• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Modele Aspiranta

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.391 38 4
@Aspirant, jest kolega pewien, że to się zgadza? Te dolne napisy "IC" duże i "PKP INTERCITY" wyglądają pod innym kątem pochylone w stosunku do małych całościowych na górze, również proporcje tego napisu na dole z lewej nie wyglądają na prawidłowe. Chyba, że na SU4220 zrobili takie dziwolągi spoza księgi znaku...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
To w takim razie je sam schrzaniłeś, gdyż napis na Twoim projekcie ma złe proporcje. Nie takie są w pliku do jakiego link wstawiłeś.

OP
OP
A

Aspirant

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 2 3
Za waszą poradą i pliku poprawiłem napisy. Myślę, że wszystko jest dobrze. Teraz znaleść chętnego do wydrukowania.
Zapełniłem całą stronę A4 numerami SM60-009, SM60-010, SU4220-1,2,3,4,5 (Wrocławskie; 7(Szczecinska)
Jak dostanę wydruk czeka mnie nowe doświadczenie z nakładaniem kalkomanii nakładania lakieru :)
3332.png
333.png
33334.png

Reakcje
52 6 0
Za waszą poradą i pliku poprawiłem napisy. Myślę, że wszystko jest dobrze. Teraz znaleść chętnego do wydrukowania.
Zapełniłem całą stronę A4 numerami SM60-009, SM60-010, SU4220-1,2,3,4,5 (Wrocławskie; 7(Szczecinska)
Jak dostanę wydruk czeka mnie nowe doświadczenie z nakładaniem kalkomanii nakładania lakieru :)

Zobacz załącznik 1099325
Taką 4220-007 to by szarpał jak Reksio szynkę :)

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Teraz znaleść chętnego do wydrukowania.
Ja drukowałem swoje tutaj: https://copio.pl/kalkomanie-wodne/
Plik miałem przygotowany w Inkscape, Pan trochę pomarudził, ale bez problemu wydrukował. Generalnie tam jest minimum kosztowe, dlatego najkorzystniej jest poprosić o wydruk 2 kopii. Właściciel jest bardzo kontaktową i pomocną osobą i chętnie doradza w kwestii przygotowania pliku do wydruku. Poniżej próbka wydruku od niego (maksymalny zoom jaki udało mi się uzyskać):
image0(23).jpeg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.391 38 4
To nawet nie o skalę chodziło, ale ogólnie kąt położenia liter i rozciągnięcie napisu w pionie. Najważniejsze, że teraz już poprawnie zrobione, przynajmniej optycznie, bo w treści napisów, numeracji nie wnikałem(y)

OP
OP
A

Aspirant

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 2 3
Dostałem nowy wydruk z przeniesionym podestem z nadwozia na ostoje. Było to podyktowane, że po jakimś czasie się podnosił i brzydko to wyglądało.
Także z ostoi usunąłem zderzaki, będą osobno drukowane i przyklejane. Łatwiej będzie malować model.
Czekam teraz na kalkomanie i będę brał się za próbę nakładania ich.
Także, w kabinie SU4220 pogrubiłem ścianki, dzięki czemu model zyskał na sztywności.
Do SM60 mam już zwymiarowaną kabinę i w najbliższym czasie biorę się za zaprojektowanie jej w Blenderze. Będzie trochę inaczej zrobiona niż do SU4220. Każdy pulpit będzie osobno i będzie przyklejany do do ścianki kabiny
Messenger_creation_F87CFECA-6AF5-40E8-8476-C0DAD020BAB3.jpeg
Messenger_creation_7EB6D99B-484F-4763-9B03-A4A2F11F5124.jpeg

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
763 10 1
Oprócz łatwiejszego malowania wydzielenie mniejszych części ułatwia samo drukowanie. Te małe częsci, jeśli są częścią dużego wydruku mogą się uszkodzić przy odcinaniu podpór, myciu i traci się cały element, jeśli coś pójdzie "nie tak" przy drukowaniu, zwykle też uszkadzają się te drobiazgi. Te drobiazgi przeszkadzają tez przy późniejszej obróbce wydruku. Dodatkowo można te drobiazgi korzystniej ustawić do wydruku, tak aby podpory były w niewidocznych po złożeniu miejscach. Nieważne zresztą ile spędzisz przy tym czasu i jak opracujesz model z punktu widzenia jego mechaniki i sposobu montażu i tak niektórzy koledzy z forum powiedzą, że "taki model 3D to sobie każdy może wydrukować i to nie jest żadne modelarstwo".

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
198 1 0
Nieważne zresztą ile spędzisz przy tym czasu i jak opracujesz model z punktu widzenia jego mechaniki i sposobu montażu i tak niektórzy koledzy z forum powiedzą, że "taki model 3D to sobie każdy może wydrukować i to nie jest żadne modelarstwo".
Takim kolegom proponuję najpierw spędzić taką ilość godzin na przygotowaniu projektu, później druk, poprawki w projekcie, druk itd. Nie wspominając o kosztach w żywicy i czasie. Jedni lutują z blaszek, inni strugają z Hipsu. Nie rozumiem dlaczego ten sposób budowy modeli nie miał by się zaliczać również do modelarstwa.

OP
OP
A

Aspirant

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 2 3
Przyszły kalkomanie. Muszę przy następnym razem poprawić najmniejsze elementy. Nie zawsze wyszły elementy bez tła. Zapewne to przez przerobienie pliku do pdf. Ale to na późniejszy czas

Chemia do kalkomani i lakiery na model

Także zacząłem robić kabinę do SM60

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.391 38 4
Mała prośba do kolegi @Aspirant, byłaby możliwość wglądu w plik roboczy tych kalkomanii? Nie, nie potrzeba mi tego używać, ale zobaczyć jak to zostało przygotowane. Ciekawość drukarska. Bo trochę przy tym pracowałem i zawsze mnie interesują różne "myki" w przygotowaniu.

OP
OP
A

Aspirant

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 2 3
Po prostu to co wrzuciłem tutaj wysłałem osobie która drukowała w pdf. Co dalej o a robiła nie mam pojęcia

OP
OP
A

Aspirant

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 2 3
Jestem w czasie malowania modeli, jutro szare i czarne kolory i w piątek planuje nałożyć lakier. W Poniedziałek zaczynam nowe doświadczenie z nakładaniem kalek.
Messenger_creation_16B9487C-940D-41CB-ABD5-DCE4E7B90BBA.jpeg

Po zmianie umiejscowienia podestu model ładniej wygląda
Messenger_creation_CAE3C81D-9A9F-42C4-8054-50C6025ED73E.jpeg

Messenger_creation_CB7883F0-5F6A-488D-9F79-6A0514029FDF.jpeg

Messenger_creation_09BCE416-F38F-4AD3-BE5E-7CE0FB6BE427.jpeg