• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Zwarcia w rozjazdach PIKO i mój pomysł na rozwiązanie tego problemu

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
554 8 0
Jeżeli tory są podłączone w kilku miejscach do zasilania, a tak sugeruje rysunek, odłącz wszystko i sprawdzaj kolejne odcinki torów. Może gdzieś są zamienione przewody.
Sprawdź też wszystkie rozjazdy, może któryś z nich powoduje zwarcie.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.607 53 1
zaraz po przecięiu i na każdym torze dzwonek w mierniku wskazuje zwarcie
Aaa, skoro tak, to gdzieś zwiera.
Jeżeli tory są podłączone w kilku miejscach do zasilania, a tak sugeruje rysunek, odłącz wszystko i sprawdzaj kolejne odcinki torów. Może gdzieś są zamienione przewody.
Zamienione przewody, albo między szyny dostał się kawałek czegoś przewodzącego (drucik, blaszka...).
Nie ma rady, trzeba metodycznie sprawdzać.
A gdzie masz podłączone napędy rozjazdów, czy moduł przejazdu, czy inne rzeczy?
DCC do tego ciągniesz z torów, czy zasilanie z oddzielnej magistrali?
Może tam coś źle podłączone?
A tak w ogóle, to nagle się to stało, czy po pracach jakichś, czy jak?

Ostatnio edytowane:

nazareth

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0

Zamienione przewody, albo między szyny dostał się kawałek czegoś przewodzącego (drucik, blaszka...).

Napędy podłączone pod zasilacze piko i marklin po obu stronach makiety ,zasilenie z oddzielnej magistrali.

nazareth

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0

Tak mi intuicja podpowiada ża może coś żle połączyłem ale tak to jest jak nie jest człowiek fachowcem w tej materii. Jak tylko dojdę do siebie poproszę o przedstawienie połączenia samego torowiska.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.607 53 1
Tak mi intuicja podpowiada ża może coś żle połączyłem ale tak to jest jak nie jest człowiek fachowcem w tej materii. Jak tylko dojdę do siebie poproszę o przedstawienie połączenia samego torowiska.
Nie rozumiem za bardzo wytłuszczonego tekstu.
W miejscu strzałki (połączenia sekcji torów stacyjnych z resztą) najprawdopodobniej nie ma połączenia prądowego.
Gdyby było, to lokomotywa nie jeździłaby po całym szarym odcinku torów.
Więc najpierw należy dokładnie i metodycznie sprawdzić całą sekcję stacji.
Dokładnie oddzielić sekcję stacyjną od reszty.
Sprawdzić okablowanie magistrali DCC podłączone do szyn sekcji stacyjnej (biegunowość).
Sprawdzić inne "dziwne kabelki" podłączone do szyn (i rozjazdów). W razie czego jeśli takie są tymczasowo odłączyć od szyn.
Podłączyć główne kable zasilające bezpośrednio z centralki do szyn stacyjnych
i bezpośrednio po odłączeniu jakiegoś kabelka sprawdzić czy lokomotywa jedzie.
Jeśli nie jedzie, to sprawdzać dalej.
Jeśli jedzie, to wiemy co powodowało zwarcie i możemy sprawę rozwiązać.
Pozostaje połączyć prądowo w miejscu strzałki sekcję stacji z resztą magistrali DCC torów (szyna do szyny).
Jeśli lokomotywa dalej nie jedzie, to zobaczymy...o_O:p

Tak nawiasem, czy sam budowałeś tą makietę, czy ktoś Ci pomagał, czy może kupiłeś i sam podłączałeś całość?

nazareth

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Nie rozumiem za bardzo wytłuszczonego tekstu.
W miejscu strzałki (połączenia sekcji torów stacyjnych z resztą) najprawdopodobniej nie ma połączenia prądowego.
Gdyby było, to lokomotywa nie jeździłaby po całym szarym odcinku torów.
Więc najpierw należy dokładnie i metodycznie sprawdzić całą sekcję stacji.
Dokładnie oddzielić sekcję stacyjną od reszty.
Sprawdzić okablowanie magistrali DCC podłączone do szyn sekcji stacyjnej (biegunowość).
Sprawdzić inne "dziwne kabelki" podłączone do szyn (i rozjazdów). W razie czego jeśli takie są tymczasowo odłączyć od szyn.
Podłączyć główne kable zasilające bezpośrednio z centralki do szyn stacyjnych
i bezpośrednio po odłączeniu jakiegoś kabelka sprawdzić czy lokomotywa jedzie.
Jeśli nie jedzie, to sprawdzać dalej.
Jeśli jedzie, to wiemy co powodowało zwarcie i możemy sprawę rozwiązać.
Pozostaje połączyć prądowo w miejscu strzałki sekcję stacji z resztą magistrali DCC torów (szyna do szyny).
Jeśli lokomotywa dalej nie jedzie, to zobaczymy...o_O:p

