• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Śląskie klimaty

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.667 520 30
A może kolega @KroppeK84 wyjaśnić, co to sztucznie przekształcone zdjęcie ma wspólnego ze śląskimi klimatami? Przypominam, że tematem wątku są właśnie śląskie klimaty.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Poszukuję zdjęć na podstawie których można przygotować kalki na wagony (głównie krótkie węglarki) z epoki II z opisem Górny Śląsk. Czy ktoś posiada ew. może wskazać gdzie szukać lub pamięta, gdzie były wpisu z takimi materiałami ? Oczywiście wujka Googla zatrudniłem ale dał on praktycznie rezultaty tylko z modelami (nie wiadomo w jakim stopniu prawidłowymi).
Poszukaj w Archiwum Cyfrowym Gdyni - widziałem tam kilka. Generalnie: porty i Śląsk.
W jakiej skali planujesz? Tillig w H0 ma dwie z budką (typu Halle), w TT chyba jedną typu Essen.
Poza tym:
ZoGhZFwmSF-16549404475-c8eea2fd9e_l2.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.667 520 30
Zdjęcie wykonane dziś na bocznicy w Rybniku ... na Śląsku jak by co
Pomyślałem że miło będzie się podzielić ..
Zdjęcie fajne (choć ja nie przepadam za taką obróbką), ale niewiele ma wspólnego z klimatem, zwłaszcza śląskim. Może trzeba było je wstawić do wątku o lokomotywach dwuczłonowych na PKP?

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Widoki z mojej wsi, kiedyś KWK "Jastrzębie", teraz podobno "Jastrzębie-Bzie". W sumie bez znaczenia, i tak przeznaczona do likwidacji. A przepracowałem tu 32 lata na dole :)
DJI_0343.JPG DJI_0344.JPG DJI_0344-2.JPG

Tu zaś była KWK "Moszczenica". Na 1 zdjęciu, po prawej pozostałość placu materiałowego, teraz miejsce na geszefty. Miasto zaprasza, ale chętnych nie ma za dużo, podobno jakieś tam... nieuregulowane kwestie właścicielskie, ale to pewnie plotki :cool:
Na lewo od komina równia stacyjna, tylko to pozostało po kopalnianej stacji kolejowej. Czarna plama i kilka niebieskich dachów pośrodku, to miejsce rozładunku węgla. Przywożą ciężarówkami, potem transportują taśmociągiem do elektrociepłowni przy kominie.
Na ostatnim zdjęciu prosta "kreska" po lewej to teraz tzw. "żelazny szlak rowerowy", kiedyś linia kolejowa 170 Jastrzębie Zdrój Moszczenica -Zebrzydowice.
DJI_0348.JPG DJI_0349.JPG DJI_0350.JPG

A to widoczek na "moje" ogródki :D a w tle króliczoki, na linii horyzontu majaczy KWK "Zofiówka".
DJI_0353.JPG

Ostatnio edytowane:

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.108 26 1
Na przedostatnim zdjęciu na horyzoncie elektrownia Detmarovice w Czechach. Do moszczenickiej siłowni zawsze wożono węgiel z innych kopalń, bo własny węgiel był dla chemii i do celów energetycznych nie nadawał się. Kotły wyrżnięto, i stoją tam teraz silniki spalinowe na kopalniany metan. Zresztą z tego powodu kopalnia miała własną siłownię, która nie produkowała prądu tylko sprężone powietrze dla maszyn na dole, właśnie ze względu na niebezpieczeństwo wybuchu metanu. Sprężarki napędzane były turbinami parowymi. Nawet podziemna kolejka kopalniana miała lokomotywki na sprężone powietrze, podobne do tej, która stoi na rondzie przy wjeździe do Rybnika od strony Żor.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Trochę wyprostowania ;)
Chyba jedyną "chemią" produkowaną z węgla typów 35 i 36 z KWK "Moszczenica" był koks :)
Kotły nie tak do końca "wyrżnięto", nawet teraz paliwem elektrociepłowni kopalni, obecnie EC Moszczenica, jest węgiel i metan. Metan pochodzi ze stacji odmetanowania przy szybie VI byłej KWK "Jastrzębie". Ale to już gdzieś po 2000 r., po likwidacji kopani Moszczenica. Ubocznym produktem EC Moszczenica jest prąd, jak piszą jakieś 4 MW.
Siłownia też była na kopalni, dawali tam zupki i inne potrawy dla górników :D
A elektrociepłownia KWK "Moszczenica" (1968 r.) powstała, aby zapewnić ciepło dla kopalń Moszczenica i Jastrzębie, ciepło dla osiedli (kilku, przy obu kopalniach) powstałych w tym czasie dla zapewnienia bytu pracownikom, także para zasilała wtedy turbosprężarki sprężonego powietrza dla, jak napisałeś, zasilania maszyn powietrznych na dole. Wówczas zasilana była, to prawda, przywożonym skądinąd zwyczajnym, energetycznym węglem.
W latach 80-tych jak zacząłem pracę w kopalni, spotykało się na dole, najczęściej w starych dziurach, kołowroty na powietrze ;) a do teraz używane są dysze do przewietrzania zakamarków czy wentylatory powietrzne.
Lokomotywki powietrzne były fajne, kiedyś przy jakiejś okazji nawet nauczyłem się taką obsługiwać i trochę jeździć :cool:

