• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Wagon węglarka - 4 osiowa

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.937 32 2
Wózek - wzór do odlewu z mosiądzu. początkowo miałam zamiar dodać jeszcze szczęki hamulcowe, ale w tej skali wychodzą one tak mikre że zrezygnowałem z tego. Poza tym konstrukcja wózka sprawia, że praktycznie ich nie widać.

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.937 32 2
Pierwszy odlew wagonu gotowy. Ścianka jest tak cienka jak tylko się da - 0,5 mm i gdyby nie było tych kątowników usztywniających wagon giąłby się w palcach. Czyszczenie z nadlewów zajmuje chwilę i polega na odłamaniu nadmiaru górnego i wyrównaniu krawędzi, to tak dla ewentualnych chętnych na zestaw. Zamontuję teraz blaszki i czekam jeszcze na wózki od złotnika.
[DOUBLEPOST=1474530065,1474529601][/DOUBLEPOST]Co do cen to padam na razie szacunkowo - zestaw do montażu z kołami i blaszkami 100 - 120 zł, gotowy wagon około 250 zł.

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.937 32 2
Z blaszkami.
[DOUBLEPOST=1474878686,1474878385][/DOUBLEPOST]Przy zamawianiu gotowych proszę podawać jaka wersja, 750 mm czy 785 mm ze zderzakami. W zestawie będa czołownice na obie wersje.

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.937 32 2
Odebrałem wreszcie wózki z odlewni. Wszystko działa, a nie było to takie oczywiste. Niby prosty element ale było trochę niepewności, pierwszy raz robię wózek z jednego odlewu jako całość, więc trzeba było np. wymyślić jak rozwiercić w gotowym odlewie panewki pod osie, jak wkładać osie i tym podobne, to jednak metal a nie sprężysty plastik. Wózek toczy się bardzo lekko praktycznie bez oporów.
[DOUBLEPOST=1478126671,1478125129][/DOUBLEPOST]Zleciłem też odlewane korby hamulca ręcznego. Wszystko wyszło bardzo ładnie, elementy są na prawdę małe na granicy możliwości mosiądzu.

Załączniki

Tw53-2566

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 1 0
Odebrałem wreszcie wózki z odlewni. Wszystko działa, a nie było to takie oczywiste. Niby prosty element ale było trochę niepewności, pierwszy raz robię wózek z jednego odlewu jako całość, więc trzeba było np. wymyślić jak rozwiercić w gotowym odlewie panewki pod osie, jak wkładać osie i tym podobne, to jednak metal a nie sprężysty plastik. Wózek toczy się bardzo lekko praktycznie bez oporów.
[DOUBLEPOST=1478126671,1478125129][/DOUBLEPOST]Zleciłem też odlewane korby hamulca ręcznego. Wszystko wyszło bardzo ładnie, elementy są na prawdę małe na granicy możliwości mosiądzu.
Skąd wziąłeś te podpory? Wddxh takich nie miały

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.937 32 2
Trochę sie opóźniło, czekam jeszcze na kalkiwięc na razie fotki wagonów bez kalek, wersja 785mm, następna seria będzie też na 600/750mm. Pierwsze zdjęcie w dużym powiększeniu, słaba jakość obiektywu sprawia wrażenie jakoby wagon był nieco krzywy, to tak celem wyjaśnienia.
Cena będzie następująca:
wagon gotowy bez sprzęgów i zderzaków - 250,00 Sprzęgi orczykowe jako dodatkowe wyposarzenie za dopłatą.
wagon na 785mm (GKW) ze zderzakami i sprzęgami śrubowymi które są tu właściwymi sprzęgami łączącymi wagony - 300,00
wagon - zestaw do montażu - 140,00
Instrukcję montażu zestawu można będzie zobaczyć na mojej www, aby ocenić możliwości włąsnego montażu.

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.937 32 2
W następnej serii będzie też wersja na tory oprócz GKW. A poniżej znaleziony w seci ciekawy motyw na makietę z węglarkami, może ktoś wie gdzie to jest?

Załączniki

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.588 19 0
W następnej serii będzie też wersja na tory oprócz GKW. A poniżej znaleziony w seci ciekawy motyw na makietę z węglarkami, może ktoś wie gdzie to jest?
Huta Cynku Miasteczko Śląskie.
To zdjęcie autorstwa Krzysia Sojdy, człowieka bardzo zasłużonego dla zachowania pamięci o Górnośląskich Kolejach Wąskotorowych.