• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zrobienie polaryzacji

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
464 8 0

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Każdy przekaźnik typu latch posiadający dwie cewki na 12V będzie dobry. Ten podlinkowany przez Marqusa jest dobry ale drogi, ponieważ to wersja miniaturowa. Najlepiej to zrobić na płytce, estetyczniej i mniejsze prawdopodobieństwo awarii.

OP
OP
Marcin Kempa
Reakcje
167 1 0
Panowie drodzy. A może tak coś mniej technicznie? Na chłopski rozum. Mam 2 kabelki zasilające(lewy i prawy minus i wspólny plus). Ten przekaźnik ma 10 nóżek to co mam gdzie lutować i skąd mają wyjść 3 kabelki polaryzacyjne?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Najlepiej wiedzieć jaki przekaźnik ma być zastosowany, ponieważ producenci rożnie rozmieszczają cewki przełączające. Jak będziesz wiedział jaki masz model, wówczas w nocie katalogowej jest schemat połączeń tego przekaźnika.

Marqus

PKMK
Reakcje
464 8 0
Podłączenie
Podlaczenie PL-10.jpg
wyprowadzenie, to tak jak paziu1000000 napisał. Nie wiedząc jaki przekaźnik zastosujesz ni opiszemy Ci wyprowadzeń.
A ten przekaźnik co podałem wcześniej to tylko przykładowy. Do tanich niestety nie należy.

OP
OP
Marcin Kempa
Reakcje
167 1 0
O dziwo rozumiem o co chodzi ;) Działa to trochę jak przełącznik(w przekaźniku), który zmienia biegun w prądzie jaki ma płynąć do krzyżownicy?
To jeszcze jakaś malutka podpowiedź gdzie mogę znaleźć tanie przekaźniki i znikam :)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Taaak ale oni mają jakiś dziwny system ustalania cen przy zamówieniu nie hurtowym:

3. Zasady ustalania cen dla zamówień ze strony:
Ceny widoczne w naszej ofercie obowiązują przy zamówieniach hurtowych. Dla zamówień ze strony przyjmujemy, że zamówienie hurtowe to takie, dla którego średnia wartość pozycji zamówienia wynosi co najmniej 10,00 zł, a cała wartość zamówienia przekracza 60,00 zł.

Dla zamówień, które nie spełniają tego warunku, naliczamy dopłatę opisaną poniżej i rozdzielamy ją proporcjonalne na wszystkie towary, przez podniesienie cen.

Dla zamówień o wartości poniżej 60,00 zł doliczamy 2,00 zł za każdą pozycję zamówienia, jednak nie mniej niż 12,00 zł dopłaty na całe zamówienie.
Dla zamówień o wartości 60,00 zł lub więcej dopłatę liczymy dzieląc wartość zamówienia przez 10,00 zł, a wynik zaokrąglając w dół - daje to liczbę pozycji bez dopłaty. Jeśli jest ona mniejsza niż liczba pozycji zamówienia, to za każdą z pozostałych pozycji pobieramy 2,00 zł dopłaty.

Ja robiłem tam zamówienia osobiście na obudowy, także mi wychodziło, że doliczyli tylko VAT ale cena jednostkowa była ok. 40zł.

Marqus

PKMK
Reakcje
464 8 0
Osobiście nie robiłem tam zakupów.
Do swoich modułów też używam przekaźników bistabilnych tyle, że AZ850-P2-12.
A tę stronę znalazłem szukając najtańsze.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Takie zasady raczej sa normalne, maritex.com.pl gdzie czesto kupuje podzespoly ma bardzo podobne z tym ze tam zamowien "niehurtowych" poprostu nierealizuja.
Poprostu kup przekaznik takiego samego typu np w TME "na testy" i jak sie okaze ze dziala to kup wieksza ilsoc w piekarzu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Elektryka 7