• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik 101 sposobów na oświetlenie wagonów osobowych

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
145 8 0
Niestety jest to imitacja lampy, nadrukowana na modelu....
Wiem. Trzeba by tą imitację przewiercić i zastąpić kloszem. Albo wykombinować coś innego co by urealniło to co tam jest. Dlatego zapytałem czy ktoś coś próbował z tym zrobić. Może niekoniecznie w Lechu a w innym modelu z taką samą imitacją. Mnie trochę martwi że to na półokrągłym rogu pudła wagonu jest. I jeszcze klosz w kwadracie.
Pewnie kiedyś spróbuje. Najwyżej nie będzie się czym pochwalić. ;)

Arekmiz

Ostrzeżony
Reakcje
2.021 197 0
Dokładnie. Ja w moich wagonach Y Robo mam płytki, w których oświetlenie toalet jest na jednym obwodzie z korytarzem i przedsionkami (a przedziały oczywiście oddzielnie zapalane, w tym możliwość zapalania losowego). :)

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
950 121 8
Przyklej sobie na końcówkę "magicznej różdżki" kawałek filcu, albo czegoś innego miękkiego, bo podrapiesz dachy wagonów podczas załączania świateł.
PS. Dobra robota.
Końcówka magnetyczna powinna działać bezdotykowo.
Kolejny wagon dostał oświetlenie oraz oświetlenie końca składu załączane magnesem
Koszt 20 zł i trochę pracy. …..
Wideo w pionie traci 2/3 obrazu.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.210 47 1
Końcówka magnetyczna powinna działać bezdotykowo.
No przecież tak działa, ale oglądałeś film i zapewne widziałeś jak rysował dach podczas przełączania świateł.
Dlatego radzę co wyżej napisałem. Sam mam dla bezpieczeństwa modelu tak zrobione.
Kręcenie filmów w pionie, to absurd i totalna porażka filmowa. Tu popieram w całej rozciągłości (obrazu:)).

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
451 61 2
@MateuszS A gdzie to kupujesz, masz linka?
Do tego jakiś kondensator jeszcze, masz schemat?
Zobacz załącznik 1135059
1754404654656.png

1754404685016.png

Ścieżki zewnętrzne to zasilanie z kół. Te dwie skrajne od środka to wyprostowane napięcie i tu też są przylutowane kondensatory i V in do przetwornicy. Z drugiej strony przetwornica ma piny V out i to wyprowadzam na diody. Jak dodaję oś. końca to podłączam układzik załączany magnesem. Włączniki kupuję w wersji z diodą bez kabelków bo jest dużo taniej, następnie lutuję LED z przewodami.
Z drugiej strony przyklejam LED-y w ilości odpowiadającej oświetleniu każdego przedziału osobno i do WC. Ważne aby kupić taśmę, która ma do każdej diody rezystor i można odcinać po jednej.

DC-DC:
https://pl.aliexpress.com/item/1005...t_main.16.40451c24Yi4Hr8&gatewayAdapt=glo2pol

Włącznik magnetyczny:
https://pl.aliexpress.com/item/1005...t_main.51.40451c24Yi4Hr8&gatewayAdapt=glo2pol

Taśma LED:
https://pl.aliexpress.com/item/1005..._id=202508050752251077045585926400000607632_7

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 25
Tabor 14
Tabor 15
Tabor 0
Tabor 4