• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wysokośc modułów

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Maćku czy mi się wydaje czy może nogi na 130 cm masz skręcone na jedną sróbę w połowie wysokości :?: Jesli tak to się wcale nie dziwię że to Ci się rozleciało. Taka konstrukcja raczej niema racji bytu kompletnie :) ja dziś jakwrócę do domku zademonstruje fotostory jak robiłem swoje nogi do modułu z mostem. Wh mnie są stabilne i mozna je spokojnie przedłużyć o kawałek deski na np 130 cm. Oczywiście to wszytsko wymaga dokładnego zwymiarowania i docięcia desek ale da sie tozrobić a deseczki będą i tak zajmować mniej miejsca jak moich 9 koziołków :twisted:

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Wiem Szymku że tak jak zrobiłem jest do kitu, niestety ze stolarstwa jestem stołowa noga,
tym bardziej bym chętnie powitał jednolity standard wysokości.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Witam serdecznie. Chciałem pokazać jak zrobić nogi które podpatrzyłem u Ciekmy na ostatnim spotkaniu. Dodam że takie nogi mozna spokojnie zrobić na wysokośc 77 cm i na 130 cm wysokości. Można je wykonać tak ja to ma ciekma ale dokładniej lub zrobić drugi zestaw nóg.W kieunku wykonania nowych nóg na próbe do segemntu z mostem skłoniło mnie kilka rzeczy.
-brak do nich nóg od samego początku
-kobyłki zaczynają zajmować coraz więcej miejsca (zwłaszcza ostatnio niemogłem się z nimi pomieścić)
-na kobyłkach dużo trudniej utrzymać poziom i odpowiedną wysokość

Załączniki

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Chyba się komentarze nie zmieściły.
Pokaż jeszcze gniazdo, do którego wsadzasz nogę, mnie te gniazda sprawiają kłopot,
jedne za ciasne, inne za luźne.
"Gwiazdki" można kupić w Castoramie na sztuki, ale chyba wychodzi cenowo na to samo.
Ten zestaw nóżek za 4.99 to za 4 szt?

PS. ale długi kot ;)

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
ciekma napisał(a):
Chyba się komentarze nie zmieściły.
Pokaż jeszcze gniazdo, do którego wsadzasz nogę, mnie te gniazda sprawiają kłopot,
jedne za ciasne, inne za luźne.
"Gwiazdki" można kupić w Castoramie na sztuki, ale chyba wychodzi cenowo na to samo.
Ten zestaw nóżek za 4.99 to za 4 szt?

PS. ale długi kot ;)
O żesz w twarz jeża a tak sie starałem :twisted: Co do gniazda na nogę to hmmm nic skomplikowanego. Zwykła listwa oporowa wklejana z próbka nogi wkręconej na ścisk do modułu. Po 1 dniu kiedy klej odpowiednio się uformował i wysechł wziąłem się za nogi. Dodam tak. PO skręceniu modułu stał on bardzo stabilnie i nie kiwał sie na lewo i prawo. Moze to efket jego zakmniętej konstrukcji któa go usztywniała. Mam na myśli wklejenie desek poprzecznych i zapiankowanie go całem. U ciebie Ciekma mógł byc porblem gibkości z tego względu iż to był prawie sam szkielet któy nienadawał jeszcze żadnej sztywności twemu modułowi.

PS. Kotek nie jest długi tylko noga krótka bo ma całe 72 cm :D

PS2. Zestaw nóżek tak za 5 zł dostajesz 4 sztuki. Zestaw 4 gwiazdek za 3,99 zł

Załączniki

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Jeszcze mam taką mała dygresje i kolejny argument dla którego powoli decyduje się przejść na nogi CIEKMY. OBJĘTOŚĆ JAKĄ ZAJMUJĄ NOGI MALUTKIE JEST ZNACZNIE MNIEJSZA JAK OBJETOŚC ZAJMOWANA PRZEZ KOZIOŁKI. To ma znaczenie duże moze nie tyle przy przechowywaniu w domku(choć też) ale zwłaszcza gdy trzeba to wszystko przenieść i przewieść.

