W wielu materiałach w internecie takie wagony jak te stojące na bocznych torach w Helu są mylnie nazywane "wczasami wagonowymi". Jest to bzdura, której nikt nie prostuje. Otóż na PKP były specjalnie przygotowane tzw. OWW - Ośrodki Wczasów Wagonowych. Były to pewne miejsca, gdzie stały budy wagonów towarowych (nie osobowych) typu Gbs lub mniejszych, starszych, bez podwozia, na ziemi, wsparte na takich betonowych klocko-fundamentach (jak się obecnie nieraz stawia tzw. domki drewniane wypoczynkowe 35 m2). Wagony w środku były urządzone do mieszkania, miały 2 lub 3 sypialnie z łóżkami, pomieszczenie ogólne, stół, krzesła, parę szafek, czasami umywalkę. Na terenie ośrodka zazwyczaj była murowana stołówka, świetlica, place zabaw dla dzieci, etc. Takie ośrodki były m.in. w:
1. Jastarnia Wczasy. Od strony Władka stały 2 równoległe rzędy wagonów, potem była stołówka (stoi w niezmienionej formie do dziś) a dalej był jeden rząd wagonów równoległy do toru kolejowego. W latach 80-tych wagony zostały obite eternitem. Potem je wywalono i dziś stoją tam domki, 2 rzędy drewnianych i 1 rząd murowanych.
2. Mielno Koszalińskie. Ośrodek był w lesie, na wschód od ul. 1 maja. Idąc do plaży tą ulicą, skręcało się w las w lewo przy ówczesnej poczcie i po ok 300 m zaczynał się teren ośrodka. Dzięki temu kolejarze szli na plażę oddzielną dróżką przez las. Wagony stały rozrzucone po całym terenie, były alejki, w środku była stołówka. W początkowym okresie do umywalek w wagonach była doprowadzona woda z jez. Jamno (śmierdziała), potem zmienili na wodociąg.
3. Kołobrzeg. Ośrodek miał kształt trójkąta, między torami idącymi do lokomotywowni, ulicą Kasprowicza i nie pamiętam czym od wschodu. Będąc tam na wczasach podziwiałem SN61 i kilka razy widziałem SP47.

4. Międzyzdroje. Za moich czasów wagonów już nie było (ale opowiadał mi o nich ojciec) a były już domki typu Brda. Ośrodek był za torami, początek miał tuż za peronem przystanku Międzyzdroje i wspinał się na tamtejsze wzgórze. Tam podziwiałem m.in. 15 wagonowe składy Błękitnej Fali.
Może gdzieś tam znajdę stare zdjęcia, pokazujące te prawdziwe wczasy wagonowe PKP.