• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagon Bvcmz DB w składzie EN Jan Kiepura

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
Witam,

który model od LS Models odzwierciedla wagony Bvcmz DB kursujące w składzie EN Jan Kiepura? W załącznikach zdjęcia prawdziwych wagonów oraz modelu od LS Models o numerze kat. 46018. Wydaje mi się że ten model będzie się nadawał, jedynie ten napis DB AutoZug mi nie pasuje...

Załączniki

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
Niestety nie mogę już edytować poprzedniego postu. Mam jeszcze jedno pytanie, może ktoś się orientuje, czy aktualnie w składach Kiepury śmigają wagony Bvcmbz i Bvcmz z napisem Jan Kiepura? Chodzi mi o te wagony na zdjęciach poniżej.

Załączniki

Ryba_miecz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeśli chodzi o wagony w "tradycyjnym", czerwono-szarym malowaniu DB, w zasadzie trudno trafić na wagon, który pod względem oznaczeń nie pasowałby do Kiepury. W ostatnich latach w składzie Kiepury można było spotkać kuszetki z wieloma wersjami znakowań: DB Auto Zug, DB Nacht Zug, City Night Line. Wspomniane oznaczenia występowały w kilku miejscach.

Od kilku lat do Polski nie przyjeżdżają kuszetki z napisem Jan Kiepura ponieważ na 99% takich wagonów już nie ma. Nawet kuszetki bez tego napisu ale w malowaniu JK już dawno przestały się u nas pojawiać.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
No właśnie nie widzę już tych kuszetek spod szyldu Kiepury, pomyślałem że zostały wycofane ale nie byłem pewien :) Dzięki Ci za cenne informacje :)

Pozdrawiam,

Kamil

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.262 118 11
Ciesze sie ze zapytales bo ja mialem bardzo podobne pytanie i nie doczekalem sie odpowiedzi. najlepszym sposobem jest przewertowac internet. Ja osobiscie sie niedawno kupilem wersje ls 49045 typ 249.1. Wciaz nie jestem pewny co do slusznosci typu (wiele osobo sugerowalo typ 248.5) ale malowanie na pewno sie zgadza z tym co widzialem na paru filmikach na youtubie. Nastepna kwestia jest to czy chcesz odwzorowac wersje JK z relacji z Warszawy do Hamburga/ Berlina czy wersje do Amsterdamu. Da druga daje Ci naprawde wielkie mozliwosci bo sklad jest potezny (chyba do 18 wagonow) w wagonami na Kopenhage, Bazylee czy Bruksele. Polecam linki ponizej:

http://www.vagonweb.cz/ - sklady Kiepury sa wielu roznych okresow czasowych nawet siegajacych jesli sie nie myle 1999 roku
http://www.grahnert.homepage.t-online.de/r122-400.pdf
http://www.somda.nl/forum/9512/1/ - niestety po holendersku

powodzenia!!

Michal

D

Docteur

Gość
Ciesze sie ze zapytales bo ja mialem bardzo podobne pytanie i nie doczekalem sie odpowiedzi. najlepszym sposobem jest przewertowac internet. Ja osobiscie sie niedawno kupilem wersje ls 49045 typ 249.1. Wciaz nie jestem pewny co do slusznosci typu (wiele osobo sugerowalo typ 248.5) ale malowanie na pewno sie zgadza z tym co widzialem na paru filmikach na youtubie. Nastepna kwestia jest to czy chcesz odwzorowac wersje JK z relacji z Warszawy do Hamburga/ Berlina czy wersje do Amsterdamu. Da druga daje Ci naprawde wielkie mozliwosci bo sklad jest potezny (chyba do 18 wagonow) w wagonami na Kopenhage, Bazylee czy Bruksele. Polecam linki ponizej:

http://www.vagonweb.cz/ - sklady Kiepury sa wielu roznych okresow czasowych nawet siegajacych jesli sie nie myle 1999 roku
http://www.grahnert.homepage.t-online.de/r122-400.pdf
http://www.somda.nl/forum/9512/1/ - niestety po holendersku

powodzenia!!

Michal
1. Wagon Bvcmz 248.5 to normalny wagon z miejscami do leżenia,
2. Wagon Bvcmbz 249.1 to wagon z miejscami do leżenia z przedziałem dla osób niepełnosprawnych, przystosowanym dla wózka inwalidzkiego.
Do grudnia 2010 do Warszawy kursowały obydwie kuszety: Bvcmz 248.5 i Bvcmbz 249.1, w chwili obecnej jest tylko Bvcmz 248.5.
Poza tym nie widziałem jeszcze Kiepury kursującego do Hamburga:confused: Owszem, na odcinku Berlin - Hannover nasz JewroNajt wlecze wagony relacji Praha-Kopenhaga; na odcinku Hannover - Amsterdam wlecze wagony relacji Kopenhaga - Amsterdam, ale wagonu Warszawa-Kopenhaga czy Warszawa-Hamburg to jeszcze w tym składzie nie widziałem...

