• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK P-ń Górczyn

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.108 12 0
Tym razem ET22-1111 przemalowanka w, której klient zażyczył sobie wymianę klasycznych reflektorów na zezy jak w oryginale.
Wymiana objeła:
- wymianę płytek czołowych,
- przerobienie czarnych maskownic płytek oświetlenia,
- dotoczenie nowych mosiężnych wkładów, wszystko po to aby światła nie przebijały wzajemnie ;)

Załączniki

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.108 12 0
Ile można robić tych samych reflektorów w fabrycznych lokomotywach :p;).
W końcu zabrałem się za jakiś projekt dla siebie, i tak wymyśliłem sobie swoją wersję pługu 411s do samodzielnego złożenia od Barman Modele.

IMG_4707.jpeg

Na pierwszy ogień modyfikacja wózków z zestawu, które miały ubytki i nie za bardzo mi się podobały jakościowo. Zamówione zostały nowe wózki od Piko ale do ich montażu potrzebne było przerobienie sposobu ich montażu. Okazało się, że wózki z zestawu byłyby osadzone za głęboko względem oryginału:

porównanie 1.jpg

Dotoczyłem specjalne tuleje z podkładkami, które pozwoliły wysunąć wózki niżej:

porównanie 2.jpg

Same wózki dostały od razu blaszki odbioru prądu z wszystkich kół:

porównanie 3.jpg

Zaprojektowałem również nowe blaszki bo wiele detali z druku nie bardzo mi się podobało lub miało sporo linii od warstw źle ustawionego druku:

porównanie 4.jpg
IMG_4244.jpeg

I tak na drugi ogień poszły lemiesze, zgarniacze, które od przodu zostały zeszlifowane do zera. Na to przyszła płytka polistyrenowa grubości 0,15mm oraz blaszki trawione. Zamierzenie jest takie aby wszystkie klapki były ruchome i otwierane jak w oryginale. Same lemiesze nie będą miały również u dołu kinematyki dlatego można było je bardziej zabudować:

porównanie 5.jpg

Do usłyszenia z kolejnej porcji działań nad usprawnieniem modelu ;)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.108 12 0
Witajcie. Jedziemy dalej z moim ulepem ;) Fabrycznie producent założył, że będą dwa komplety buforów wymiennie dla potrzeby imitowania ich położenia. Dlatego żeby tego uniknąć wytrawiłem blaszki z otworami, które można było wkleić w nawiercone wcześniej otwory i tak na każdy bufor potrzeba było ich 8sztuk, ale pozwoliło to na podnoszenie każdego buforu i zablokowanie go w pozycji pionowej jak w oryginale. Jednak żeby nie było za łatwo to fabryczne imitacje buforów zostały usunięte, rozwiercone i zastąpione sprężynującymi buforami od Weinerta z wymienioną tarczą na prostokątną, które trzeba było też zablokować żeby tarczą się nie obracała :ostrozny:

DSC_0263.jpg

porównanie 6.jpg

Następnie można było zabrać się za szlifowanie wszystkich widocznych linii warstw od druku oraz poprawić krzywizny na dachu przy reflektorach:

porównanie 7.jpg

porównanie 9.jpg

A na koniec dzisiejszego etapu po wciągnięciu pół kilo pyłu :p usunięcie wszystkich fabrycznych imitacji uszczelek na pudle i dopasowanie nowych z blaszek, co ciekawe producent zapomniał o ich dodaniu na wszystkich drzwiach, więc było mniej zdzierania:

porównanie 8.jpg

DSC_0183.jpg

Do usłyszenia ;)

OP
OP
Piotr Kozłowski

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.108 12 0
Witajcie.
Dzisiaj pozostało już nie wiele do pokazania ale warto zwrócić uwagę chociaż na dodatkowe burty jak wyglądały po odcięciu ich z podpór oraz wstępnym ogarnięciu:

porównanie 10.jpg

Kabina z druku też cierpiała na widoczne linie po druku i nie wyraźne detale, więc przy okazji poprawy zapadła decyzja o podświetleniu zegarów:

porównanie 11.jpg

Na razie tylko wstępnie psiknięte podkładem, ale różnica satysfakcjonująca:

porównanie 12.jpg

Clipboard01.jpg

Teraz pozostaje złożyć wszystkie detale do kupy i będzie można pokazać całość przed malowaniem, ale to już w przyszłym tygodniu ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9