• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
Pobawiłem się trochę w przybliżenia i ... zauważyłem ciekawą sprawę. Nie jestem żadnym specjalistą od zdjęć lotniczych i może wyjaśnienie jest banalne ? Jak się wydaje na jednym torze stoją obok siebie cztery wagony - ich cienie układają się w jedną linię - niemalże zbieżną z szyną sąsiedniego toru (czerwona linia). Jak popatrzymy na wagony - z góry wyglądają podobnie, ale te z prawej jakby nie stały w osi toru a te dwa z lewej stoją jak się wydaje w jego osi. Czy to złudzenie ? Czy może jakiś dziwny efekt ? Jakieś pomysły, wyjaśnienia fachowe ?

1759351477360.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.253 602 30
Czy to złudzenie ? Czy może jakiś dziwny efekt ? Jakieś pomysły, wyjaśnienia fachowe ?
Wydaje mi się, że jest to niezamierzony efekt obróbki komputerowej tego zdjęcia, a raczej chyba serii zdjęć, z których komputerowo złożony jest obraz w różnym powiększeniu. Takich miejsc jest tam dużo więcej, nawet szyny przy większym zbliżeniu nie są ciągłe, mają uskoki.