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
Dzięki Panowie za informacje :) z tego co kojarzę to Kiepura leci do Hannoveru i tam wagony rozdzielane są do składu EN Johannes Kepler (do którego dołączane są też wagony EN Hans Kristian Andersen które odczepiane są we Frankfurcie). Poniżej taka mapka którą znalazłem w sieci.

mapa en jan kiepura.jpg

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.063 16 0
Witam,

który model od LS Models odzwierciedla wagony Bvcmz DB kursujące w składzie EN Jan Kiepura? W załącznikach zdjęcia prawdziwych wagonów oraz modelu od LS Models o numerze kat. 46018. Wydaje mi się że ten model będzie się nadawał, jedynie ten napis DB AutoZug mi nie pasuje...
Będzie ci musiał spasować ten napis bo taki jest w składzie ENJK, może taki model, tej samej firmy co wspomniales, a jak ci nie pasuje napis to sobie weź zwyklego Rocoi gitara:

tu Roco:

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
To nie tak że sam napis mi się nie podoba tylko po prostu nie spotkałem się z tak oznaczonym wagonem w składzie Kiepury :) Dzięki :)

D

Docteur

Gość
Dzięki Panowie za informacje :) z tego co kojarzę to Kiepura leci do Hannoveru i tam wagony rozdzielane są do składu EN Johannes Kepler (do którego dołączane są też wagony EN Hans Kristian Andersen które odczepiane są we Frankfurcie). Poniżej taka mapka którą znalazłem w sieci.

Zobacz załącznik 103412
Kiepura po drodze jest "szuflowany" co najmniej dwukrotnie: na stacji Berlin Ostbahnhof, gdzie dostaje grupę wagonów od EN 456 "Phoenix" z Pragi oraz na stacji Hannover Hauptbahnhof, gdzie wagony do Kopenhagi przejmuje CNL 1272 "Aurora", a wagony na południe dostaje EN "Johannes Kepler".

Będzie ci musiał spasować ten napis bo taki jest w składzie ENJK, może taki model, tej samej firmy co wspomniales, a jak ci nie pasuje napis to sobie weź zwyklego Rocoi gitara:

tu Roco:

Pozornie OK, tyle że Roco nie produkuje modelu wagonu Bvcmz/Bvcmbz. Na zdjęciu jest model wagonu serii Bimz w malowaniu DB AutoZug - wygląda podobnie, ale nie jest tym modelem o który chodzi w tej dyskusji.
Następnym razem, zanim coś napiszesz to pomyśl, czy nie wprowadzisz kogoś w błąd swoją wypowiedzią...

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.262 118 11
Do grudnia 2010 do Warszawy kursowały obydwie kuszety: Bvcmz 248.5 i Bvcmbz 249.1, w chwili obecnej jest tylko Bvcmz 248.5.
Poza tym nie widziałem jeszcze Kiepury kursującego do Hamburga:confused: Owszem, na odcinku Berlin - Hannover nasz JewroNajt wlecze wagony relacji Praha-Kopenhaga; na odcinku Hannover - Amsterdam wlecze wagony relacji Kopenhaga - Amsterdam, ale wagonu Warszawa-Kopenhaga czy Warszawa-Hamburg to jeszcze w tym składzie nie widziałem...
uuuups, zgadza sie z tym Hamburgiem to przeholowalem. Oczywiście nie miałem na myśli składu z Wawy który by leciał do Kopenhagi ale to niektóre wagony tam docierają:)

Przede wszystkim musisz sobie zapas pytanie których lat chcesz mieć EN..a później zacząć myśleć o wagonach

Tak przy okazji czy ktoś wie co się dzieje z modelami LS models 48002, 48003 i 04

tak przy okazji to polecam filmiki z EN na YouTubie

Pozdrawiam

Michal

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.063 16 0
Kiepura po drodze jest "szuflowany" co najmniej dwukrotnie: na stacji Berlin Ostbahnhof, gdzie dostaje grupę wagonów od EN 456 "Phoenix" z Pragi oraz na stacji Hannover Hauptbahnhof, gdzie wagony do Kopenhagi przejmuje CNL 1272 "Aurora", a wagony na południe dostaje EN "Johannes Kepler".

