• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ładunki na kolei w PRL

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.972 629 30
Na drugim zdjęciu są szwajcarskie lawety z fiatami....to zdjęcie z Polski ???
Też mam z tym zagadkę gdyż nie widać okolicy i brak punktu odniesienia
Jedynym punktem odniesienia na obu zdjęciach są elementy sieci trakcyjnej, wyglądającej mi na sieć półskompensowaną PKP. Zadziwia mnie tylko przewożenie fiatów 850 w dwóch rzędach. Nie są to szerokie samochody, ale nie pomyślałbym, że zmieszczą się na wagonie obok siebie. Może ktoś z samochodziarzy zna wymiary tych aut?

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Fotka piękna. Teraz przydałoby się zdobyć parę takich platform, parę starych Warszaw i będzie piękny zestaw na szlak kolejowy. Tylko skąd te modele wziąć??? :podstepny::gwizd:
Platformy dało by się przemalować jakieś Niemieckie sporo u nas ich jeździło,te ze zdjęcia nie wiem jakie są nie jestem specem od rozpoznawania taboru. Gorzej będzie z Warszawami :)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.253 7 0
stare wycinki zdjęć o kolei z Płomyczka lata sześćdziesiąte u.w.
repr.hoart

osoby kompetentne w sprawach ikonograficznych proszone są korektę opisów tych zdjęć , dla przykładu coś mnie się wydaje ,że ten sprzęt budowlany jest w drodze z.. ZSRR albo dla nas albo .. - i tak dalej-

A

AJ

Gość
coś mnie się wydaje ,że ten sprzęt budowlany jest w drodze z.. ZSRR
Na koparkach to się nie znam, ale ten "staliniec" na trzeciej widocznej platformie faktycznie na to by wskazywał.

Swoją drogą - czego to się kiedyś nie zbierało i z jakich źródeł - sam też trochę tego gdzieś jeszcze mam.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.316 64 5
Dzięki za takie oceny. To może bardziej by nadawało się w dziale o humorze ,ale to ładunek... ,jak to dojechało do celu chciałbym wiedzieć:eek:
9451080.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.972 629 30
To nie jest ładunek, to miało służyć do odśnieżania torów (tak, wtedy bywały śnieżne zimy). To nie żart, naprawdę coś takiego próbowano, ale chyba nie bardzo się sprawdziło. No i było dość hałaśliwe...