• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ZNTK Babimost

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Re: ZNTK Babimost.

Grzeju napisał(a):
Przecież rysunek jest skalowy, więc wrzuć go w corela i za pomocą linii wymiarowych i proporcji możesz określić każdy wymiar.
Te rysunki były robione ręcznie (wiem że skalowe) ale nie uzyskam pełnej dokładności.

Tu macie ostoję od numeru 1 do 50. Różnią się chyba (całej jeszcze nie zweryfikowałem) tylko te wymiary które są zamazane.

Załączniki

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 0 0

krzychu12231 napisał(a):
Mam taki problem. Rozrysowuję ostoję do Ol49. I plany ostojnic do parowozów do nr. 50 są OK, natomiast od 50 trochę nie bardzo. Wie ktoś jaka tu (zaznaczone na czerwono) wartość powinna być?
Po kolei od lewej: 1590, 105, 1415, 240, 1040

Mam zachowane skany nieobrabiane, więc jak trafisz na coś nieczytelnego to daj znać, sprawdzę czy na nich jest to czytelne. Przy okazji poprawię na www.

EDIT: Wrzuciłem lepszą wersje. Zastosowałem inną obróbkę. Przy okazji - tym rysunkom nie należy za bardzo wierzyć jeśli chodzi o ich skalowość: niektóre szczegóły mogą być narysowane celowo nieproporcjonalnie duże, to jest skan odbitki a nie oryginalnej kalki na której został on narysowany, i ponieważ odbitka była robiona metodą na mokro to papier mogł się ciut różnie skurczyć, oraz mogł mi się też trochę skaner pośliznąć, choć dla skali H0 to te wszystkie błędy będą poniżej późniejszej precyzji wykonania elementów modelu. Ale dla większych skali jednak bym zalecał korzystanie z wymiarów ;)

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

Wielkie dzięki uboottd. Chcę zbudować madel na poziomie, całkowicie inny od tych co robiłem dotychczas. Ale czy się uda to zależy od wielu rzeczy. Ale o tym później.

PS. Macie może plany sprężarki h11a3, inżektora Nathana i Metcalfa-Friedmanna oraz prasy smarowniczej? Znalazłem trochę na stronie, ale nie są kompletne, a link do Metcalfa przy Ol49 nie działa.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

Poprawiona ostojnica. Ale oczywiście jeszcze sporo brakuje. Jeśli ktoś widzi że coś jest nie tak jak być powinno proszę pisać

PS. Przepraszam za tyle postów, ale chcę wykonać model na poziomie. Zależy mi na wszystkich spostrzeżeniach.

Załączniki

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 0 0

krzychu12231 napisał(a):
Znalazłem trochę na stronie, ale nie są kompletne, a link do Metcalfa przy Ol49 nie działa.
Tych rysunków w ogóle nie było w albumie. Oprócz pozycji w spisie rysunków nie było też śladu, że powinny być. Pewnie dlatego, że to typowy podzespół, więc był tylko zaznaczony konkretny model i tyle...

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

A czy jest jakaś szansa że będzie coś takiego, czy mam inaczej kombinować (wolę wiedzieć bo za dużo czasu nie mam ale jak nie ma widoków to będę szukał).

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
677 9 1

Witam,jak by Krzychu chciał,to mam dostęp do albumów parowozowych,w tym do Ol49 ,wydanie 1954 rok.Sam rysunek ramy ma z 1,5 metra długości,jest trochę wymiarów,ale można szybko wyskalować. Pozdrawiam

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 0 0

krzychu12231 napisał(a):
A czy jest jakaś szansa że będzie coś takiego
Nie wiem, skanuję i wrzucam to co mi ktoś udostępni. Póki co nikt się nie zdeklarował że ma takie rysunki i chce je udostępnić.

SM03-422 napisał(a):
Witam,jak by Krzychu chciał,to mam dostęp do albumów parowozowych,w tym do Ol49
A jest może jakaś szansa podzielenia się nimi z ogółem ?

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

A czy ktokolwiek ma może plany sprężarki h11a3, inżektora Nathana i Metcalfa-Friedmanna oraz prasy smarowniczej? i mógły udostępnić ew. odsprzedać za rozsądną cenę?
uboottd napisał(a):
krzychu12231 napisał(a):
Nie wiem, skanuję i wrzucam to co mi ktoś udostępni. Póki co nikt się nie zdeklarował że ma takie rysunki i chce je udostępnić.
Mam pewne szanse na zdobycie planów sprężarki. Jak będę coś miał to się podzielę.

PS. Poszukuję jeszcze planów tendra 27D48 do Pt47 lub chociaż plany samych wózków tendrowych z łożyskami tocznymi oraz planów wózków 2XTa do tendra 25D49 (Ol49).

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

Młodzikowski napisał(a):
Może wystarczy ;) A o jaką prasę smarowniczą chodzi ?
Chodzi o prasy umieszczone na pomoście.
A co do tych planów. Dzięki, ale czy masz może jakieś wymiary? Bo bez tego to ciężko będzie zrobić to na wysokim poziomie.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.084 34 0

Przy pompie masz podany jeden wymiar. Przypuszczam, że rysunek jest w skali, więc powinieneś resztę potrzebnych wymiarów bez problemu obliczyć.