Tak nawiasem, czy sam budowałeś tą makietę, czy ktoś Ci pomagał, czy może kupiłeś i sam podłączałeś całość?
Odniosę się do dwóch wątków. Wytłuszczony druk nie potrafię. na to odpowiedzieć na pewno niezamierzony. Co do budowy to sam ją budowałem od początku i ubolewam że nie znalazłem osób z podobnymi zainteresowaniami bo było by łatwiej. Do pozostałych punktów odniosę w terminie póżniejszym. Pozdrawiam

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.607 53 1
Co do budowy to sam ją budowałem od początku i ubolewam że nie znalazłem osób z podobnymi zainteresowaniami bo było by łatwiej.
Chodziło mi tylko o to, czy wiesz jakie łączenia kabli były wykonywane. Co, gdzie, z czym było łączone, lutowane itd.
Jeśli sam robiłeś, to będzie Ci łatwiej, bo ogarniasz co gdzie masz.

nazareth

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Chodziło mi tylko o to, czy wiesz jakie łączenia kabli były wykonywane. Co, gdzie, z czym było łączone, lutowane itd.
Jeśli sam robiłeś, to będzie Ci łatwiej, bo ogarniasz co gdzie masz.
Dzień dobry. wracam do zdrowia . Załączam plan połączeń torowiska . Z torów wypuszczone są przewody po jednej stronie czarne po drugiej czerwone.

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.607 53 1
Jeśli nie pomyliłeś się w rozrysowaniu kabli (a chyba tak - sprawdź), to w zakreślonych na zielono miejscach masz złą polaryzację (spięcie).
W zakreślonej na niebiesko części nie masz w ogóle podłączonych kabli (brak zasilania).
Popraw podłączenie kabli zgodnie z zaznaczoną polaryzacją w miejscach zakreślonych na zielono i doprowadź kable z zasilaniem DCC zgodnie z zaznaczoną polaryzacją do części zaznaczonej na niebiesko.
Jednak nie rozumiem tego, bo pisałeś, że lokomotywa na reszcie makiety jeździ, a nie powinna zgodnie z tym, co rozrysowałeś.
No chyba, że tak jak wcześniej przypuszczałem, pomyliłeś rozrysowanie podpięcia kabli w zielonych zakreśleniach.
(Ja zaznaczyłem poprawione kabelki czerwone jako CZERWONE i NIEBIESKIE zamiast czarnych dla lepszego oglądu)
PLAN Połączeń2.jpg

Generalnie masz mało kabli dolutowanych do szyn. Im więcej połączeń, tym pewniejsze zasilanie.
Za jedną robotą zrób kilka dodatkowych połączeń zasilania DCC.

Ostatnio edytowane:

nazareth

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Jeśli nie pomyliłeś się w rozrysowaniu kabli (a chyba tak - sprawdź), to w zakreślonych na zielono miejscach masz złą polaryzację (spięcie).
W zakreślonej na niebiesko części nie masz w ogóle podłączonych kabli (brak zasilania).
Popraw podłączenie kabli zgodnie z zaznaczoną polaryzacją w miejscach zakreślonych na zielono i doprowadź kable z zasilaniem DCC zgodnie z zaznaczoną polaryzacją do części zaznaczonej na niebiesko.
Jednak nie rozumiem tego, bo pisałeś, że lokomotywa na reszcie makiety jeździ, a nie powinna zgodnie z tym, co rozrysowałeś.
No chyba, że tak jak wcześniej przypuszczałem, pomyliłeś rozrysowanie podpięcia kabli w zielonych zakreśleniach.
(Ja zaznaczyłem poprawione kabelki czerwone jako CZERWONE i NIEBIESKIE zamiast czarnych dla lepszego oglądu)
Zobacz załącznik 1100727

