Przyznać się muszę bez bicia, że nie wszystkie modele, które wykonuję spełniają moje wymagania. Rzadko się to zdarza, ale tak było niestety w przypadku modelu Jaguara XF, który miał być prezentem na Święta dla mojego kolegi. Z racji niedostępności takiego modelu na rynku postanowiłem zamówić taki samochód z druku 3D w jednej z manufaktur. Nie powiem u kogo, bo intencje nie były złe, ale całokształt niestety wyszedł tragicznie. Jest to najgorszy model, jaki zrobiłem i mnie osobiście nie podoba się on wcale. Wady powstały na etapie projektowania i wymiarowania. Bryła, jaką otrzymałem ani trochę nie przypominała tego samochodu. Dodam też, że za te pieniądze można było sprowadzić gotowy model z Francji lub Japonii.
Poświęciłem bardzo dużo czasu by choć trochę przemodelować linię nadwozia z przodu (pierwotnie był zbyt kanciasty). Szybki i reflektory miały być z przeźroczystej żywicy, ale wyszły tragicznie, dlatego jedynie co mi pozostało to wykonać je z folii. Na reflektory niestety nie miałem żadnego pomysłu.
Jednak zrobiłem co tylko się dało, by model choć trochę przypominał prawdziwy samochód. Nie mi oceniać efekt finalny, ważne że koledze spodobała się inicjatywa.
Ostatnio pracowałem nad wagonami wąskotorowymi, również z druku 3D (kto inny je produkuje). Czysty przypadek, pierwszy raz pracuję na tym materiale.
Szyny pocięte na kłonice.
Praca w metalu i składanie sprzęgów.
Podkład.
Pierwsze malowanie kolorem bazowym.
Pomalowane w barwy docelowe, czekają na pokrycie lakierem bezbarwym.
Dotarła do mnie ostatnia partia kalkomanii, a w niej brakujące napisy na wagon sypialny z epoki IIIc.
Nakleiłem kalkomanie na ostatnią serię wagonów w tym roku, również czekają na pokrycie lakierem bezbarwnym.
Udało mi się też zakupić w dobrej cenie Eilzugi Roco w idelanym stanie.
Tutaj wszystkie wagony niemieckie, które posiadam i są jak nowe. Jeszcze nie wiem, co z nimi będę robił
Skład DB z fabrycznie nowych Eilzugów wygląda pięknie.
Na zakończenie tego roku prezentuję wszystkie wagony PKP, jakie wykonałem.
Pragnę również w tym miejscu wszystkim złożyć życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia i na Nowy Rok. Spełniajcie swoje marzenia i cieszcie się tym elitarnym hobby, jakim są modele.