Dodam że zestaw pojedyńczych nóg jest porównywalny z ceną jednego KOZŁA.

Załączniki

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
pado napisał(a):
...nogi CIEKMY.
Tak po prawdzie to nie ja wymyśliłem ten patent z gwiazdkami, WM-Model podsunął mi kiedyś linka do czeskiej strony.

Odnośnie koziołków to przerabiam niektóre na większą wysokość, bo się przydadzą w czasie montażu lub dla modułów które nie mają jeszcze nóg.

Załączniki

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Maćku wydaje mi się że ten koziołek to nie najlpeszy patent. Mianowicie skręcanie dwóch listewek na jedną śróbke nie jest nalpeszym pomysłem. Zwłaszcza że ma to wszytsko dzwigać ciężar makiety. Fakt nie jest wielki, ale jak sie coś uszkodzi to szkoda :( Minimalnie to powinny być 2 śróbki albo przynajmniej jedna i jakiś kołek, który uniemożliwi nodze obrócić się w przypadku złego jej skręcenia mutrami.

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Warsztaty w Bielsku, z zamieszaniem z przerabianiem nóg z 77 i 110 na 100 a potem z powrotem na 110, utwierdziły mnie że potrzebna jest znormalizowana wysokość modułów i to tak, aby nie trzeba było przerabiać przy wyjazdach za granicę.
Ponadto nogi tylko pojedyncze - mam dość darcia tapicerki przez koziołki i inne kombajny blokujące cenne miejsce.

Pozdr,
Mc

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
ciekma napisał(a):
Warsztaty w Bielsku, z zamieszaniem z przerabianiem nóg z 77 i 110 na 100 a potem z powrotem na 110, utwierdziły mnie że potrzebna jest znormalizowana wysokość modułów i to tak, aby nie trzeba było przerabiać przy wyjazdach za granicę.
Ponadto nogi tylko pojedyncze - mam dość darcia tapicerki przez koziołki i inne kombajny blokujące cenne miejsce.

Pozdr,
Mc
Więc jak w przyszłosci 130 :?: Wg mnie nogi tylko pojedyńcze. Patrz zdjęcie powyżej ile miejsca oszczędzają ;) Ja powoli na takie przechodzę ;) Musze je tylko ładnie oszlifować ;) Ma ktoś szlifierkę pożyczyć :?:

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Wiem ile miejsca - po prostu rzuca sie je na podłoge, a kobyłki i tandemy uszkodziły mi dziś moduł gdy wracałem z Bielska (Bielsko wlot na S1 - Krakow AGH 57 minut ;)

Co do szlifowania to kup lepiej tarczę ścierną do wiertarki.

Pozdr,
Mc

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
ciekma napisał(a):
Wiem ile miejsca - po prostu rzuca sie je na podłoge, a kobyłki i tandemy uszkodziły mi dziś moduł gdy wracałem z Bielska (Bielsko wlot na S1 - Krakow AGH 57 minut ;)

Co do szlifowania to kup lepiej tarczę ścierną do wiertarki.

Pozdr,
Mc
Owidizsz też pomysłracja a ileż to może kosztować i gdzie :?: Pomimo tego zapytam czy nikt nie ma pożyczyć szlifierki oscylacyjnej :D

PS. Czas na tym krótkim OSie dobry nam autostrada zajęła 30 min :cool:

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
WiktorN napisał(a):
PS. Czas na tym krótkim OSie dobry nam autostrada zajęła 30 min
zapomniałeś Szymon dodać, że super szybkim sportowym wózkiem :D
Wiktor nie dodałem jednak jeszcze tego że Ciekma spieszył się szybko na egzamin i my mieliśmy totalny luz ;) co mi sie podobało straznie. Mimo wsyztsko jeszcze raz diękuję za miłą przejażdzkę i mam nadzieje że następnym razem też się jakos tak wybierzemy ;) CO do nóg na wasztatach to widziałem różne. Przedłużane kobyłki lub też nogi, ala Ciekma z wydłużką. Wiem że wydłużone kobyłki odpadają w moim przyapdku bo nie mam na nie miejsca.