Generalnie masz mało kabli dolutowanych do szyn. Im więcej połączeń, tym pewniejsze zasilanie.
Za jedną robotą zrób kilka dodatkowych połączeń zasilania DCC.
Dzień dobry. Mam takie zapytanie oczywiście w kwesri tego zwarcia. Czy gdybym porozcinał rozjazdy w tych miejscach gdzie występują blaszki miedziane w okolicach krzyżownicy. czy to by coś w kwestii zwarcia zmieniło?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.607 53 1
Mam takie zapytanie oczywiście w kwesri tego zwarcia. Czy gdybym porozcinał rozjazdy w tych miejscach gdzie występują blaszki miedziane w okolicach krzyżownicy. czy to by coś w kwestii zwarcia zmieniło?
Nie mam pojęcia co i jak masz w tych rozjazdach połączone. Dlatego nie mogę w 100% tego stwierdzić.
Ale skoro sam piszesz, że masz tam coś porobione, to po kolei sprawdzaj te miejsca i rozłączaj wszystko, bo istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że gdzieś tam to zwarcie się zrobiło.
A podłączenie tych kabelków z grafiki sprawdziłeś i ewentualnie poprawiłeś?
Jesteś bardzo oszczędny w przekazywaniu informacji, a wymagasz żebyśmy zgadywali co, gdzie i jak.
Napisz proszę co zrobiłeś, co chcesz zrobić z tymi rozjazdami. Zrób porządne, wyraźne zdjęcia tych połączeń w rozjazdach.
Jak zobaczymy, to pomożemy. Wróżkami nie jesteśmy.

nazareth

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Nie mam pojęcia co i jak masz w tych rozjazdach połączone. Dlatego nie mogę w 100% tego stwierdzić.
Ale skoro sam piszesz, że masz tam coś porobione, to po kolei sprawdzaj te miejsca i rozłączaj wszystko, bo istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że gdzieś tam to zwarcie się zrobiło.
A podłączenie tych kabelków z grafiki sprawdziłeś i ewentualnie poprawiłeś?
Jesteś bardzo oszczędny w przekazywaniu informacji, a wymagasz żebyśmy zgadywali co, gdzie i jak.
Napisz proszę co zrobiłeś, co chcesz zrobić z tymi rozjazdami. Zrób porządne, wyraźne zdjęcia tych połączeń w rozjazdach.
Jak zobaczymy, to pomożemy. Wróżkami nie jesteśmy.
Dzień dobry. Po pierwsze- rozjazdy są połączone na zasadzie złączek ponieważ wyprowadzone przewody czarne i czerwone są rozłączone pod makietą. Przychodzą mi różne pomysły o których wspominam licząc na podpowiedz ponieważ chciałbym uniknąć rozbiórki torowiska . Zaproponowane zmiany na pewno wprowadze i o nich poinformuje w stosownym czasie/ nękają mnie problemy zdrowotne/ Nie tworzę poematów żeby mój problem nie stał się nudny. Za wszystkie podpowiedzi dziękuje. Pozdrawiam

nazareth

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Dzień dobry. Po pierwsze- rozjazdy są połączone na zasadzie złączek ponieważ wyprowadzone przewody czarne i czerwone są rozłączone pod makietą. Przychodzą mi różne pomysły o których wspominam licząc na podpowiedz ponieważ chciałbym uniknąć rozbiórki torowiska . Zaproponowane zmiany na pewno wprowadze i o nich poinformuje w stosownym czasie/ nękają mnie problemy zdrowotne/ Nie tworzę poematów żeby mój problem nie stał się nudny. Za wszystkie podpowiedzi dziękuje. Pozdrawiam
Dzień dobry. Wracam do tematu i pragnę nadmienić że temat irytującego zwarcia został opanowany. Powodowała go zwrotnica Eaglamoss . Problem ten rozwiązał młody bystry człowiek siedzący w elektronice. Uszkodzoną zwrotnicę wymieniłem na zwrotnicę piko. Wszystko działa bez zarzutu. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za szereg pomysłów.

OP
OP
Lyntog

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.139 9 2
Czy mogę prosić o wyczyszczenie lub rozdzielenie mojego tematu, począwszy od postu nr. #31? Bo wszystko co jest później nie ma nic wspólnego z tym co ja tu pisałem na początku.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 5