• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Wojsko, straż, policja itp.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Ten stary Bedford wytrzyma więcej tak samo jak Star 660 czy 266 niz nowe, "plastikowe" wozidełka armijne.
Ten stary Bedford (prywatnie lubię Bedfordy również modele) może i dużo wytrzyma ale przy tej intensywności działań bojowych jakie prowadzą żołnierze brytyjscy na różnych misjach oraz wysoki stopień śmiertelności w tych żołnierzy pokazuję, że czas najwyższy pożegnać się z Bedfordem. Ta ciężarówka nie posiada żadnych osłon, niczego podobnie jak Land Rovery, które są odsłoniete. Więc jak się chce chciaż minimalnie zredukować liczbę poległych na misjach to wydaje mi się dobrym pomysłem na zmiane sprzętu na lepszy. Napewno jest lepsza jakakolwiek ochrona niż żadna.

kubamich1

Znany użytkownik
Reakcje
5 0 0
Zaraz,zaraz, przód faktycznie jak w tej zgniatarce ale z tyłu jest co innego, albo z oczami mam coś nie tak. Natomiast co do przyczepki to napewno nie były kajaki. Były tam jakieś węże i to zbrojone takie metalowe i koguty niebieskie na przyczepce, pod plandekami odznaczały się jakieś konstrukcje nie przypominające kajaków.

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.559 49 0
Ten stary Bedford (prywatnie lubię Bedfordy również modele) może i dużo wytrzyma ale przy tej intensywności działań bojowych jakie prowadzą żołnierze brytyjscy na różnych misjach oraz wysoki stopień śmiertelności w tych żołnierzy pokazuję, że czas najwyższy pożegnać się z Bedfordem. Ta ciężarówka nie posiada żadnych osłon, niczego podobnie jak Land Rovery, które są odsłoniete. Więc jak się chce chciaż minimalnie zredukować liczbę poległych na misjach to wydaje mi się dobrym pomysłem na zmiane sprzętu na lepszy. Napewno jest lepsza jakakolwiek ochrona niż żadna.
Niby nowoczesny sprzęt amerykański jak trafił do Iraku tez nie miał żadnych dopancerzen a dopiero na prędce robiono to na miejscu z płyt stalowych.Nie sądzę też żeby akurat na śmiertelność żółnierzy brytyjskich wpływ miało użytkowanie takich samochodów.Walczą to giną w końcu pojechali na wojne a nie na misję pokojowąi większośc z nich ginie w boju a nie podczas prowadzenia takich samochodów w trakcie konwoju.Co więcej sądzę że bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń kabina tego starego Bedforda jest o wiele mocniejsza i wytrzymalsza na ostrzał niż w nowoczesnych samochodach, które również nie posiadają dopancerzonych kabin.Jest takich sporo używanych przez wszystkie armie a dopiero wojna w Iraku pokazała że należy samochody dopancerzyć i gdyby to zrobiono z tym samochodem też byłby bezpieczny jak nowoczesny sprzęt.
Stare pojazdy wielokrotnie o wiele lepiej sobie radzą na polach bitwy niż najnowocześniejsze, naszpikowane elektroniką pojazdy.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Niby nowoczesny sprzęt amerykański jak trafił do Iraku tez nie miał żadnych dopancerzen a dopiero na prędce robiono to na miejscu z płyt stalowych.Nie sądzę też żeby akurat na śmiertelność żółnierzy brytyjskich wpływ miało użytkowanie takich samochodów.Walczą to giną w końcu pojechali na wojne a nie na misję pokojowąi większośc z nich ginie w boju a nie podczas prowadzenia takich samochodów w trakcie konwoju.Co więcej sądzę że bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń kabina tego starego Bedforda jest o wiele mocniejsza i wytrzymalsza na ostrzał niż w nowoczesnych samochodach, które również nie posiadają dopancerzonych kabin.Jest takich sporo używanych przez wszystkie armie a dopiero wojna w Iraku pokazała że należy samochody dopancerzyć i gdyby to zrobiono z tym samochodem też byłby bezpieczny jak nowoczesny sprzęt.
Stare pojazdy wielokrotnie o wiele lepiej sobie radzą na polach bitwy niż najnowocześniejsze, naszpikowane elektroniką pojazdy.
Wiesz wojna w Iraku nic Angoli nie nauczyła dalej śmigają odkrytym sprzętem. Zgadza się giną w boju ale w wypadkach z udziałem transportu kołowego również.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Zaraz,zaraz, przód faktycznie jak w tej zgniatarce ale z tyłu jest co innego, albo z oczami mam coś nie tak. Natomiast co do przyczepki to napewno nie były kajaki. Były tam jakieś węże i to zbrojone takie metalowe i koguty niebieskie na przyczepce, pod plandekami odznaczały się jakieś konstrukcje nie przypominające kajaków.
Patrzyłem na tą fotkę może to jest jakiś sprzęt ratownictwa wodnego np.: ponton pneumatyczny- przykładowo taki:

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Źle wstawiłem te fotki, wybaczcie za błędy:niepewny:
z przodu.jpg
od tyłu.jpg
tyłem z prawej.jpg
[DOUBLEPOST=1370120021,1370119682][/DOUBLEPOST]Teraz znacznie lepiej:) a poniżej kilka wozów strażackich od starych klimatów do najnowszych:

Picture 045.jpg
Picture 227.jpg
Picture 225.jpg
Picture 226.jpg
Picture 223.jpg
Picture 229.jpg
Picture 230.jpg

SCYZOR

Znany użytkownik
Reakcje
3.114 2 0
Tu masz info na ten temat:
Ochotnicza Straż Pożarna w Woli Murowanej ma wielozadaniowy samochód strażacki, przygotowany do działań ratowniczo - gaśniczych i ratownictwa drogowego, oraz do pełnienia roli wozu dowodzenia.
Jest to auto wykonane na podwoziu renaulta mastera przez firmę Moto-Truck z Kielc. Posiada zabudowę kontenerową. W wozie mieści się 6 – osobowy zastęp strażacki. Kabina dla załogi wyposażona jest w nowoczesne radiostacje, a kierowca może skorzystać z kamery cofania. Auto ma podnoszoną tablicę ostrzegawczą ze strzałkami wskazującymi kierunek objazdu miejsca zdarzenia drogowego, co jest bardzo pomocne w nocy. Dodatkowo na dachu znajdują się cztery pełnoobrotowe lampy, każda o mocy 500 watów. Ich światłem można pokryć bardzo duży obszar. Zbiornik samochodu mieści 250 litrów wody i 25 litrów środka gaśniczego.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Znalazłem kiedyś ciekawą fotkę na necie. Fotka przedstawia lotnisko w Toruniu. Transport rannego z lotniska karetką typu nyska:

[DOUBLEPOST=1371677583,1371675796][/DOUBLEPOST]Brytyjska ciężarówka AEC Matador z kolesiami na motorach ale nie wiem jakich (II wojna światowa):

Tu również Matador:

Austin K5 również wykorzystywany był jako środek transportu dla żólnierzy brytyjskich w czasie II wojny światowej:

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.086 18 0
Dziś dwa dźwigi MAN-y SVR wojsk brytyjskich w akcji z Chinookiem RAF-u albo jak kto woli z "bananem", natomiast w oddali również MAN z platwormą 8x8:

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.559 49 0
O ile mnie pamięć nie myli to "bananem" nazywano nieco starszą odmianę śmigłowca, używaną między innymi w Wietnamie.Nazwę wziął właśnie ze względu na "przełamany" kadłub.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:1 0
Skala 1:1 9
Skala 1:1 0
Skala 1:1 97
Skala 1:1 30