• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warsztat - Flotoma

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.603 5 0
Projekt Berliet mogę uznać za zakończony. Za miesiąc minie rok od zakupu kitu. Jak na moje warunki jest to dosyć krótki czas budowy ;-) Na mój stan wiedzy w Gorzowie Berliety GBH nigdy nie jeździły jako nowe. Nie było ich zbyt dużo. Docierały jako używane z innych baz. Pamiętam je w moim mieście w pierwszej połowie lat 80-tych. Być może jeździły już wcześniej, ale byłem zbyt mały i nie zwracałem na nie uwagi. Takim oto sposobem spełniłem swoje małe marzenie. Mam Berlieta z dzieciństwa :)

Berliet_08.jpg
Berliet_09.jpg
Berliet_10.jpg
Berliet_11_.jpg
Berliet_12.jpg
Berliet_13.jpg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Genialna praca! W zestawieniu z Krazem widać że ten moloch jest zwyczajnie brzydki... choć coś w sobie ma. Ja Berliety pamiętam z Gdańska o ile się nie mylę - jak przejeżdżały ulicą Mickiewicza, były głośniejsze niż tramwaje.

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
Rewelacyjna praca. Berliet jak żywy.
Pamiętam je jeszcze z Łodzi. Wydaje mi się, że nawet z lat 90.
Z opowieści ojca, który pracował w budownictwie. Transport na budowach w PRLu numer 1 to Berliet, tuż za nim Steyry.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.611 64 3
Wspaniała robota. Też pamiętam te samochody z ulic. Obok Berlietów równie imponujące były wywrotki Mack w kolorze czerwonym. Mnie bardzo zastanawia jak doszło do sprowadzenia do Polski tych amerykańskich samochodów.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Jako modelarze doby PRL'u powinniśmy wystawić laurkę towarzyszowi Gierkowi. Dzięki niemu sporo ciekawych zachodnich sprzętów trafiło do Polski w latach 70tych. Wiele z nich początkowo jako wyposażenie przedsiębiorstw państwowych, a potem z napisem "Użytek Własny" na drzwiach bocznych dosługiwały późnej starości dopieszczane przez prywaciarzy.
Gratuluję Tomku. Jak zwykle Twoje prace stanowią wyznacznik jakości i modelarskiej staranności:cool:(y)

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.603 5 0
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem pięknych motocykli od @Adam66. Dzięki Adam! Zainteresowałem się przede wszystkim Osą, ponieważ był to pierwszy pojazd mechaniczny mojego Taty. Oryginał posiadał pomarańczowe malowanie i blado kremowe felgi oraz kanapę. Wprawdzie Osa Adama odzwierciedla wcześniejszy wariant. Po dodaniu tłumika uznałem, że model przybliży się do oryginału mojego Taty (na zdjęciu przed budynkiem stacji Wysoka, to ten bliżej kierownicy). Przy okazji Os, w zbiorach nie mogło zabraknąć kultowej WSK-i. "Kozak" w okularach spodobał się moim synom :)
Motocykle po pracach Adama zostały lekko zwaloryzowane, dodałem numery rejestracyjne, elementy z drutu itp.

20201011_225507.jpg
20201011_225446.jpg
20201011_225422.jpg
20201011_225536.jpg

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
I bardzo pięknie.
W ten sposób trafiłem do elitarnego grona producentów modeli, które zaszczycił waloryzacją Tomek :cool:
A ponieważ nie widziałem, żeby facet brał na warsztat badziewiaki... więc traktuję powyższy wpis jako zasłużony dopieszczacz mojego podupadającego ego:podstepny:

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 23 0
Też lubię w modelach odwzorowywać pojazdy, które były w mojej rodzinie. Tak patrząc na to zdjęcie oryginału, to mi się nie do końca malowanie zgadza. Modelik machnąłeś w całości na pomarańczowo, tymczasem przednia część (ramy-?) jest jakaś ciemniejsza (czerwona-?). To celowy zabieg?

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.603 5 0
Modelik machnąłeś w całości na pomarańczowo, tymczasem przednia część (ramy-?) jest jakaś ciemniejsza (czerwona-?). To celowy zabieg?
Nie wiem do końca o którym fragmencie ramy myślisz. Jeśli o owiewce, to w oryginale od przodu była pomalowana w całości na pomarańczowo. Na zdjęciu z prawdziwym motocyklem ta część jest zacieniona.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 23 0
Nie wiem do końca o którym fragmencie ramy myślisz. Jeśli o owiewce ...
Chyba można to tak nazwać i może faktycznie to tylko zacienienie. Trudno to na podstawie tej fotki jednoznacznie ocenić. Na pierwszy rzut oka wygląda, jakby było ciemniejsze od choćby owiewki koła i obudowy reflektora, od których wyraźnie się odcina i stąd moje spostrzeżenie, szczególnie gdy się ptarzy na górną część, pochyloną do tyłu, która nie powinna być zacieniona. No ale upierać się nie będę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 6
W robocie 2
W robocie 7
W robocie 14
W robocie 33