• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony Mitropa w Polsce

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
440 2 3
Jeśli chodzi o relacje, to po II wojnie światowej wagony sypialne Mitropy mogły docierać z Berlina przez Poznań i Lipska i Drezna przez Wrocław i Łódź do Warszawy, przez Wrocław i Katowice do Krakowa, z Berlina do Gdańska (przez Poznań lub przez Szczecin), być może też do Olsztyna. Niestety, nie mam szczegółowej wiedzy na ten temat, a tym bardziej na temat konkretnych składów, w których te wagony jeździły. Ja mam tylko jedno własne zdjęcie wagonu Mitropy, zrobione w Warszawie 23.05.1998 roku. Był to szczególny dzień i szczególny skład: ostatni w historii pociąg "Ost-West" z Warszawy w kierunku Berlina. Następnego dnia w trasę wyruszył pociąg EN "Jan Kiepura". Z tego powodu (nietypowy obieg wagonów) skład "Ost-Westa" był zestawiony z innych wagonów, niż normalnie, wcześniej wagony Mitropy w tym pociągu zwykle nie jeździły.

Ale tam jest mowa o wagonach restauracyjnych Mitropy, a jak rozumiem, nie są one tematem tego wątku.
Zobacz załącznik 809531
Waro jeszcze zwrócić uwagę na taką ciekawostkę, mianowicie wagon Mitropy ma tutaj logo DB dodawane po zjednoczeniu Niemiec, Mitropa była jedną z niewielu firm dawnego NRD, które "przeżyły" zjednoczenie i przynajmniej jeśli chodzi o nazwę, wchłonęły podobną firmę z Niemiec Zachodnich - w tym przypadku DSG.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.127 503 30
przynajmniej jeśli chodzi o nazwę, wchłonęły podobną firmę z Niemiec Zachodnich
Trudno tu mówić o wchłonięciu, Mitropa była przedwojenną marką, a po wojnie, po powstaniu dwóch państw niemieckich, nazwę przyznano części przedsiębiorstwa, która pozostała w NRD. Po ponownym zjednoczeniu Niemiec połączone firmy DSG i Mitropa przyjęły tradycyjną nazwę Mitropa.

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
440 2 3
Trudno tu mówić o wchłonięciu, Mitropa była przedwojenną marką, a po wojnie, po powstaniu dwóch państw niemieckich, nazwę przyznano części przedsiębiorstwa, która pozostała w NRD. Po ponownym zjednoczeniu Niemiec połączone firmy DSG i Mitropa przyjęły tradycyjną nazwę Mitropa.
Dlatego zaznaczyłem, że chodzi głównie o nazwę. W większości podobnych sytuacji i połączeń nazwa pozostawała przy firmie działającej w RFN.