdzi, pokrywanych płatami kory brzozowej. Ten typ budowli zanikł praktycznie w drugiej połowie XIX wieku.
Pierwsza kopuła od lewej mieści w swoim wnętrzu bufet dworcowy, środkowa wieńczy hol główny, zaś prawa jest wykorzystywana jako poczekalnia o podwyższonym komforcie.
Parter budynku zajmują pomieszczenia kasy biletowej, holu głównego, dyżurnego ruchu, policji oraz toalety. Pierwsze piętro: bufet, dwie poczekalnie, a także pokój odpoczynku (комната отдыха).
Tak wyglądała sytuacja podczas naszego pobytu we wrześniu 2015 roku.
Jako ciekawostkę dodam, iż całoroczny dawny jakucki dom mieszkalny nazywa się, ni mniej ni więcej, tylko: „bałagan” (ros., jakut.
балаган).
Po wytłumaczeniu,co w języku polskim oznacza słowo „bałagan”, śmiech Jakutów i Rosjan z którym rozmawialiśmy w sklepie, brzmi mi w uszach do tej pory.
W języku Jakutów, nazwa Томмот oznacza „niezamarzający”. Wzięła się ona od niezamarzających źródeł tuż przy brzegach rzeki Ałdan, które biją w pobliżu miasteczka nawet przy temperaturze -500C.
Wykorzystano:
www.schiefer.ru
Urasa współcześnie:
Budynek dworca wewnątrz:
Widok z okna poczekalni:
Miało nie być nagród, ale znalazłem coś w zapomnianych zakamarkach lodówki: