• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Babimost

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Od roboty się nie wywinę :D

Spaprałem rury z piasecznicy i nikt nie krzyczy? :LOL: Ale już opanowane (właściwie to wylaciały, są nowe, lepsze).

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
To tak jescze o modelu:
Ol49-23, epoka V, sterowanie DCC (2 dekodery), planuję oświetlenie manewrowe oraz oświetlenie budki, a jak będzie mi się chciało to też podpomostowe. Napęd: silnik 5-cio polowy ROCO, napędza 2 osie (niestety). Minimalny promień łuku: jak wszystko ma być bez rewolucji to R3/R4 PIKO. Ale od biedy i po R2 pojedzie.

Ale bigosu naważyłem -koła tendra są już pomalowane na czerwono, a mają być czarne :oops:

Jeszcze jedna prośba: szukam i nie mogę znaleźć żadnej zbliżonej fotki piasecznicy i wychodzących z niej rurek parowych. Oglądałem fotki z linka zapodanego przez pawelastego, dzięki, sporo tego, ale na Ol49-23 część osprzętu jest znacznie inaczej rozmieszczona niż np. na Ol49-69.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Ale mi chodziło o błędy w wykonaniu, a nie konstrukcyjne. Uwagi typu "to krzywe, tamto nierówne itp". to co innego niż "zawór nie tam gdzie trzeba, tamta rura powinna iść wyżej itp". Taka krytyka to proszę bardzo ;)

Max

Użytkownik
Reakcje
4 0 0
No to jest dosyć dużo błędów, choćby w budce... Pokrętła zaworów nie są przyspawane do ściany i wygięte w pałąk, bo i jak tym cokolwiek potem odkręcić. Tam jest jeszcze odbiornica pary(zwana również kolumną parową) i jakby nie patrzeć cała masa innych detali

Zawory bezpieczeństwa to dwa grzybki, okryte z zewnątrz blachą...

Tu masz ładne foto wnętrza budki (Ol49 Tololoko, też H0)
http://www.max-models.yoyo.pl/album3/images/0037.jpg

http://www.max-models.yoyo.pl/2005gal.htm

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Dzięki. Do budki to się w tym modelu aż tak bardzo nie przykładałem, w następnym będzie lepiej. Ale fotka bardzo pomocna. Model TOLOLOKO to jest mistrzostwo, przykład, jak powinien wyglądać model.

Rotor72

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 4 0
krzychu12231 napisał(a):
Do budki to się w tym modelu aż tak bardzo nie przykładałem, w następnym będzie lepiej.
Zwróć uwagę, że po prawej stronie budki wnęka na poręcz jest dzielona (foto DSC04257.JPG). Jeśli jeszcze tego nie poprawiłeś, to pamiętaj o tym, bo mocno rzuca się to w oczy.

Załączniki

Maverick33

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 0 0
Wnęka nie jest dzielona - przynajmniej tak na dokumentacji jest - jak poprzeglądałem fotki różnych OL-ek to na jednych jest a na innych niema - np Ol49-90 w Pyskowicach nie ma. Myśle że były w trakcieużywania modernizowane. Także krzychu rób wg dokumentacji zdjęciowej jaką najpewniej posiadasz wtedy będziesz wiedział czy ma dzielone czy nie

Rotor72

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 4 0
Maverick33 napisał(a):
Wnęka nie jest dzielona - przynajmniej tak na dokumentacji jest - jak poprzeglądałem fotki różnych OL-ek to na jednych jest a na innych niema - np Ol49-90 w Pyskowicach nie ma. Myśle że były w trakcieużywania modernizowane.
zgadzam się z tym co piszesz

Maverick33 napisał(a):
Także krzychu rób wg dokumentacji zdjęciowej jaką najpewniej posiadasz wtedy będziesz wiedział czy ma dzielone czy nie.
lecz krzychu12231 napisał wcześniej

krzychu12231 napisał(a):
To tak jescze o modelu:
Ol49-23, epoka V...
a zaprezentowane przeze mnie zdjęcie, niewątpliwie to 23-ka, ep.V (no chyba, że właśnie w trakcie ep.V przeszła ową zmianę)

Oczywiście kolega krzychu12231 sam zadecyduje o ostatecznym wyglądzie swojego modelu :)

