• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Babimost

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
Buda wygląda super. Ciekawe za ile pójdzie na Alledrogo ;)
Sam bym się skusił ale pewnie cena przebije moje możliwości finansowe :razz:

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
No nie przesadzaj, przede mną jeszcze wiele nauki. Ale staram się starać :D A buda pójdzie chyba na licytację. I nie liczę na żadną wielką sume. Po prostu chcę się tego czegoś pozbyć. Dla siebie projektuję wersję z napędem własnej bodowy, wszystko od podstaw, wyposażenie budki, otwierane drzwi, klapy, wywietrzniki, drzwi dymnicy itp. Ale póki co to tylko projekt. Mam ostatnio niewiele wolnego czasu.

Aha, no i wkrótce dobiegnie koniec budowy Ol49, to pokażę foty. No i na dniach zacznę relację z konwersji BR58 ROCO na Ty1-76.

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ależ nie śmiałbym mieć jakichś uwag do ciebie-wręcz przeciwnie podoba mi się to co robisz.Pewnie sam bym czegoś takiego nie zrobił.ja tez się uczę aktualnie Es na warsztacie.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Krzychu 126 napisał(a):
Ależ nie śmiałbym mieć jakichś uwag do ciebie-wręcz przeciwnie podoba mi się to co robisz.Pewnie sam bym czegoś takiego nie zrobił.ja tez się uczę aktualnie Es na warsztacie.
Z tym nie-przesadzaniem to do Ostbahna było :D Bo te budy nie są super. Do poziomu mistrzów brakuje mi bardzo wiele. Ale staram się robić coraz lepiej.

Ostbahn

Znany użytkownik
Reakcje
33 0 0
krzychu12231 napisał(a):
Ale staram się robić coraz lepiej.
najważniejsze żeby się uczyć :cool:
też wychodzę z takiego założenia ;)
Może i idelane nie są, ale i tak nic innego na rynku nie ma więc najważniejsze że są ;)

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Na warsztat dotarła dziś BR58. I tu zaskoczenie. Silnik (pięciobiegunowy) pracuje dość głośno. Wiem, że to stara produkcja, ale taki hałas mnie dziwi. Pozatym lekko szarpie przy powolnym ruszaniu. Ale to akurat powinno ustąpić po montażu DCC. Rozebrałem, nasmarowałem, wyczyściłem szczotki i komutator, ale poprawy nie ma. Wie ktoś co to może być? Łożyska? A może coś innego...

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
WM-MODEL napisał(a):
krzychu12231 napisał(a):
...ale drobniejsze rozpadłyby się podczas trawienia :roll:
Głupotki opowiadasz :razz:
Tak mi powiedzieli, że grubość elementu to min. 0,25mm, grubość wtrawienia 0,1, a grubość np. ryfla na połowie blaszki to 0,12. Cieńszych nie przyjmą bo się rozpadnie i zawali maszynę/nic z tego nie będzie.
Twardy napisał(a):
krzychu12231 napisał(a):
Wie ktoś co to może być?
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5157
Dzisiaj sprawdzę.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Wku....em się dziś jak cholera. Zamontowałem wreszcie całą elektronikę. Wszystko gra. No to złożyłem. I..., generator nie daje dymu (może niestyk, ale to nie problem) - :shock: po złożeniu oświetlenie korbowodowe sterowane przez ST/MF martinezo świeci cały czas. Po włączeniu F6 (pod F6 jest podpisane) świeci trochę ciemniej, a po wyłączeniu F6 znowu jasno. Sam tender bardzo ciężko jest otworzyć. Wobec tego pod samym wyjściem z tendra podłączyłem miernik -pokazuje napięcie takie jak w torach, natomist przy włączeniu F6 trochę nizsze. Wszystkie inne funkcje działaja jak trzeba. Wie ktoś co to może być?? Od tej pory chyba niestety będę zmuszony kupować wyłącznie dekodery Lenz bądź ESU.

PS. Po ustawieniu na CV40 wartości 0 jest to samo, tylko po włączniu F6 nie przygasa (funkcja F6 została zdeaktywowana). Powiem jeszcze, że robiłem już wiele eksperymentów z dekoderami Lenz Gold oraz LokPilot V3.0 ESU i nigdy nie maiłem takich problemów. Jak myślicie -reset może pomóc? (pytam a nie resetuję, bo musiałbym odłączyć wcześniej Lenza, a aby tego dokonać trzeba ryć tender) A może to (jak mniemam) tranzystor na wyjściu padł?

Proszę o pomoc :!:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9