• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wymiary Kolejek

kamikaze31

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich od długiego czasu planuję zbudować dioramę ale nie tak tradycyjną jak inni modelarze,preferujecie tak dokładne wymiary rzeczywiste i odwzorowanie terenu że robi się gęsia skórka. Fotografie wyglądają na tak rzeczywiste że głowa boli od detali jestem pełen podziwu. Ale nie będę wam słodził bo to głupio, mam problem - w sklepach internetowych podają wymiary lokomotyw i wagonów jedynie długość, a mnie interesuje też wysokość lokomotyw i wagonów ,chodzi o to że chcę zbudować moja dioramę w stylu Country western ale nie chcę stosować figurek do Ho tylko figurki malifaux 32mm. Chodzi mi o klimat western ale pasuje aby figurki nie były za wysokie wobec lokomotyw. Będę wdzięczny jeżeli mi ktoś odpisze jakie wymiary maja wymiary lokomotywy. Oczywiście nie każdy model tylko przykładowo

oko21

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
32 mm to "wzrost" figurek? No to jak na H0 to będą co najmniej mutanci. W przeliczeniu będą mieć ok. 2,7m wzrostu. Przy nich wszystko będzie za małe. No chyba, że to będzie diorama w klimatach SF.
A co do dokładnego odwzorowania, to na tym polega modelarstwo redukcyjne, do którego niewątpliwie zalicza się modelarstwo kolejowe.
Mimo wszystko życzę powodzenia w budowie i czekam na efekty. A nuż wyjdzie coś ciekawego.

Reakcje
2 0 0
Jeśli to będzie jakaś gablota z dużą głębią, gdzie na pierwszym planie będą postacie a gdzieś w tle pociąg to może być ciekawie.
Jak będą obok pociągu - będą wyglądać raczej komicznie :)

OP
OP
K

kamikaze31

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo dziękuję konkretni ludzie od konkretnych spraw o to mi właśnie chodziło. Mam drugie pytanie odnośnie dioramy
czy jest ktoś kto buduje moduły, aby można było je kupić czyli gotowe same drewniane skrzynki a reszta bym zajął się sam, nie mam możliwości za bardzo budowy skrzynek. Jaki koszt mógłby być jednej skrzynki o typowych wymiarach. Liczenie kosztów i miejsca.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.427 552 30
Czy to naprawdę trzeba sięgać lewą ręką do prawej kieszeni? Konkretnie, jeżeli przeciętny mężczyzna ma ok 175 cm wzrostu, to łatwo policzyć, że jego figurka wysokości 32 mm jest odwzorowana w skali mniej więcej 1: 55. A więc lokuje się to gdzieś pomiędzy wielkością 0 (1:45 lub 1:43,5) a S (1:64). Niestety, w modelarstwie kolejowym nie ma znormalizowanej skali bliższej 1:55, więc na pasujące do tych figurek modele fabryczne raczej liczyć nie można. A do strony, podanej przez kolegę Andrzeja, podchodziłbym z ostrożnością. Jak ktoś pisze o rozstawie osi torowisk, to już wzbudza we mnie podejrzenia, że nie całkiem wie, o czym mówi. :eek:

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
365 17 0
Należy dodać, że modele w skali 0 to było nie było dość drogie zabawki. Wagonik dwuosiowy to około 100euro, lokomotywy zaczynają się od 500-600...

Reakcje
2 0 0
Czy to naprawdę trzeba sięgać lewą ręką do prawej kieszeni? Konkretnie, jeżeli przeciętny mężczyzna ma ok 175 cm wzrostu, to łatwo policzyć, że jego figurka wysokości 32 mm jest odwzorowana w skali mniej więcej 1: 55. A więc lokuje się to gdzieś pomiędzy wielkością 0 (1:45 lub 1:43,5) a S (1:64). Niestety, w modelarstwie kolejowym nie ma znormalizowanej skali bliższej 1:55, więc na pasujące do tych figurek modele fabryczne raczej liczyć nie można. A do strony, podanej przez kolegę Andrzeja, podchodziłbym z ostrożnością. Jak ktoś pisze o rozstawie osi torowisk, to już wzbudza we mnie podejrzenia, że nie całkiem wie, o czym mówi. :eek:
A co konkretnie jest niewłaściwego w okresleniu: "rozstaw osi torowisk"? Przecież to są informacje nt mijania się składów... i te informacje służą do tego w jakiej odległości maja od siebie przebiegać torowiska...wiec jak inaczej to określić?