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
"Buda" jest już pomalowana, teraz kończę ostoję, jak to poskładam to zapodam fotki. Póki co trza 2 dekoderki do modeliku zamówić ;)
Jeszcze mam dylemat przy oświetleniu: czy dać żarówki Miniatronics czy ciepłobiałe ledy. Ale z ledami to kicha, bo SMD nie dadzą tego efektu, a 3mm za duże. Tak jeszcze myślę na 1,8mm od KLUBY.
P.S. To nie jest podział wnęki, tylko kawałek blachy po zewnętrznej stronie. W dokumentacji fabrycznej jej nie ma.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Tylko że ledy SMD świecą głównie w jednym kierunku, a wtedy światło nie będzie padać na odbłyśniki. Z kolei żaróweczki mzją max 500h świecenia -mało. Wymienić sie da, ale bardzo ciężko. Jeśli chodzi o oświetlenie to cana raczej się nie liczy -ma działać dobrze.
To teraz zgłupiałem -na fotkach które mam ostoja jest czarna, a tu czerwona. Albo to fotka po naprawie, albo na tych które mam jest tak uchrzaniona sadzą itp., że wygląda na czarną.

P.S. Jakie dekodery funkcujne polecacie? Zamontuję Lenza GOLDA, ale potrzebuję też dekoder funkcyjny. Będzie oświetlenie podpomostowe.

Reakcje
1 0 0
krzychu12231 napisał(a):
P.S. Jakie dekodery funkcujne polecacie? Zamontuję Lenza GOLDA, ale potrzebuję też dekoder funkcyjny. Będzie oświetlenie podpomostowe.
ZIMO MX620
Pomijając dużo lepsze parametry jazdy niż dowolny Lenz, możliwość (prostego) podpięcia USP, to masz do dyspozycji wyjścia F1-F4 (na punktach lutowniczych).

Leda smd możesz umieścić w pozycji "leżącej", tak, żeby całość światła emitowanego padała na odbłyśnik.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Potrzebuję 6 wyjść funkcyjnych + 2 do oświetlenia przód/tył. Całkowity pobór prądu przekroczy 1 A.
drlukasz napisał(a):
ZIMO MX620 dużo lepsze parametry jazdy niż dowolny Lenz
A czy ma możliwość deaktywacji jednej funkcji inną, np. włączając F3 wyłączam oświetlenie szlakowe i włączam manewrowe? (tak mam w EP09 z Lenzem)

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Żeby nie było, że nic nie robię :D
Wyszło średnio -brak planów, PSMK nie chce udostępnić. Najwięcej przydały się te plany od Krzyśka Młodzikowskiego, ale to też nie te wózki. Ale coś skombinowałem.

Załączniki

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Przepraszam za trzeci post z rzędu, ale...
Dzisiaj zmontowałem to próbnie do kupy i trochę się rozczarowałem. Wygląda prawie jak trzeba (trochę farba mimo podkładu na kantach chce schodzić, ale udało mi się to opanować), ale jazda nie za bardzo. A przyczyną są koła parowozu -RP25. Cały lok waży ok. 0,7-0,8kg. Na rozjazdach PIKO z powodu niskich obrzeży koło wpada w krzyżownicę i dość mocno podskakuje, a przy większych prędkościach zdarzają się wykolejenia. Wsadziłem w krzyżownicę blaszkę 0,3mm -wszystko ustąpiło. Z uwagi na to, że wszystkie parowozy mojej roboty (a trochę ich będzie) będą miały koła RP25, trzeba będzie wszystkie koła w moim taborze przerobić na ~RP25, zmienić tory na c83, dodać trawione wyposażenie krzyżownic by ROCO i dopiero będzie OK.
A jeśli chodzi o rozjazdy to najlepsze byłyby chyba ROCO 345mm 10 stopni. Te pikowskie to zupełna tandeta.

Mam już gotowe wózki 2XTa, pomalowane. Teraz tylko szukam dekodera funkcyjnego, który ma możliwość sterowania swiatłami zmiennymi przód/tył, i gdzie funkcję tę można podpisać np. pod F1.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
No dobra, fotki. Trochę ciemne, ale... No cóż, brak piaskowania robi swoje. Teraz nie używam już kleju i prawie wcale cyny tylko pastę lutowniczą. Ale jak zaczynałem to jeszcze niestety cyną.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9