• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zabytki i klasyki w moim obiektywie

M

Maverick

Gość
Maverick to nie do końca tak jak piszesz, na pewno chodzi Ci o skrzynie biegów bezstopniową, a w środku tej skrzyni występują pasy napędowe, w pózniejszych takich skrzyniach bezstopniowych paski zostały zastąpione łańcuchami wielopłytkowymi...
Nie wlaśnie, pierwsze modele mialy napęd na tyl na pasku doslownie napęd byl przenoszony na tylną oś za pomocą paska i wlaśnie nie wielu o tym wie. :) Widzialem to kilka lat wstecz w serwisie Volvo i bylem w szoku sam.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.318 109 2
Nie wlaśnie, pierwsze modele mialy napęd na tyl na pasku doslownie napęd byl przenoszony na tylną oś za pomocą paska i wlaśnie nie wielu o tym wie. :) Widzialem to kilka lat wstecz w serwisie Volvo i bylem w szoku sam.
Pokaż fotki bo coś mi się nie wydaję .;)

Coś mi zaczyna świtać o co Ci chodzi ale nie mogę tego namierzyć.

OP
OP
przemek77

przemek77

Znany użytkownik
Reakcje
1.162 7 0
Aby was pogodzić. Osobowy oddział Dafa od połowy lat 70tych należał do Volvo. Przez jakiś czas Dafa 66 produkowano jako Volvo 66. Co więcej Volvo 340 było gotowym projektem Holendrów Wprowadzono go do produkcji już jako Volvo.

M

Maverick

Gość
Dokladnie o to chodzilo i z Brodagazem już wczoraj na PW się dogadali w tej kwestii a te rysunki/zdjęcia wszystkim pozostalym zainteresowanym wyjaśnią o co chodzi z tym napędem pasowym o którym pisalem.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.885 387 20
Patent dość dziwny, bo i po co to było? Przecież od silnika szedł wał i wystarczyło go przedłużyć troszkę dalej i dać napęd bezpośrednio na półośki. Niezbadane są pomysły wynalazców. :D

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.318 109 2
Panowie ale popatrzcie dobrze na te rysunki Dafa.
Gdzie jest skrzynia biegów ?????????
:ROFL::ROFL::ROFL:
Zwolnice są przy kołach, mechanizm różnicowy przy tych nieszczęsnych pasach, a te pasy z kołami są właśnie przekładnią bezstopniową.;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.826 525 30
A zmianę przełożenia uzyskuje się przez zbliżanie i oddalanie od siebie stożkowych kół pasowych, dzięki czemu zmienia się stosunek średnic tych kół.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.570 19 1
Mmm, fordy Taunusy i Capri zawsze oglądałem jak parkowały w weekendy prawie pod moim domem, gdy się wiara zjeżdżała do Antonina nad jezioro (staw) Szperek się wybyczyć na plaży... rzecz jasna jako jeszcze nawet nie nastolatek nie miałem czym tego uwiecznić...

OP
OP
przemek77

przemek77

Znany użytkownik
Reakcje
1.162 7 0
Ja na Fordzie Taunusie i Granadzie uczyłem się mechaniki W początkach lat 90tych. miałem praktyki w warsztacie specjalizujących się w tych autach

OP
OP
przemek77

przemek77

Znany użytkownik
Reakcje
1.162 7 0
Spotkane dziś
Nieco skundlone W115
CAM00026.jpg

Fiat 125p pic - up (chyba jakaś przeróbka bazująca na MR73)
CAM00027.jpg
CAM00028.jpg

Tego Garbusa chyba ktoś porzucił
CAM00029.jpg
Sądząc z kolekcji mandatów od straży miejskiej (celowo pisane z małej litery) niedługo już tu postoi a potem.... do huty?
CAM00032.jpg

No i 126... W126
CAM00043.jpg