• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagon Bvcmz DB w składzie EN Jan Kiepura

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.262 118 11
mair81, ekspertem nie jestem ale trochę wieczorów przeleciało an oglądaniu filmów z EN446 i muszę przyznać ze przynajmniej w ostatnich latach EN Jan Kiepura częściej miał dołączaną jedna kuszetke DB w zestawie. Oczywiście nie oznacza o ze dwie nigdy nie były dołączone (mowa o składzie na terenie Polski). Zakładam ze po wycofaniu wagonów DB z w malowaniu niebieskim, Niemcom już nie zależało na podwójnym zestawie.

Jeśli chcesz mieć pewność poczekaj, to moze Docteur albo ktoś z lepsza wiedza na temat kolej niemieckich się wypowie.

pozdrawiam

Michal

PS: ja mam LS Models 49045:)

mpsj

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
a gdzie go kupiłeś? wogóle można gdzieś jeszcze kupić wagony DB poza ebay i allegro?
Udało mi się wylicytować na niemieckim ebayu, to jest chyba jedyne miejsce gdzie się jeszcze pojawiają. A dwie niemieckie kuszetki jeździły do Warszawy do grudnia 2010, zgodnie z tym co napisał Docteur w podobnym wątku.

mpsj

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
No tak, chodziło mi, że 2 niemieckie kuszetki razem jeździły do grudnia 2010, od grudnia 2010 jeździ tylko Bvcmz 248.5, zresztą aż po dzień dzisiejszy. Na pierwszej stronie wątku jest o tym wspomniane.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak się zastanawiam, czy nie kupić sobie jednej / lub dwóch / z nowości LS Models na rok 2014, które można podpiąć pod "Kiepurę" w ramach zaciągu z DB. Wygląda na to, że wagony 248.5 i 249.1 w tradycyjnym malowaniu czerwono-białym to już towar nieosiągalny teraz i nie wiadomo kiedy będzie. Co prawda ciężko znaleźć filmy na YT z wagonami w malowaniu City Night Line / znalazłem jeden i to z 249.1, a wolałbym 248.5 kupić /, ale chyba nie ma innego wyjścia. Mam nadzieję że to te same wagony co w malowaniu czerwono-białym. Acha, ma ktoś te wagony?

186511_b.jpg

186521_b.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.467 552 30
Wygląda na to, że wagony 248.5 i 249.1 w tradycyjnym malowaniu czerwono-białym
Granatowe malowanie CNL było wcześniej, niż czerwono-białe DB. Właśnie na granatowo z żółtym napisem, a także z żółtym księżycem, były malowane wagony przedsiębiorstwa CityNightLine AG od chwili rozpoczęcia jego działalności w 1995 roku. Było to wspólne przedsięwzięcie kolei niemieckich DB, szwajcarskich SBB-CFF-FFS i austriackich ÖBB. Firma nie odniosła wielkich sukcesów i ulegała przekształceniom własnościowym, a jej tabor został ostatecznie włączony do taboru kolei-założycieli. DB przemalowały swoje wagony na barwy czerwono-białe, ale wagony w oryginalnym, granatowym malowaniu jeszcze długo (być może do dziś) można było spotkać w nocnych składach. Obecnie CNL oznacza kategorię pociągu, a nie jest nazwą określonego przewoźnika.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dziękuję za wyjaśnienia. Film powyżej jest z 2010 roku więc wtedy na pewno jeszcze były, tylko tak jak napisałem bardziej by mi zależało na jakimś dowodzie w postaci 248.5 w malowaniu CNL w Kiepurze. Ciekawe jakie mają daty rewizji te wagony LS Models, nie wiem gdzie to sprawdzić. Ale tak czy inaczej są to chyba te same modele co te czerwono-białe prawda? No i chyba trzeba je brać bo nie wiadomo, czy LS wznowi produkcję czerwonych.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No nic, to na razie zamiast wagonów DB kupię Rosyjskie. Mam nadzieję, że wagony LS Models nr kat. 48027 w 100% odpowiadają tym z Kiepury.

lsm48027.jpg

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.262 118 11
Tyle ze z tego co kojarze to z reguly tylko dwa RZD byly doczepiane do EN JK. A wagony polecam bo naprawde te malowanie jak dla mnie jest naprawde udane

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
tylko jak zauważyłem to dopiero od 2012 roku zaczęły się pojawiać w nowym malowaniu. mógłbym kupić set nr 48026 z trzema granatowymi ale wśród nich jest salonowy, który nijak mi się nie przyda. a tak ten trzeci można użyć w innym pociągu.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.262 118 11
Mam ten sam zestaw wiec doskonale Cie rozumiem. Aczkolwiek trzeciego bede sie pozbywal bo nic mi po nim

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzięki CoCu. Właśnie dostałem / po godzinie od złożenia zamówienia / odpowiedź od Pana Naumanna. Wagony już są przygotowane do wysyłki i oczywiście nowe. Uwielbiam niemieckie podejście do klienta. Zatem mój Kiepura rośnie w siłę. Husarz od Roco już jest, WLAB-y PKP od LS Models są, WLAB-y RZD od LS też, restauracja od ACME Z1AWR jest / póki co to będzie chyba najlepsze i najbardziej realne rozwiązanie do Janka po 2010r. / zamiast Sliperetki można zastosować 152A z październikowego "Chrobrego". Jeszcze tylko białoruski i mam komplet. Może zna ktoś jakiś sklep w europie gdzie można kupić tego "białorusina" ?

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Mam nadzieję, że będzie tak jak z tymi niemieckimi. Też mi wszyscy mówili że tylko allegro i ebay a tu proszę, kupiłem nowy w sklepie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 14
Tabor 29
Tabor 4
Tabor 0