Reakcje
2 0 0
Pewnie masz rację ale w słownikach języka polskiego to określenie jest używane szerzej... wiec to trochę dzielenie włosa na czworo
Przykład użycia w słowniku j. polskiego "pociągi biegnące po odrębnych torowiskach". Skoro mogą być odrębne, każde ma odrębną oś. .. jednym słowem akademicka dyskusja.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.427 552 30
Nie, to nie jest akademicka dyskusja. To są przykłady błędnego użycia określenia "torowisko" - tylko tyle i aż tyle. Przykład "pociągi biegnące po odrębnych torowiskach" pochodzi pewnie z literatury i fakt, że został podany w słowniku nie oznacza, że jest poprawny. Słownik wyjaśnia powszechnie rozumiane znaczenie słów i określeń, ale nie ocenia ich poprawności, zwłaszcza w odniesieniu do terminologii fachowej. Nawet w niektórych aktach prawnych stosuje się nieprawidłową terminologię i ten fakt (użycia określenia w akcie prawnym) nie sprawia, że błąd przestaje być błędem. Ale nawet, gdyby przyjąć stosowane powszechnie, choć niewłaściwie, rozumienie torowiska jako fragmentu (pasa) terenu, po którym przebiegają tory kolejowe czy tramwajowe, to mówimy o odległościach między osiami torów, a nie torowisk. Pociągi biegnące po odrębnych torowiskach to już bzdura do kwadratu...

OP
OP
K

kamikaze31

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie panowie dziękuję wszystkim za to ze coś się dzieje na moim profilu, ale nie życzę sobie kłótni ani słownych bijatyk. Jesteście w porządku chociaż was nie znam i być może nigdy nie poznam. Chcę stworzyć dioramę dokonałem kilku telefonów i dowiedziałem się ze wysokość kolejki to jest 50-55 mm max. Chodziło mi o to ze te figurki które planuję zakupić by stworzyć określony świat i epokę, to teraz mi wszystko się zawaliło wysokość figurek 40mm. Więc pozostaje mi zmienić plany. A pytałem wcześniej czy ktoś buduje moduły na sprzedaż i ile mógł by kosztować jeden moduł a reszta poleci na logikę. Nie mam za bardzo warunków na stolarkę i dlatego pytam. Jak to cenowo wychodzi bo może warto dać komuś zarobić a będzie wykonane tak jak ma być zgodnie z sztuką wykonywania dioram. Jeżeli to możliwe to proszę o odpisanie dziękuję.

Reakcje
2 0 0
Przecież nikt tu się nie kłóci? !
Rozmawiamy o potocznym i fachowym okresleniu "torowisko"
Wg słownika języka polskiego można je używać szerzej niz wg podręcznika kolejarza ale bijatyki tu żadnej nie widzę :)

http://sjp.pwn.pl/doroszewski/torowisko;5508058.html
Takie Panie mamy słowniki ... ;)

Jeśli chodzi o moduły. Możesz narysować kształt w autocadzie ( format dxf) i znaleźć w okolicy nie dużą firmę stolarską mającą centrum cnc i jak dobrze zagadasz to ci wytną
Ja tak dla siebie robiłem.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.427 552 30
wysokość kolejki to jest 50-55 mm max
To zależy od skali. W skali 1:220 (wielkość Z) to 20-25 mm, w 1:45 (0) to 100-110 mm. Ale jeżeli wysokość figurek to 40 mm (poprzednio kolega kamikaze31 pisał o 32 mm, a to jednak różnica), to skala wychodzi ok. 1:44, czyli praktycznie wielkość 0. Oczywiście wszystko przy założeniu, że figurka przedstawia osobę o wzroście ok. 175 cm.