Pozornie OK, tyle że Roco nie produkuje modelu wagonu Bvcmz/Bvcmbz. Na zdjęciu jest model wagonu serii Bimz w malowaniu DB AutoZug - wygląda podobnie, ale nie jest tym modelem o który chodzi w tej dyskusji.
Następnym razem, zanim coś napiszesz to pomyśl, czy nie wprowadzisz kogoś w błąd swoją wypowiedzią...
Model pierwszy na górze to nie roco tylko LS MODELS Bvcmz 248.5 epoka V tu link do modelu http://www.tee-usa.com/store/product37492.html drugi natomiast to roco taka alternatywa, poza tym koega zapytał, który by najlepiej pasował, wiec nie wydaje mi się ze moja wypowiedzią kogoś wprowadzam w błąd...

D

Docteur

Gość
Model pierwszy na górze to nie roco tylko LS MODELS Bvcmz 248.5 epoka V tu link do modelu http://www.tee-usa.com/store/product37492.html drugi natomiast to roco taka alternatywa, poza tym koega zapytał, który by najlepiej pasował, wiec nie wydaje mi się ze moja wypowiedzią kogoś wprowadzam w błąd...
Owszem, wprowadzasz w błąd. Zamieszczając zdjęcie modelu Roco w temacie dotyczącym wagonów Bvcmz sugerujesz, że przedstawia ono model właśnie tego wagonu. A to nie jest prawdą. Wagon serii Bimz jest wyjątkowo kiepską alternatywą dla Bvcmz (wagon 2 klasy z miejscami do siedzenia jako alternatywa dla kuszetki - rewelacja, spróbuj przejechać takim np. całą trasę z Kopenhagi do Bazylei) to raz, a dwa: nie kursuje on w składzie EN "Jan Kiepura".

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.262 118 11
Jesli dobrze zrozumialem uzycie Bvcmbz w EN na odcinku Warszawa Berlin jest tylko mozliwe jesli staramy sie odwzorwac sklad do 2010? Pytam bo zakupilem niedawno taki z mysla o EN JK i nie wiem czy dobrze wybralem.

Skusilem sie malowaniem ze wzgledu na to ze widzialem takie na youtubie (link ponizej). niestety z fimiku nie moglem rozszyfrowac czy byl to typ 249.1 czy 248.5...nawet jesli jes to typ 248.5 czy byloby wielka zbrodnia pusic go np z nowymi WLAbmee RZD i zestawem kiepury od ACME czy np lepiej uzyc skladu rosyjskich sypialnych z wczesniejszym malowaniem??

link:

Dabas

Aktywny użytkownik
Reakcje
19 0 0
Skusilem sie malowaniem ze wzgledu na to ze widzialem takie na youtubie (link ponizej). niestety z fimiku nie moglem rozszyfrowac czy byl to typ 249.1 czy 248.5...
Bvcmbz 249.1 a Bvcmz 248.5 najłatwiej rozpoznać chyba po wózkach. Bvcmbz 249.1 w ramach modernizacji dostał nowe wózki MD52 (takie jak na zdjęciu modelu, i takie jak pod naszą sliperetką na końcu składu z filmiku). Zaś Bvcmz 248.5 nie dostał nowych wózków i porusza się na MD36, czyli takich jak pod kuszetką na filmie

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.262 118 11
Wagon o ktory kolega 14D40 zapytal jest wg niektorych zrodel internetowych jest wagonem 248.1 (nie jestem ekspertem w dziedzinie "jak odroznic wagony" wiec zakladam slusznosc tych informacj . Dzieki koledze Docteur wiemy ze wagony typu 248.5 i 249.1 kursowaly/kursuja z EN JK. Czy to samo dotyczy sie wagonow 248.1? Mam na mysli odcinek z Warszawy do Berlina.

Dziekuje i pozdrawiam

Michal

D

Docteur

Gość
No to pokrótce o wagonach Bvcmz:
Bvcmz 248.1/248.3 - przebudowane przez PFA Weiden, 5 leżanek w przedziale, Vmax=160 km/h
Bvcmz 248.5 - przebudowane przez RAW Halberstadt, 6 leżanek w przedziale, Vmax=200 km/h
Bvcmz 248.7 - jak 248.5, ale Vmax=160 km/h. W międzyczasie przebudowane na 248.5,
Bvcmbz 249.1 - jak Bvcmz 248.5, 6 leżanek w przedziale, 8 przedziałów standardowych+1 przedział dla pasażerów na wózkach inwalidzkich, wózki MD523, Vmax=200 km/h.

Z powyższego zestawienia jasno wynika, że w EN "Jan Kiepura" mogą jeździć tylko wagony typów Bvcmz 248.5 oraz Bvcmbz 249.1 z uwagi na to, że na terenie Niemiec maksymalna prędkość tego pociągu to 200 km/h. Więc wagony typu 248.1 powodowałyby obniżenie prędkości dopuszczalnej dla składu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 14
Tabor 29
Tabor 4
Tabor 0