OP
OP
ciekma

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
No fakt, spieszyłem sie, 23 minuty między bramkami slalomu gigant na A4 ;)
Tylko ze cholerna kobyłka wpadła między moduły i poniszczyła je trochę :(
Musze zainwestowac w kartonowe boki tak jak to Szymon zrobił, dobry patent.

Co do tarczy ściernej do wiertarki to wygląda to jak na tym zdjęciu po lewej:
http://149.156.194.203/~mczapkie/4image ... ge_id=1320
ale nie pamiętam gdzie i za ile.

Do szlifierki zgubiłem niestety klucz do zmiany tarcz.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
ciekma napisał(a):
No fakt, spieszyłem sie, 23 minuty między bramkami slalomu gigant na A4 ;)
Tylko ze cholerna kobyłka wpadła między moduły i poniszczyła je trochę :(
Musze zainwestowac w kartonowe boki tak jak to Szymon zrobił, dobry patent..
Hmmm patent na tyle dobry że skuteczny. Karton ma ok 2 mm grubości. Arkusz A0 bodaj ok 6 zł. Mi takie coś starczy na dwie strony modułów. Ochrania to wszystko. Makietkę przed ciekawskim kotem. PRzed kurzem który jak wiadomo lubi sobie wszędzie radośnie opadać ;) A i w czasie transportu nawet jak kolanem stuknę w ten karton niewiele się dzieje ;)

ciekma napisał(a):
Co do tarczy ściernej do wiertarki to wygląda to jak na tym zdjęciu po lewej:
http://149.156.194.203/~mczapkie/4image ... ge_id=1320
ale nie pamiętam gdzie i za ile
A skuteczne to chociaż jest :?: Czy wogóle warto w to inwestować i się tym męczyć potem. Czy lepiej moze odrazu kupić szlifierkę okrągłą ;?:

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
To jest dobry patent a lepsza jest końcówka do szlifierki kątowej. Na rzep przyklejasz sobie papierki ścierne w cenie około 80gr chyba za sztukę.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
O szlifierką kątową mam w domku gdzieś w piwnicy wiec hmmm kto wie... Narazie Wiktor się ofiarował że pozyczy swojej :D więc cierpliwie czekam. Zobaczymy jakie będą efekty ;)

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
337 1 0
Do gładzenia listewek nie ma to jak szlifierka oscylacyjna + papier 80 zgrubnie a 120 dokładnie. Wynalazki zakładane na szlifierke kątową są dobre do metalu, przy drewnie chwila nieuwagi i zostaje dołek. Poza tym kurzą jak ..., a oscylacyjna ma zwykle złączkę do odkurzacza.
Papier z taśmy na metry jest tańszy niż w gotowych arkusikach. A przy bardziej zażywicowanej listwie idzie i 2 arkusze na jedna metrową nogę.
Przy listwach cieńszych niż 50x50 mm niezbędny jest dodatkowy pomocnik: kawałek płyty lub dechy, min. 18 mm grubości z przybitymi listwami między które ciasno wchodzi obrabiana listwa, przykręcony dwoma ściskami do stołu. Sama listwa zamocowana w imadle nie dość że ma ślady po szczękach to jeszcze wpada w drgania przez co wydajność szlifowania bardzo spada, a i z imadła się wysuwa.

Szymku, oscylacyjną mam, jakbyś potrzebował.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 15
Buduję makietę 8
Buduję makietę 8
Buduję makietę 0
Buduję makietę 226