• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Wagon osobowy 1Aw H0e

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
414 2 1
Pytanie do osób które skończyły już model 1Aw:
Buda ma być połączona z ostoją czterema śrubkami wkręconymi w wypusty w budzie. Czy mieliście z tym problemy? Bo te wypusty są bardzo filigranowe, i boję się że podczas wkręcania śrubek mogą ulec uszkodzeniu.
Jakiej średnicy otwory należy wywiercić w tych wypustach?

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.213 3 1
Trzeba to bardzo delikatnie nawiercać, wiertłem o średnicy zbliżonej do wkręta. Polecam komplet wierteł do PCBa.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.772 30 2
Najlepiej nawiercić fi 1,0 mm i nagwintować na M1,4, ale można też bez gwintowania, delikatnie wkręcając śrubkę. Jeśli wypust pęknie, u mnie się również zdarza, skleić gęstym CA. A jeśli gwint puści, co w żywicy też nie jest rzadkością, dać płynnego CA do otworu i wkręcić wkręt.
Niestety przy tej technice odlewania pudła jako całości nie dało się zrobić większych mocowań.

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.213 3 1
Wydaje mi się, że swoje wierciłem na 1,2 i delikatnie wkręcałem wkręt

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.772 30 2
1Aw będzie w przyszłym roku wznowiony, a tym czasem pracuję nad tym obok na zdjęciu, forma wtryskowa do montażu z elementów jak typowe modele samolotów czy innych pojazdów. Eksperyment, zobaczymy ja wyjdzie. Projektant juz projektuje formę.

Załączniki