• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

W warsztacie u Wojtka

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.128 387 20
Fajnie Ci wychodzą te podmalowywane szczegóły. Podoba mi się taka waloryzacja.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Tak mniej więcej powinien wyglądać z całą tą swoją "galanterią".
Kabinę jeszcze idzie do szpachlowania i powtórnego malowania...

P1160256.JPG

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.128 387 20
Dobrze napisałeś "mniej więcej", bo ten klimatyzator to zdecydowanie za wysoki Ci wyszedł. No i załączona fotka oryginału ma inny wlot powietrza. Ale i tak Cię podziwiam, za odtwarzanie starego polskiego taboru. Może Twoje prace i mnie zmobilizują do przeróbek... :)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
O którym wlocie mówisz Mafo? Fotka w tle tylko do gabarytów podglądowa, bo te ze snorkelem nie miały wbudowanej pod spoiler klimy, tylko zamontowaną przed spoilerem, więc to też ulegnie jeszcze zmianie w modelu. Spoiler się podmieni :)

Klimatyzator prowizorka, ale jest za wysoki bo na taśmę podkleiłem, żeby się trzymał do zdjęcia - w rzeczywistości leży na dachu, jest ok.

Ostatnio edytowane:

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.128 387 20
OK, rozumiem. Ale jak wklejasz takie fotki z porównaniem z oryginałem to od razu się nasuwają różnice. ;) Czekam na rozwój prac i kolejne fotki. :)

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Klima taka ze chyba ujemna temperatura panuje wewnatrz po załączeniu :D Podobaja mi sie przeróbki, stare polskie PKSy w Twoim wykonaniu są swietne, sam chyba kiedys sie pokusze o zrobienie jakiegos ;)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Jako, że Mafo wjechał mi na psychę, nie wytrzymałem i zamówiłem w końcu czipsy u Kotebiego :D
Wziąłem skalpel i "na oko" zrobiłem takie coś - jeszcze długa droga przede mną :ROFL:

P1160297.JPG

P1160299.JPG

Na F88 jest oczywiście trochę za duży, ale na NG leży idealnie - teraz tylko wymierzyć, obmyślić plan na ściankę czołową i można ruszać z produkcją seryjną - hahahaha 'już tylko' :LOL:

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Czipsy, czipsami, ale jako, że należy dłubać tylko jak ma się wenę, no to znów podłubałem...
Mafo zaprezentował Fiata w barwach Pekaesu - to dało mi kopa do czegoś, co podobnie jak Saurer - miało być jednym z ostatnich modeli - wisienką na torcie. Mafo spowodował jednak, że stało się inaczej :D

Jaki jest Fiat wyprodukowany przez Limę - wszyscy wiemy. Kupiłem jakimś cudem ten złom dawno temu, stwierdziłem, że to tak rzadkie modele, że należy go tylko przerzucić na podwozie Herpy i pomalować, mimo, że niewiele ma wspólnego z Fiatem 170/190 NT...
Dziś jednak stwierdziłem, że tak nie może być i zapytałem sam siebie:

CHCESZ MIEĆ FIATA 190NT w H0?
- To go sobie zbuduj... :ROFL::ROFL::ROFL:

P1160329.JPG

P1160337.JPG

P1160336.JPG

P1160338.JPG

A dlaczego trzeba go "zbudować"? Popatrzcie na 1:1
529114_416687848426967_1216472479_n.jpg

I okazuje się, ze Lima może mieć bardzo właściwe kształty (patrz - osadzenie grilla w masce), tylko trzeba ją pociąć na kawałki i poskładać od nowa na bazie Herpy... :D

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
Powiem Ci, ogromny szacunek! Wiem z doświadczenia że takie przeszczepy do łatwych nie należą, a Tobie to wyszło wręcz idealnie. Teraz troszkę rzeźby szpachlą, trochę elementów z HIPSU i będziesz miał pewnie pierwszego oryginalnego PEKAESA. Jeszcze raz szacun i chce więcej! :D

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
No oczywiście, że jest za wąska, dlatego ten model jest jak na razie najbardziej wymagającym ze wszystkich - przez połączenie Limy z Herpą praktycznie wszystko trzeba będzie "zbudować" od podstaw żeby pasowało.... Też mam nadzieję, że sobie poradzę - nie ma rzeczy niemożliwych..., chyba? :D

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Miesiąc temu nieśmiało napisałem do Herpy zapytanie o lusterka do kilku starych pojazdów jak NG/Turbo/Renault R itd.
Stanęli na wysokości zadania :ROFL::LOL::D(y)
P1160347.JPG

Hehehehe

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 480