Mało tego, z tego co pisze to dopiero "raczkuje" w tej skali a fototrawienie to nowość z która do tej pory nie miał styczności. Zastanawia mnie jedno, gdyby udało uzbierać się te 1900 zł, a ludzi którzy wpłacili było by 30. Odliczając koszt wydruku, ile zostanie kasy na resztę potrzebnych elementów do budowy modeli. Potrzeba będzie zlecić blachy w ilości przynajmniej 30 szt, z ilu elementów składał się będzie model tyle też potrzeba form. Na ile sztuk wystarczy pojedyncza forma ? Wytrzyma przynajmniej 30 odlewów ? Druga sprawa ile zejdzie poskładanie , pomalowanie jednego modelu ? Dla tych co wpłacili pierwszych 30 szt ( teoretycznie będzie to darmowa robota aby się odwdzięczyć ). Ile dodatkowych kosztów poniesie za sobą wywiązanie się dla tych 30 osób, nie mówiąc już o jakimś zarobku. Wszak osoba wpłacająca 60zł otrzyma model za free. Skąd brać kasę na kolejne modele ? Kto to będzie składał, i na ile wyceni swój czas ? Puki co nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na zadane wcześniej pytanie, z czego będą zrobione szyby ? Sylikony do form, żywice, farbki itd:. nie leżą na ulicy, to też trzeba kupić.
Pomijając to wszystko gdyby owe 30 osób wpłaciło po te 60 zł to i tak zabrakło by 100 zł do uzyskania pełnych 1900 zł
Wszak matematyka jest jedna 30x60=1800
Osobiście podziwiam zapał aby dla tych 30 osób, dzień i noc lepić małe żuczki, raz po raz wywalając nieudane odlewy i inne uszkodzone podczas montażu detale. Ze łzami w oczach przez dwa miechy za darmo, czy to po godzinach czy też przez cały dzień lepić i lepić aby wywiązać się z zobowiązania.
Moim zdaniem najpierw trzeba wyłożyć kasę swoją na projekt, pokazać co się ma i ile to będzie kosztować. Klienci na dobry produkt się znajdą i za 60 zł i za 80 zł, to jest jak każdy biznes ryzyk fizyk albo się uda albo nie. A tak to uwiązuje się sznur do kruchej szyi za 1900zł.
Poza tym jak się nie ma siana to dzwoni się do bociana.
Ogólnie strona o wspieraniu jest fajna, jeżeli miało by się gotowy produkt pokazało a zabrakło kasy na dalszą produkcję. Wydaje mi się że wtedy to by miało jakiś sens i o wiele większy pozytywny odzew. Potencjalny klient widząc co może nabyć byłby bardziej skłonny niż na obietnice i wieczne poprawianie projektu.