• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Witam wszystkich

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję za przyjęcie mnie do forum. Od razu chciałem zacząć z jednym pytaniem, otóż planuję rozpocząć przygodę z budowaniem makiety w pokoju, 3m x 2m . Zakupiłem już na początek taki zestaw: http://allegro.pl/zestaw-osobowy-z-br-98002-piko-i6046007818.html

czy będzie dobry na początek czy dałem ciała go kupując? przyznam szczerze że w tym przypadku wygrała mała cena gdyż ponieważ chciałem coś kupić a miałem ograniczony fundusz. I czym się różni Junior od zwykłego PIKO?

Pozdrawiam serdecznie forumowiczów i czekam na owocną "współpracę" i bogate odpowiedzi ;)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.318 3 0
Szkoda, że nie zapytałeś przed. To nie dość, że mocno uproszczony zestaw to jeszcze bardzo stara wersja. Niewiele z tym zdziałasz.

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ale co jest nie tak z nim? mam zamiar dokupować tory wagony itp... co jest złego z tym zestawem? :( na prawdę miałem ograniczony budżet a chciałem zacząć się już bawić ;(

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.318 3 0
Lokomotywy są lekkie i mają słabe, głośne silniki. Kòłka wagonikòw są plastikowe i często się wykolejają na nieròwnych starych szynach. Sprzęgi są sztywne i na łukach się rozczepiają. Koła lokomotyw mają problem z odbiorem prądu co powoduje przerywanie jazdy. To zestaw używany co oznacza zużyty.

OP
OP
wkwast

wkwast

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
o masz... to teraz lipa :( próbuje zwrócić ale cieakwe co będzie z tego... jesteś na fb? bo chyba cie znalazłem i napisałem priv

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.318 3 0
Jeżeli zapłaciłeś te 150 co tam widzę to tragedii nie ma. Z wagonòw czy lokomotywy zrobisz sobie złomka na dioramę. Tory też na taką dioramkę użyjesz. Poćwiczysz techniki modelarskie. Tymczasem zbieraj na porządny tańszy zestaw ROCO z DCC za około 600 złoty i wtedy będziesz mògł zacząć dobieranie i poszerzanie.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.318 3 0
To jest to samo co tamto tyle że nowa produkcja. Przerobiłem taki i zostało mi po nim tylko kilka toròw na makiecie. Szkoda kasy.

robsonmw

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie no możesz zrobić makiete z tym zestawem co kupiłeś miałeś mały budżet wiec szału z taboret nie będzie ale makiete pokojową można robić z analogię spokojnie

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.318 3 0
To w zasadzie nie ma znaczenia czy do budowy czy zabawy. Jedno i drugie to w zasadzie to samo. Zestawy zaprezentowane tu nie nadają się ani do jednego ani do drugiego. W ciągu kilku miesięcy lokomotywa BR98 z nawet nowego zestawu PIKO będzie Cię doprowadzać do szału. To zmarnowane pieniądze. Lepiej poczekać pół roku, rok uzbierać i kupić coś od czego w ogóle można zabawę zacząć. Piszę to z własnego doświadczenia więc wiem co piszę. Jak wielu zaczynałem napalony jak szczerbaty na suchary od kupionych w "promocji" torów PIKO z lat 80 i odkupionego "po okazyjnej" cenie nowszego zestawu jak ten w linku. Dziś mam już zupełnie inny sprzęt a tamta kasa poszła w zasadzie na marne.

Reakcje
2.617 79 2
Ponieważ stawiając dwie lokomotywy na tym torze będą jezdziły tak samo. Stąd wybiera się sterowanie cyfrowe aby każda lokomotywa jezdziła tak jak ty chcesz jedna do przodu druga do tyłu . To tak w skrócie.