Witam kolegów,
z zaciekawieniem czytałem wasze posty o wymianach tendrów przy parowozach Px48.
Ileż to ciekawych historii można odnaleźć na tym choćby drobnym przykładzie.
A tak przy okazji, to daliście mi impuls do zamieszczenia takiego sobie zestawienia, przy którym mogę wykorzystać swoje zdjęcie, niestety z mocno uszkodzonego przy wywoływaniu negatywu (po prostu się skleił i nie wywołał w miejscu przylegania).
Niemniej to zdjęcie pasuje jak ulał w temacie tendrów, bo i o wymianę chodzi, a i miejscowość i kolej ta sama.
Będąc pierwszy raz w Środzie Wielkopolskiej, jak już wspomniałem - podziwiałem z okna pociągu pędzący nade mną po wiadukcie skład z parowozem Px6-1643, który mi po prostu "zwiał" do Zaniemyśla

Nie darowałem

!
Następnego dnia nieco wcześniej, stawiłem się ponownie w Środzie, a tu ...
stoi sobie w peronie ten sam skład już po przybyciu z Zaniemyśla !
Fotka pstryk i ... do domu babci ... - niestety takie to moje błędy i wypaczenia były w minionej epoce pary ...

Zamiast "obfocić" wszystko, wówczas zadawalałem się jedynie wyszukanymi typami parowozów !
Takie tam Px48, to były wszędzie, kto by je tam chciał wtedy fotografować ?
No nie, było
COŚ !!!

- coś, jakby nie z tej epoki ...
bowiem stał sobie jeszcze na torze odstawczym przed małą drewnianą szopką drezyny, w tyle parowozowni, skasowany już wtedy prześliczny parowóz Tx28-1271 z cudownie archaicznym odiskiernikiem bębnowym na kominie.
Niestety
!!!, asystujący mi w torach ówczesny zawiadowca parowozowni, kategorycznie zabronił mi wykonania jego zdjęcia tłumacząc się, że jakby ktoś zobaczył, że u niego taki złom stoi, to by to mu ujmę przydało !
Jak już wspomniałem, po niefortunnym wywołaniu filmu, musiałem do Środy ponownie zawitać.
Nastąpiło to w kolejnym roku, Px6-1643 ponownie w kadrze, a ..... Tx-sa już nie było ... żal pozostał do dzisiaj
Poniżej prezentacja, na której zauważyłem, że ten parowóz ma po roku zmieniony tender !
Px6-1643, Środa Miasto 20.08.1969, fot.T.Suchorolski (przepraszam za zamieszczenie uszkodzonego zdjęcia)
I ten sam parowóz, rok później, już z innym tendrem :
Px6-1643, Środa Miasto 03.08.1970, fot.T.Suchorolski
Pozdrawiam.