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.184 216 0
Ja również byłem dziś na kopalni.
Szyb Kopernik
KWK Powstańców Śląskich, a w zasadzie jej pozostałości.
Bytom, marzec 2021
74FF2827-AFD1-4918-9692-19D8216DDB5E.jpeg
E155992F-5D03-41E8-BEA2-3B67FD4CCFE7.jpeg
1AA6A0EF-526D-4A89-8197-F064A378BFA1.jpeg
ADE340EC-8808-4745-842C-B4A42FD00DD7.jpeg

Jak polskie górnictwo, do góry nogami i w zmierzchu.
948A57D1-12AC-48DB-B0F5-11F3565D9C35.jpeg

Ostatnio edytowane:

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.108 26 1
Trochę wyprostowania ;)
Chyba jedyną "chemią" produkowaną z węgla typów 35 i 36 z KWK "Moszczenica" był koks :)
Kotły nie tak do końca "wyrżnięto", nawet teraz paliwem elektrociepłowni kopalni, obecnie EC Moszczenica, jest węgiel i metan. Metan pochodzi ze stacji odmetanowania przy szybie VI byłej KWK "Jastrzębie". Ale to już gdzieś po 2000 r., po likwidacji kopani Moszczenica. Ubocznym produktem EC Moszczenica jest prąd, jak piszą jakieś 4 MW.
Siłownia też była na kopalni, dawali tam zupki i inne potrawy dla górników :D
A elektrociepłownia KWK "Moszczenica" (1968 r.) powstała, aby zapewnić ciepło dla kopalń Moszczenica i Jastrzębie, ciepło dla osiedli (kilku, przy obu kopalniach) powstałych w tym czasie dla zapewnienia bytu pracownikom, także para zasilała wtedy turbosprężarki sprężonego powietrza dla, jak napisałeś, zasilania maszyn powietrznych na dole. Wówczas zasilana była, to prawda, przywożonym skądinąd zwyczajnym, energetycznym węglem.
W latach 80-tych jak zacząłem pracę w kopalni, spotykało się na dole, najczęściej w starych dziurach, kołowroty na powietrze ;) a do teraz używane są dysze do przewietrzania zakamarków czy wentylatory powietrzne.
Lokomotywki powietrzne były fajne, kiedyś przy jakiejś okazji nawet nauczyłem się taką obsługiwać i trochę jeździć :cool:
Kurcze, jak pamięć zawodzi. W 91-szym byłem odpowiedzialny za modernizację jednego z kotłów na Moszczenicy. To były stare kotły Rafako na patencie bodaj Babcocka z tak zwanym paleniskiem cyklonowym. Gdzieś we łbie mi się zanotowało, że wydobywano tam antracyt.
Te 4 MWe to kręcą teraz chyba z silników tłokowych. Lokomotywka na sprężone powietrze jest też do obejrzenia na terenie kopalni Guido w Zabrzu.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.946 37 4
@Kempol, lubię bardzo oglądać te wycieczki z drona, i tak ze smutkiem sobie myślę, że jakby kolega odwiedził Olsztyn to w sumie niewiele tu do roboty, Na wojskową bocznicę przy ul. Warszawskiej nie wlecisz (kiedyś stały tam bodaj wagony sanitarne z wojskowego składu, teraz pustka, generalnie mała ta bocznica bardzo, ale okolica urocza, bo nad jeziorem Kortowskim czyli zaraz obok Uniwersytetu), a jak już to zestrzelą drona. Są na płotach wyraźne zakazy latania dronami. Co tam jeszcze? Malutki w sumie MPEC (ciepłownia), Michelin gdzie pewnie też by drona zestrzelili, pilnują się do granic absurdu, choć dzieją się tam różne dziwne rzeczy wewnątrz...Parowozownia zaorana, a tak po za tym to chyba przemysłu nie ma. I ten właśnie Śląski klimat fajnie się ogląda bo dużo przemysłowych obiektów, które same w sobie są ciekawe. Inny świat po prostu...W całym Olsztynie mamy chyba mniej kominów niż na foto nr 2 powyżej ;)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Znów kilka zdjęć z JZ :)
Ul. Witczaka, kopalniany wiadukt kolejowy. Zbudowany, bo nie zmieścił się tor wyciągowy od mostu podsadzkowego a ulica musiała zostać. To generalnie rejon byłych tzw. "Szybów trzecich", jednego z KWK "Moszczenica" i drugiego z KWK "Jastrzębie". Kiedyś tu była cała maszyneria do mieszania podsadzki płynnej: bocznica kolejowa, most podsadzkowy, lej podsadzkowy i cała reszta potrzebnej infrastruktury. Dziś prawie nie ma już śladu po tym wszystkim.
W środku zdjęcia resztki nasypu, pozostałość po zlikwidowanym wiadukcie na torze PKP -na linii Jastrzębie Zdrój-Moszczenica.
DJI_0355.JPG DJI_0359.JPG

