• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Świat w pomniejszeniu - wariant dla płaskoziemców

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Rozumiem. To może daj jakieś z Freona, a później podmienisz ;)
Ja sam bym tam poszedł na herbatę i jajecznicę ;) ale to drzewo.... A jak będzie padać, to nie chcę iść do środka, tylko schronić się pod nim :) :p

Ale to Twoja makieta :D

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
917 34 1
A z innych około-makietowo-modelarskich drobiazgów:

[RS1] - w końcu lokalny ZNTK oznaczył przewody powietrzne
IMG_20240629_130105.jpg

[EN57] - tu podobnie, zamontowano elementy dodatkowe (zaślepki świateł końca składu, oraz węże + malowanie)
20240629_125347.jpg

Tu, planuje jeszcze "pobrudzić jakąś rdzą sam sprzęg Scharfenberga, w miejscach tarcia.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
[EN57] - tu podobnie, zamontowano elementy dodatkowe (zaślepki świateł końca składu, oraz węże + malowanie)

Tu, planuje jeszcze "pobrudzić jakąś rdzą sam sprzęg Scharfenberga, w miejscach tarcia.
A skąd kolega ma takie piękne napisy Wodzisław Śl ? Nie ukrywam, że jestem bardzo zainteresowany.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
917 34 1
U mnie na makiecie raczej nie wiele się dzieje. Ostatnio walczę z oświetleniem końca składu w wagonach od Robo (Ryflaki są bezproblemowe, ale "Y" - to miszmasz, różne płytki, zaślepki....). Na makiecie zastój, ale są projekty poboczne.
Zmierzyłem się z nastawnią która ma trafić na moduły...
Bazą jest: Nastawnia kolejowa Przemyśl Główny H0 1:87 12904029276 - Allegro.pl
A tak to wygląda w mojej dość swobodnej interpretacji:
20240804_200759.jpg

Załączniki

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
41 5 1
Zobacz załącznik 1061460
Teraz dopiero zwrociłem uwagę, że model produkcji Robo ma oddane zaślepione miejsca po wcześniej umiejscowionych sygnałach końca pociągu
Kwiesią czasu wydaje mi się, że jeżeli nie Robi, to któryś z modelarzy pokusi się o odwzorowanie EN57 właśnie bez górnego reflektora, z małymi światłami końca pociągu, płaskiego pudła na czole wagonów rozrzadczych oraz bez zgarniacza.
Czy oprócz czół, wypukłych oznaczeń klasy jest coś jeszcze, co było inaczej w pierwowzorach?
Była kiedyś mowa o kratkach wentylacyjnych nad przedsionkami wagonu silnikowego, nie było ich wcale?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Bardzo swobodnej. Cóż to jest, to wielkie zielone "cóś" wewnątrz nastawni? Nie przypomina mi to żadnego znanego mi urządzenia srk.
@Andrzej Harassek nie mam pewności, ale to chyba coś z importu.
Faktycznie, ten mechanizm jest zupełnie niepolski. Jeśli jednak nikt się nie będzie z lupą przyglądał, to nie zauważy ;)
To jest jak z przydziałami i datami rewizji na wagonach.... W ruchu pociągu nie widać ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
płaskiego pudła na czole wagonów rozrzadczych
A może kolega @saabal dokładniej napisać, o co chodzi z płaskimi pudłami na czole?
Faktycznie, ten mechanizm jest zupełnie niepolski. Jeśli jednak nikt się nie będzie z lupą przyglądał, to nie zauważy ;)
Mimo opatrzenia tego stwierdzenia uśmieszkiem, nie mogę obok tego przejść obojętnie. Nie trzeba lupy, żeby zobaczyć takie wielkie coś we wnętrzu nastawni.
O ile pamiętam kolega @Stanisław1972 umieszczał w wątku o Olsztynie/Warmii zdjęcie z wnętrza nastawni na Zielonej Górce w Olsztynie gdzie było widać takie urządzenie.
Czy chodzi o to zdjęcie?
Jest jednak "pewna" różnica między urządzeniem w Olsztynie a tym czymś w modelu nastawni, pomijając już te wielkie patyki sterczące ze skrzyni. W tym wypadku "prawie" robi wielką różnicę. Jednak zasadniczym problemem nie jest tu kształt tej zielonej skrzyni, ale w ogóle fakt jej obecności. Nastawnia, której model pokazał kolega @void-tech, to nastawnia przekaźnikowa i nie powinno w niej być urządzeń mechanicznych czy elektromechanicznych (suwakowych). Co więcej, w pomieszczeniu dyżurnego ruchu jest widoczny pulpit nastawczy urządzeń przekaźnikowych, więc żadne inne urządzenia nie są już potrzebne. Uprzedzając ewentualne pytania dotyczące pulpitu w nieistniejącej już nastawni w Olsztynie (foto wyżej) wyjaśniam, że była to stara nastawnia z urządzeniami srk elektromechanicznymi (tzw. suwakowymi), w której dodatkowo zainstalowany mały pulpit do obsługi wydzielonej grupy torów - pulpit ten widoczny jest na tym zdjęciu:
Fot. 2. Pulpit sterowniczy nieistniejącej już nastawni wykonawczej OL-1 (rozebrana pod koniec 2022 r.).

