• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Z mojego albumu.....zdjęcia kolejowe.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
W końcu udało mi się upolować pomarańczę(y) Przy tych warunkach pogodowych dzielone przez prędkość wyszło ładne zdjęcie.
Dziś jechała na Neptunie do Gdyni. Dzięki Sławek za cynk. Na ET22 jechał kolega Paweł T.;)

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.240 663 30
Przestańcie chrzanić głupoty. Wszystko, co się Wam nie podoba, to wina Unii. Nie zamierzam tu bronić Unii, bo po pierwsze, wiele zarzutów jest słusznych, a po drugie, tu nie jest na to miejsce (jest wydzielona grupa politykierów), ale te modernizowane reflektory nie mają z tym nic wspólnego. Ciekawe, jakie "wymogi" Unii ma na myśli Daniel? Reflektory typu samochodowego są stosowane w pojazdach kolejowych od dziesięcioleci praktycznie wszędzie, poza Polską. Tylko my tak się do tego przyzwyczailiśmy, że razi nas cokolwiek innego, zwłaszcza w starych lokomotywach. Ta zmiana jednak musiała jednak kiedyś nastąpić, zalety nowych świateł są niepodważalne. Przypomnę, że te małe światła zaczęto wprowadzać w Polsce jeszcze w latach dziewięćdziesiątych, długo przed przystapieniem Polski do UE i zupełnie bez związku z tym faktem. Zupełnie inną sprawą jest jak małe reflektory są wkomponowane w istniejący tabor, można to zrobić lepiej lub gorzej, a wygląd to już w dużym stopniu kwestia gustu.

Reakcje
1.788 13 0
No to w takim razie są zamontowane okropnie i bez gustu (Zezulce)...
Uważam ,że skoro dany ,stary typ miał taki a nie inny kształt i design reflektorów to taki powinien pozostać ...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.240 663 30
Też pomyślałem, że tak mogłoby być lepiej. Ale w sumie to nawet "zezowate" bardziej mi się podobają, niż stosowane dawniej przy modernizacjach prostokątne okna w linii pudła, za którymi umieszczano reflektory, czy wystające skrzynki (niestety, nie mam zdjęcia).

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Tak dla wyciszenia znowu przeglądałem swoje zdjęcia i wyszukałem kilka zdjęć Y, które robiłem tak dokumentacyjnie.
Kołobrzeg i wagon z Przemyśla.
IMG_0069.JPG IMG_0070.JPG IMG_0071.JPG
Wagon warszawski...

IMG_0210.JPG IMG_0211.JPG
Wagon krakowski, ma bardzo interesujący dach.

IMG_0294.JPG IMG_0295.JPG

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Voith, ładna maszyna. Tylko raz udało mi się złapać z pociągiem.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 62