Przez kilkanaście lat "zbierałem się" aby tą wąskotorówką się przejechać i wreszcie we wrześniu udało mi się to i to nawet dwukrotnie.
Lxd2-465 napisał(a):
Wrześniowa wycieczka Górnośląskimi kolejami wąskotorowymi z Bytomia do Tarnowskich gór i zwiedzanie stacji Bytom Karb wąsk. Pociąg retro prowadził parowóz Ryś. 11.09.2022
No tego samego dnia w Bytomiu Karbiu byłem - z moją żoną, która jednak pasjonatką kolejnictwa nie jest i entuzjazmu w jej prześlicznych oczętach nie zauważyłem ale wybaczam - gdzieś około 15-stej z minutami.
Nastawnia - wajchami przestawiającymi zwrotnice w rozjazdach miałem okazję się pobawić
Parowóz Tw29. Podobno za 2 lata ma być pod parą po remoncie w jakichś zakładach w Bydgoszczy jeśli dobrze pamiętam.
W izbie pamięci tablica kluczowa ze stacji Tarnowskie Góry
oraz rozkład jazdy ze stacji Rudy a może Racibórz. Niestety zapomniałem ale chyba coś na "R".
Ciekawi mnie jaką rolę spełniają te blachy przytwierdzone do podkładów ?
A teraz coś dla łowców cech
i nowy - najcenniejszy podobno - nabytek
Na koniec kilka zdjęć zrobionych tydzień wcześniej - gdy z kolegą do Bytomia Karbia z TG z rowerami pociągiem się wybraliśmy a wracaliśmy już na tych wehikułach - tego co pod dachem się schowało
i samego dachu
A także zrobione podczas powrotu na rowerach wzdłuż torów zdjęcie parowozu Ryś ciągnącego wagony z pasażerami, małe niestety bo to wycinek z filmiku