• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Świat w pomniejszeniu - wariant dla płaskoziemców

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 39 1
@Andrzej Harassek nie mam zdjęć, nie zamierzam się o nie starać, ale ... wierzę tym którzy widzieli na własne oczy (cztery różne systemy w jednym miejscu). Poza tym, na "PKP", nie ma rzeczy niemożliwych. Tak jak w całej "budżetówce" albo ex-budżetówce.
Tu nie chodzi o odwzorowanie czegoś co ktoś uwiecznił na zdjęciu.
Każda sytuacja miała szansę zajść.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
Wojtek, ja bym wywalił to zielone badziewie. W to miejsce dał ze 3 szafki metalowe (takie szatniowe) i sprawa załatwiona.
Mała kosmetyka a załatwia sprawę.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 39 1
U mnie, płynnie z makiety, przerzuciłem się na "moduły". Tam akurat nic ciekawego się nie dzieje (ot, taka aranżacja przestrzeni, po sianiu trawy).
Z okazji urlpu/odpoczynku/świąt na warsztat wpadły cztery budynki - dwie budki (bud. gospodarcze) oraz dwa zespoły garażowe:
[1]
Budka drewniana.jpg
To swego rodzaju eksperyment. Drewniany eksperyment do którego jeszcze dojdą parapety i dach z falistej blachy stalowej.

[2]
Murowany_1.jpg Murowany_2.jpg Murowany_3.jpg Murowany_4.jpg Murowany_5.jpg Murowany_6.jpg
Budynek gospodarczy, murowany z papą na dachu

[3]
Garaze_1.jpg Garaze_2.jpg Garaze_3.jpg Garaze_4.jpg
Garaże.

Wszystko brudne, gdzieniegdzie kalkomanie...

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 39 1
W związku z tym że Stonka Piko SM42-926 to taki mój trochę poligon doświadczalny, dostała kolejny upgrade. Pewnie nie ostatni. Ale małe podsumowanie:
- jest brudna
- ma wymienioną płytkę pod dekoder Plux22
- dekoder RB2300
- ma domalowane/pomalowane drobiazgi (w tym zgarniacze)
- ma dołożone rozmaite elementy (np. kanister na paliwo "szabrownik")
W ten weekend dostała:
- silnik 5-biegunowy (niestety bez poprawy właściwości jezdnych z RailBox'em)
- atrapę wiatraka wentylatora (OstBahn)
- "szmaty" na budzie (zgodnie z inspiracją m. in. 1, 2, 3, 4, 5, 6)

Kilka migawek:
IMG_20250302_122046.jpg IMG_20250302_121910.jpg IMG_20250302_121812.jpg

Polecam waloryzować tabor a nie tylko kupować, sprzedawać, kolekcjonować. :devil:

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 39 1
Dzisiaj pobawiłem się w neuromodelarza - ale nie pokażę, bo nie działa upload plików.
Może później.
Uwaga! Kolekcjonerzy mogą dostać zawału serca. Mój ST43 już nie jest kolekcjonerski ("nieotwieranym woreczkiem").

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 39 1
ST43 o poranku w Nojewie:
ST43 i Bhp o poranku na Nojewie copy.jpg

ST43 z jajówą na krętym jednotorze:
ST43 z jajówą na szlaku jednotorowym copy.jpg

PS. Udało się kupić pasażerów, niedługo trafią do Bhp. Ci z peronów w końcu będą mieli z kim pogadać na stacjach/przystankach.

OP
OP
void-tech

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.035 39 1
Dużo rozgrzebanych projektów. Ale na tapetę wrócił SN61-540 od MTB.

Model miał już poprawione reflektory oraz przemalowany dach na mat (+ lekkie brudzenie). Wnętrze od dawna ma firanki oraz pomalowane siedzenia (srebrne detale) oraz dodane uchwyty. Na początku dostał także fototrawiony "PKP" na czołach bo MTB zapomniało dostawić tampodruku. Tablicę relacyjną dostał jak pojawił się odpowiedni Ryflak od Robo.

1/
SN61 fototrawionki.jpg
Listwy niestety są nieco węższe i wychodzą poza malunek MTB, ale suma summarum i tak jest "lepiej"*
Nadmiar kleju usuwany na bieżąco, a to co zostało ładnie odchodzi po ingerencji drewnianej wykałaczki. A tu jeszcze przed czyszczeniem

2/
SN61 klamki.jpg
Klamki zamocowałem tylko częściowo (tam gdzie forma MTB je przewiduje) - pominąłem te podwójne z drzwi pasażerów oraz drzwi maszynisty.

I na koniec: na zdjęciach to wygląda.... fatalnie - ale ludzkie oko widzi "lepiej" i nie wyostrza wszystkich mankamentów jak smartfonowy algorytm wyostrzający.
* - subiektywnie mówiąc

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 6
Buduję makietę 9
K
Buduję makietę 797
Buduję makietę 23
Buduję makietę 13