• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ŁKMK - II Wystawa Makiet Kolejowych - Łódź Fabryczna 10 - 12 maja 2024 roku

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
717 1 0
Kilka zdjęć z Łodzi Fabrycznej (piątek, 10 maj, wczesne popołudnie).

Prawie najwięksi na dworcu, można było pojeździć, albowiem "Każda podróż jest ważna" (hasło z plakatu):

1-5 P1000850k.jpg 1-5 P1000853k.jpg 1-5 P1000855k.jpg

Najmniejsi czyli TT:

1-120 P1000857k.jpg 1-120 P1000859k.jpg 1-120 P1000861k.jpg 1-120 P1000862k.jpg 1-120 P1000873k.jpg 1-120 P1000874k.jpg

A tu palec można było stracić, dym, huk, pęd...

0 P1000882k.jpg 0 P1000884k.jpg 0 P1000885k.jpg 0 P1000887k.jpg 0 P1010014k.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.923 388 20
Fajne te klimaty na modułach H0, ale na trzeciej fotce, to ktoś chyba pogubił się ze skalą... o_O Wóz konny ma koła tylne wysokości konia... :eek: A i nowoczesny kosz na śmieci przy tym wozie wygląda kuriozalnie... No chyba, że przywiózł go Emmet Brown z filmu "Powrót do przyszłości" :ROFL:
A na czwartym zdjęciu jakoś nie pasuje wielkość naczepy niskopodwoziowej i jej ładunku w stosunku do wielkości Ziła... Ził wygląda jak zmniejszony... :ROFL:

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.631 255 31
Byłem i polecam , stare moje marzenia i próby rozmów z włodarzami dworca ktoś zrealizował , gratulacje !
Przypomnę ,że tematem tych rozmów sprzed 5-4 lat było miejsce stałej ekspozycji makiety kolejowej , włącznie z miejscem klubowym.
Ale już , ktoś inny to zrobił i bardzo dobrze. gratulacje.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.631 255 31
@FENIX, a jakieś fotki by się znalazły?
Jeśli pytasz o foty z dzisiejszej wystawy to nie zrobiłem , chodziłem zafascynowany wydarzeniem i gadulcami ze znajomymi.
Uwierz mi świetne miejsce i fajna wystawa.
Foty pewnie Piotr Ch. , czy inni wrzucą niebawem.
Czuje w tym duży, mało powiedziane , wielki potencjał .

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.581 513 29
Miotają mną ambiwalentne uczucia, z jednej strony chciałoby się chwalić bo jest za co z drugiej zrugać jak "burą sukę" (tak się kiedyś mówiło, w rzeczywistości nie wolno krzyczeć na pieski, trzeba je kochać), potencjał jest i w porównaniu z marazmem w którym pogrążał się klub przed wielkimi zmianami jest to skok olbrzymi, łatwo organizować takie imprezy mając takich sponsorów, to nie zarzut bo można spytać a czemu dawniej ich nie było, no czemu. Trwa ciągle walka dobra w postaci zwykłych modelarzy i zła reprezentowanego przez szatana z Redy, niestety prezentując makiety dość mizernej kondycji, nie wszystkie ale takie były, nie trafia do mnie argument że się nie umie lub nie ma kto zbudować, niech się uczy, a pokazuje jak skończy, przykładem niech będzie moduł z odpustowo pomalowanym domkiem i budowlą drewnianą nieznanego przeznaczenia gdzie więźba dachowa to jest porażka, trzeba zobaczyć jak to się robi w naturze i kopiować. Jako impreza dla ludu pracującego miast i wsi sprawdziła się sądząc po tłumach w stu procentach. Inne makiety, TT w ciemnej norze no to kompromitacja dla organizatora. Jedynak makieta no do jeżdżenia za to modele miodzio Adam jest jednym z nielicznych prawdziwych modelarzy, jak pokazał mi Ganza pod spodem to wymiękłem jest wszystko jak w oryginale, majstersztyk, Zerówka hm, początek i koniec reszta under construction, może kiedyś. Impreza super, jestem ciekaw czym zabłyśnie ŁKMK w roku następnym gdzie to zacne stowarzyszenie będzie obchodziło 25 lat istnienia, parowóz na "Fabryce" :niepewny:. Bezcenne rozmowy ze znajomymi i miny tych co mnie nie lubią, zwłaszcza jednego Pana co robi modele, jak mnie dojrzał to uciekał jakby się hala waliła, no i coraz starsze, brzydsze i grubsze mamy przychodzą na imprezę ze swoimi pociechami, cóż wszystko się zmienia. Kto nie był ma jeszcze chwilę.

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
973 60 10
Bardzo serdecznie dziękujemy za gościnę i poznanie kolegów z ŁKMK.

Poznaliśmy się, pogadaliśmy spotykając "starych" znajomych z połowy Polski.

Gratuluję udanego pokazu oraz tłumów zwiedzających.

Pozdrawiam
Przemek

sheriff

Znany użytkownik
Reakcje
540 9 0
Tak jest, wrocławska ekipa w sile dwóch i pół modelarza niezrzeszonego wyraża podziękowanie za gościnę i bardzo fajnie spędzoną sobotę.

Łódz1.jpg

Zdroofka
Andrzej

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.631 255 31
Pawle , źle trafiłeś ,mi się udało zawiesić oko na nienajgorszych kobitkach, szczególnie jednej , wieczorem kole 23 -ciej godzinie ,prowadzącej skład.

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
973 60 10
Korzystając ze zdjęcia Andrzeja proszę właściciela EN57 PR o kontakt, bo maszynista prowadzący "zarysował" lusterkiem blachę w wagonie nr 1 za lokomotywą na torze drugim od lewej. Po zdarzeniu porzucił skład przy świadkach i uciekł.:ROFL::ROFL::ROFL: (oczywiście nic się nie stało przy tym zdarzeniu, po prostu młody maszynista wjechał za szybko).
Żądam zadość uczynienia za rok przy piwie.;):D:cool:

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.776 62 3
Ekipa SMK Katowice w liczbie 2, również dziękuję za zaproszenie i możliwość wzięcia udziału moim zdaniem w świetnie zorganizowanej imprezie. Pojeździłem, polutowałem, pogadałem. Super, Dzięki.
Tradycyjnie. Za dużo zdjęć, to ja nie zrobiłem.
IMG-20240511-WA0001.jpg

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.158 26 1
Fajne te klimaty na modułach H0, ale na trzeciej fotce, to ktoś chyba pogubił się ze skalą... o_O Wóz konny ma koła tylne wysokości konia... :eek: A i nowoczesny kosz na śmieci przy tym wozie wygląda kuriozalnie... No chyba, że przywiózł go Emmet Brown z filmu "Powrót do przyszłości" :ROFL:
A na czwartym zdjęciu jakoś nie pasuje wielkość naczepy niskopodwoziowej i jej ładunku w stosunku do wielkości Ziła... Ził wygląda jak zmniejszony... :ROFL:
Na drugim zdjęciu z pierwszej serii jest wózek ręczny, wywalony do rowu. Wygląda, jakby był pozbijany z belek o wymiarach podkładów kolejowych. Ale klimat sympatyczny.