Chodzi o prasy umieszczone na pomoście.
Myślałem, że chodzi Ci o praski do pomp paro-powietrznych.
Niestety, specem od armatury i wyposażenia parowozu nie jestem ;) Podam Ci typy pras smarnych parowozowych które mam w starym katalogu : H13B7; H13T6; H13T12; H13Ba11. Z opisu wynika, że mogły być montowane na pomoście parowozu.

Wybierz sobie :D
Pozdrawiam.

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
677 9 1

Mam większość z tego co potrzebujecie,tylko trudno mi skanować i obrabiać,a zatrudniam do tego kumpla.Postaram się wszystko umieścić jutro lub pojutrze.

Załączniki

keylan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

krzychu12231 napisał(a):
A czy ktokolwiek ma może plany sprężarki h11a3, inżektora Nathana i Metcalfa-Friedmanna oraz prasy smarowniczej? i mógły udostępnić ew. odsprzedać za rozsądną cenę?
uboottd napisał(a):
krzychu12231 napisał(a):
Mam pewne szanse na zdobycie planów sprężarki. Jak będę coś miał to się podzielę.

PS. Poszukuję jeszcze planów tendra 27D48 do Pt47 lub chociaż plany samych wózków tendrowych z łożyskami tocznymi oraz planów wózków 2XTa do tendra 25D49 (Ol49).
A próbowałeś u Zonka?
http://plany.zonk.pl/25D49/
przy okazji jeśli możecie to porzucajcie swoje plany tam więcej modelarzy będzie miało łatwy dostęp do planów... :)

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

SM03-422 napisał(a):
Mam większość z tego co potrzebujecie,tylko trudno mi skanować i obrabiać,a zatrudniam do tego kumpla.Postaram się wszystko umieścić jutro lub pojutrze.
Dzięki, ale wymiary... wiem że rysunki skalowe, ale wszelkie zaokrąglenia itp. to jednak byłoby lepiej żeby były wymiary. Ale jak nie będzie to trudno, też zrobię. Jeszcze raz dzięki wszystkim. Może razem poskładamy całą dokumentację Oelki do kupy i uda się stworzyć model na bardzo wysokim poziomem.

keylan napisał(a):
A próbowałeś u Zonka?
http://plany.zonk.pl/25D49/
przy okazji jeśli możecie to porzucajcie swoje plany tam więcej modelarzy będzie miało łatwy dostęp do planów... :)
Tam tylko takie wózki jak w załączniku (z łożyskami ślizgowymi). A ja potrzebuję 2XTa (na łożyskach tocznych, trochę fotek jest na pierwszej stronie).

Młodzikowski napisał(a):
Myślałem, że chodzi Ci o praski do pomp paro-powietrznych.
Niestety, specem od armatury i wyposażenia parowozu nie jestem Podam Ci typy pras smarnych parowozowych które mam w starym katalogu : H13B7; H13T6; H13T12; H13Ba11. Z opisu wynika, że mogły być montowane na pomoście parowozu.
Napisane jest tylko "prasa smarna".
uboottd napisał(a):
Tych rysunków w ogóle nie było w albumie. Oprócz pozycji w spisie rysunków nie było też śladu, że powinny być.
Dobrze że poprawiłeś bo przynajmniej wszystko jest jasne ;)
Ciekawa jeszcze jedna rzecz. Spójrzcie na którąś z wolsztyńskich Oelek (poza Ol49-7). W miejscu inżektorów jest coś innego, na moje to pompa wodna ale specem nie jestem.

Załączniki

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

W chwili obecnej ciągnę kilka projektów.
I kolejna sprawa, tym razem chodzi o EP09. Temat był już wałkowany, ale jeszcze raz: Potrzebuję wózki napędowe o rozstawie osi ok. 32,76mm (może być 32-33mm). W mojej polistyrenowej EP09 zamontowłem wózki z BR218 ROCO. Rozstaw OK, ale gniazdo kardana znajduje się zbyt blisko przodu, więc część wózka znajduje się w kabinie. Odwrócić wózka też nie mogę, bo wtedy odległość między 2 kardanami będzie zbyt mała i będą kłopoty z przechodzeniem łuków.

Załączniki

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

No to dalej, otwory pod śruby i nakrętki sobie na razie odpuszczę, w końcu to prototyp, potem po złożeniu pierwszej ostoi się poprawi i zrobi na gotowo. Więc ostojnice wysyłam wkrótce do wytrawienia (2x0,5mm lub 2x0,25 mm i w środek 0,5mm, taki wariant umożliwi wykonanie wystających nakrętek.
Najtrudniej to było zrozumieć plany. Teraz idzie już OK.
Dla ciekawskich: długość mojej ostoi różni się od tego co wychodzi z wyliczeń (w Corelu trzeba zaokrąglać do 3 miejsc po przecinku) tylko o niecałe 3/100 mm :D

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 9
Tabor 9