Ślady po szybach wyznaczają tylko betonowe pokrywy.
DJI_0358.JPG DJI_0356.JPG

A tu była linia kolejowa 159, Jastrzębie Zdrój-Orzesze. Na ostatnim zdjęciu, w lewym górnym rogu "winowajca": za kominem (EC Zofiówka) jest KWK "Zofiówka", a tu pracuje @Elvis. Kiedyś kopał zawzięcie węgiel i kierował się zasadą: po nas choćby potop :ROFL:
DJI_0363.JPG DJI_0365.JPG DJI_0364.JPG

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.108 26 1
Warto dodać, że dolne zdjęcia pokazują jak wyglądają szkody górnicze "w terenie", pomijając wertepy na drogach i poniszczone nawierzchnie.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Powiem tak, nie jest dobrze że to wszystko padło lub pada, ale z dwojga złego macie co oglądać, penetrować i wspominać, u mnie wszystko padło i prawie nic ze starego nie zostało, a jak jest to zaraz zniknie.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.184 216 0
Też znika, jedynie koncentracja u nas jest większa, co słusznie zauważył @Magic. Tylko w TG zniknęły z powierzchni ziemi zakłady mięsne, zakłady azotowe, w Bytomiu, kopalnie, w Katowicach Huta, czy inne zakłady.
Tak jak pisałem parę postów wyżej. Aparat w dłoń i w teren, bo jeszcze jedna dekada i ludzie zapomną jak wyglądała kopalnia, huta czy inne zakłady ciężkiego przemysłu.

Ostatnio edytowane:

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Poszukuję zdjęć na podstawie których można przygotować kalki na wagony (głównie krótkie węglarki) z epoki II z opisem Górny Śląsk...
Jeszcze raz pozwolę sobie odpowiedzieć na Twój post.
Na samym dole tego posta znajdziesz zdjęcie z dwiema węglarkami z Górnego Śląska - masz tam link do Archiwum - trochę zdezaktualizowany ale zdjęcie sobie znajdziesz - będziesz miał w dużo lepszej jakości.
A poniższe pewnie znasz:
Z NAC'a
PIC_1-G-1274.jpg
I z szukajwarchiwach (też z NAC'a, ale jakoś nie mogę znaleźć bezpośrednio)

3_8_0_12_38_40956.jpg
3_8_0_12_38_40959.jpg