• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK ZNTK Mikołajów - konwersje modeli parowozów na PKP i nie tylko

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.288 8 0
Nie będę siać krytyki, ale koło hamulca lepsze by było czerwone... Blokady owszem - żółte.
Jak nie masz łuków tramwajowych (w co wątpię) to spróbuj wywalić podkładkę znad wózka i śrubkę wkręcić od dołu (ewentualnie zalutuj/zaklej) otwór od góry, jest to o wiele lepsze do reprezentacji stanu "gablotowego" modelu.

Ostatnio edytowane:

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
201 0 0
Te podkładki to zło (przez nie model jest o jakieś 70% wyższy niż powinien), ale ze względu na mocno przeskalowane wózki, bez nich model raczej w ogóle nie będzie jeździł po łukach.
Chyba jedynym sensownym sposobem pozbycia się podkładek jest montaż wózków na sztywno (bez możliwości obrotu) wraz z jednoczesnym
pozostawieniem tylko jednego zestawu kołowego w każdym z wózków (lub ewentualnie ścięcie obrzeży w skrajnych zestawach kołowych przy jednoczesnym wklejeniu ich na stałe).

OP
OP
Lxd2-465
Reakcje
202 6 0
Dzień dobry!

Ostatnio, w ramach małej odskoczni od skali H0e zająłem się pewnym parowozem normalnotorowym - TKt48. Nie jest to jednak model PIKO, ale samoróbka pewnego modelarza z okolic Mławy.

Parę słów o samym modelu. Tekatka została wykonana na podwoziu starego DDR-owskiego BR86 Piko. Nadwozie, jak się później zorientowałem, cześciowo jest wykonane z żywicy (odlewy), natomiast kocioł i po części detale są z metalu.

Na pierwszy rzut oka model nie wygląda najgorzej, choć już po rozpakowaniu paczki musiałem podkleić i podmalować parę detali.

Niestety, potem było już coraz gorzej...

Gdy postawiłem Tekatkę na torach i podłączyłem Rocowskiego Multimausa (wiedziałem od sprzedawcy, że model posiada dekoder), od razu załączyły się światła (diody LED). Miłą niespodzianką był też dźwięk, którego się nie spodziewałem. Niestety, najgorzej było z jazdą, a raczej z jej brakiem. Ale nie będę się o tym za bardzo rozpisywał.

W środku model wygląda dość słabo, jeśli chodzi o elektronikę.
Jej naprawę pozostawię znajomemu.

Wracając do zewnętrznego wyglądu modelu, po dokładniejszym przyjrzeniu się modelowi stwierdziłem, że konieczne będzie pomalowanie parowozu od nowa. Farba kiepsko się trzyma, szczególnie na kotle i innych metalowych elementach.

Niebawem opublikuję fotorelację z malowania i modyfikowania modelu (m.in poprawianie krzywo przyklejonej skrzyni wodnej).

Do zobaczenia!

PS: przepraszam Was bardzo za moje ględzenie ;)

tak wyglądał model przed rozebraniem.
IMG_20260110_151631884_HDR.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9