• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Z mojego albumu.....zdjęcia kolejowe.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Postanowiłem na forum zamieszczać swoje zdjęcia. Być może komu się spodobają. Będzie to z reguły tabor: lokomotywy, wagony zarówno normalnotorowe, jak i wąskotorowe. Zdjęcia będę się starał grupować tematycznie.
Jak już uporam się z tymi cyfrowymi, będę zamieszczał skany zdjęć z lat 1992-2006.
Zdjęcia można wykorzystywać niekomercyjnie, jeżeli postanowisz je umiescić na jakiejś stronie proszę o podanie autora, oraz skąd pochodzi.;)
Na początek resztki ze Ścinawki Średniej, czyli parowozy, których już nie ma.:( Zdjęcia pochodzą z lat 2007 i 2008.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Analiza postępującego upadku parowozów Kp4 z Cukrowni Ostrowite Rypińskie. Jednym podobno interesowała się Bieszczadzka Kolej Leśna. Pozostały niestety na miejscu. Jeden, ten z parku stoi w Ostrowitem na terenie piekarni w oczekiwaniu na ''lepsze'' czasy. Drugi, ten z cokołu został wywieziony do Rypina i też czeka na wyeksponowanie, na ''święte nigdy''.
Część pierwsza, jeszcze w cukrowni, będąc biernym świadkiem rozbiórki.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Część druga, to już ostatnie chwile i już po przenosinach. C.D.N.

Załączniki

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witaj Zbyszku, ja miałbym prośbę, żebyś też i budynki kolejowe zamieszczał ;)

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
67 0 0
Nie jestem pewien, ale jeśli to faktycznie ten.. to Kapeć na BKL śmiga po remoncie, chłopaki chwalili się przywróceniem jakiegoś Kapcia do ruchu :) Aż miło było popatrzeć na czajnik na chodzie, w końcu BKL dorobiła się dwóch sprawnych parowozów (drugim jest Las z tendrem).

..co zaś się tyczy dwóch pozostałych.. wielka szkoda, że szlag je powoli trafia..

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Kp4, który kursuje w Bieszczadach, to NIE JEST!!! ten parowóz, ten sobie spokojnie gnije w Rypinie. Zdjęcia wyszły jakieś dziwne, więc traktujmy je jako poglądowe.
Jeszcze kilka zdjęć innego trupka, który o dziwo był w miarę kompletny. Ty42-149, poszukiwany w innym wątku.:)

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Na dobranoc, portrecik TKp1-46. Ładny parowozik, jeszcze stoi w dawnej Parowozowni Bydgoszcz Główna, bezsilnie przyglądając się postępującemu upadkowi.
Zdjęcia robiłem jako dokumentację pod ewentualne spolszczenie jakiegoś modelu, póki jeszcze jest oryginał.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Od Waszego fotokorespondenta, prosto z linii frontu. Przy parowozie coś się zaczyna dziać. Budka została rozebrana, te obicia farby chyba dobrze wróżą?
Zniknął zaś ozdobny napis 1900r., który nata bebe był umocowany na budynku wpisanego do rejestru zabytków, a rozebranego w czasie likwidacji cukrowni.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Jeszcze bardziej inna kolej. Jednoszynowy transport podwieszany w warzelni soli w Ciechocinku, obecnie małe muzeum z ekspozycją m.in. starego sprzętu rehabilitacyjnego. Niektóre wyglądają bardziej na narzędzia tortur.Warto zobaczyć.
Ostatnia towarowa kolej linowa w Polsce Janikowskie Zakłady Sodowe.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Znalazłem zdjęcia z wizyty pociągu Orient Express w Malborku, który to był rok? 2007?
Na początek wyprawy, odwiedziliśmy Sztum, gdzie znajduje się swoista perełka architektury, taki pałacyk-pruski budynek stacji transformatorowej.
Następnie, po drodze podjechaliśmy do Jurkowic, koło Malborka. Jest tam też ciekawostka, a mianowicie akwedukt. Ciekawe, ile osób w przejeżdzającym pociągu, ma świadomość tego, że w tej kępie świerków, znajduje się dwupoziomowe skrzyżowanie dwóch cieków wodnych?
Malbork, wybrałem kilka w miarę ciekawych zdjęć, bo w takim natłoku nie było mowy o choćby próbie zrobienia jakiś portretów wagonów.
Na s tacji stały również wagony z jakiegoś pociągu wycieczkowego? DB.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Była maszyna ostatnia z serii, to czas na jedynkę. To była chyba wczesna wiosna 2007r., gdy zadzwonił kolega z informacją, że pociąg Gdynia-Kraków poprowadzi EU06-01! Nie zastanawiając się długo, wybrałem się na stację w Laskowicach Pomorskich. Na postoju można zrobić więcej portrecików.
Na dokładkę, historyczne dziś zdjęcia pewnej skrzynki, której już nie ma. Ciekawe;) do czego służyła.?

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 62