• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Zmiana głośności ET22 -951 - prośba o "łopatologiczne" wyjaśnienie.

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
ET22-951 w stanie "domyślnym" jest niezwykle głośny. Moim zdaniem wybrana przez PIKO standardowa głośność dźwięków tego modelu bardziej nadaje się do spotkań na dużych salach jak do puszczania "kolejki" w mieszkaniu na podłodze. To psuje sporą część zabawy modelem udźwiękowionym. Mam pytanie jak sobie wyregulować tą głośność? Nie mam wielkiego doświadczenia w "grzebaniu" w ustawieniach dekoderów. Co mi się samemu udało zrobić to podregulować trochę prędkości przyspieszania i hamowania w pozostałych 2 modelach, według swojego gustu. Tak więc niewielkie pojęcie jak się w tej materii obsłużyć SmartControl Light mam.

Doczytałem się że przydatna jest aplikacja Smartprogrammer do podejrzenia wartości CV dekodera, nawet tych które nie są podane w instrukcji papierowej. Mam ją, wybrałem nr katalogowy dekodera zainstalowanego w ET22. Jest tam opcja głośności, ale nie rozumiem tego zapisu "(CV 1021: 2) CV 900: X (CV =X*)" Gdzie "X" jest poziomem głośności ustawianym suwakiem. Co wpisać w SmartControl?

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 15 1
CV1021=2,
CV900=100
CV900=0

W takiej dokładnie kolejności na torze do programowania zmniejszasz ogólną głośność o 1/3 wartości. W CV900 wpisujesz wartość od 0 do 150 w zależności od potrzeb. CV1021 to wartość rejestru, którą przed wprowadzeniem zmian zmieniasz na 2 a po wprowadzeniu zmieniasz na fabryczne 0.

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
A dziękuję. Właśnie to CV1021 mnie zmyliło. Bo przy regulacji przyspieszania/hamowania miałem tylko jedną CV.
Czyli jak rozumiem najpierw podaje CV1021 - wartość 2 i zatwierdzam, potem CV 900 - wartość ustaloną przeze mnie przy użyciu aplikacji odpowiadającą wybranemu poziomowi głośności i też zatwierdzam a potem CV1021=0?
Bo chyba "CV900=0" to omyłka pisarska, wyciszyłoby lokomotywę na amen.

@przemek tabisz
Dzięki. Nawet nie wpadłem żeby szukać w wątku o EN57. Na razie odpuszczam sobie ten model i nic o nim nie czytam.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.885 15 1
Bo chyba "CV900=0" to omyłka pisarska, wyciszyłoby lokomotywę na amen.
Podałem wartości z jakiego zakresu można wpisać, zatem nie jest to omyłka :) Jak chcesz by model milczał to wpisujesz 0:)

Czyli jak rozumiem najpierw podaje CV1021 - wartość 2 i zatwierdzam
Tak ponieważ jest to odrębny rejestr. Wartość CV występuje również w innym rejestrze, gdzie zmieniasz głośność poszczególnych dźwięków i tam trzeba wpisać 4. Fabrycznie ta wartość jest ustawiona na 0 i do takiej wartości zawsze na koniec warto wrócić by później się nie pomylić.

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Dzięki. Będę z tym walczył może nawet dziś. Tylko muszę rozłożyć pseudo-makietę na podłodze. Piszecie o "torze do programowania". A da się to zrobić na "torze do jazdy"? Tak wiem że wtedy trzeba za każdym razem podawać adres lokomotywy, ale łatwiej będzie mi testować zmiany.