• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Zmiana głośności ET22 -951 - prośba o "łopatologiczne" wyjaśnienie.

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
ET22-951 w stanie "domyślnym" jest niezwykle głośny. Moim zdaniem wybrana przez PIKO standardowa głośność dźwięków tego modelu bardziej nadaje się do spotkań na dużych salach jak do puszczania "kolejki" w mieszkaniu na podłodze. To psuje sporą część zabawy modelem udźwiękowionym. Mam pytanie jak sobie wyregulować tą głośność? Nie mam wielkiego doświadczenia w "grzebaniu" w ustawieniach dekoderów. Co mi się samemu udało zrobić to podregulować trochę prędkości przyspieszania i hamowania w pozostałych 2 modelach, według swojego gustu. Tak więc niewielkie pojęcie jak się w tej materii obsłużyć SmartControl Light mam.

Doczytałem się że przydatna jest aplikacja Smartprogrammer do podejrzenia wartości CV dekodera, nawet tych które nie są podane w instrukcji papierowej. Mam ją, wybrałem nr katalogowy dekodera zainstalowanego w ET22. Jest tam opcja głośności, ale nie rozumiem tego zapisu "(CV 1021: 2) CV 900: X (CV =X*)" Gdzie "X" jest poziomem głośności ustawianym suwakiem. Co wpisać w SmartControl?

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 15 1
CV1021=2,
CV900=100
CV900=0

W takiej dokładnie kolejności na torze do programowania zmniejszasz ogólną głośność o 1/3 wartości. W CV900 wpisujesz wartość od 0 do 150 w zależności od potrzeb. CV1021 to wartość rejestru, którą przed wprowadzeniem zmian zmieniasz na 2 a po wprowadzeniu zmieniasz na fabryczne 0.

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
A dziękuję. Właśnie to CV1021 mnie zmyliło. Bo przy regulacji przyspieszania/hamowania miałem tylko jedną CV.
Czyli jak rozumiem najpierw podaje CV1021 - wartość 2 i zatwierdzam, potem CV 900 - wartość ustaloną przeze mnie przy użyciu aplikacji odpowiadającą wybranemu poziomowi głośności i też zatwierdzam a potem CV1021=0?
Bo chyba "CV900=0" to omyłka pisarska, wyciszyłoby lokomotywę na amen.

@przemek tabisz
Dzięki. Nawet nie wpadłem żeby szukać w wątku o EN57. Na razie odpuszczam sobie ten model i nic o nim nie czytam.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 15 1
Bo chyba "CV900=0" to omyłka pisarska, wyciszyłoby lokomotywę na amen.
Podałem wartości z jakiego zakresu można wpisać, zatem nie jest to omyłka :) Jak chcesz by model milczał to wpisujesz 0:)

Czyli jak rozumiem najpierw podaje CV1021 - wartość 2 i zatwierdzam
Tak ponieważ jest to odrębny rejestr. Wartość CV występuje również w innym rejestrze, gdzie zmieniasz głośność poszczególnych dźwięków i tam trzeba wpisać 4. Fabrycznie ta wartość jest ustawiona na 0 i do takiej wartości zawsze na koniec warto wrócić by później się nie pomylić.

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Dzięki. Będę z tym walczył może nawet dziś. Tylko muszę rozłożyć pseudo-makietę na podłodze. Piszecie o "torze do programowania". A da się to zrobić na "torze do jazdy"? Tak wiem że wtedy trzeba za każdym razem podawać adres lokomotywy, ale łatwiej będzie mi testować zmiany.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 18