Nie znam dokładnie stacji w Olsztynie, podejrzewam, że była to grupa torów albo dobudowana później, albo istniejąca od początku, ale w jakiś sposób zmodernizowana i wyposażona w sygnalizację świetlną, jednak nie ma to większego znaczenia dla tej dyskusji. Tymczasem nastawnia kolegi @void-tech jest typową nastawnią przekaźnikową, od samego początku wyposażoną w urządzenia przekaźnikowe i wstawianie tam urządzeń starego typu nie ma uzasadnienia - ten pulpit, który tam już jest, wystarcza całkowicie.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
917 34 1
@saabal te zaślepki (w EN57) są do indywidualnego montażu. Są dodane jako dodatkowe części. Ja zdecydowałem się je umieścić na Budzie.
@Magic @Stanisław1972 - to zielone wielkie coś było tylko luźnym nawiązaniem do czegoś co gdzieś, kiedyś widziałem. Nie wiem czy to było zdjęcie czy jakiś materiał wideo. Może to i nie polskie, i na pewno nie odwzorowane 1:1 - ale na wnętrze w tym projekcie nie było dużego ciśnienia. Dobrze że w ogóle coś jest.
@Andrzej Harassek - można, znowu "luźno" założyć, że ma tu miejsce etap przejściowy... ;-p

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
można, znowu "luźno" założyć, że ma tu miejsce etap przejściowy
Nie można, nie w takim nowym budynku. Na takiej nastawni nigdy nie było urządzeń elektromechanicznych (suwakowych), od początku musiały tam być urządzenia przekaźnikowe. Pytanie, czy mówimy o modelu, odzwierciedlającym jeżeli nie rzeczywisty, konkretny obiekt, to przynajmniej obiekt, jaki teoretycznie mógł istnieć, czy też o zabawkę bardzo luźno nawiązującą do rzeczywistości. Kolega zrobi, jak zechce, ale warto mieć świadomość jak powinno być zgodnie z realiami.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Choć jedno drugiemu nie przeszkadza. Jeśli to ma być nie pokazywane publicznie, to z właściwą wiedzą, można sobie robić co chce.

Jednak, jeśli moduły, o których Wojtek pisze mają być wystawiane na widok publiczny, tu trzeba jednak zrobić zgodnie ze sztuką.
A to niestety byłoby dalekie od jakiegokolwiek kompromisu. I tu się zgadzam z p. Andrzejem.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
Ale z tego co mi wiadomo, taki układ wnętrza nastawni jest jak najbardziej możliwy.
A skąd to wiadomo? Ma kolega @void-tech jakieś zdjęcia albo przynajmniej informacje o takiej nastawni? Przypominam, że chodzi o budynek nastawni zbudowany w czasach, gdy urządzeń elektromechanicznych od dawno już nie instalowano. Zupełnie czym innym jest sytuacja, gdy w starej nastawni, w której były urządzenia elektromechaniczne, z jakiegoś powodu dobudowano pulpit nowszego typu - ale tu taka sytuacja nie zachodzi.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 6
Buduję makietę 9
K
Buduję makietę 797
Buduję makietę 23
Buduję makietę 13