• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Württembergische C a sprawa polska

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Witam
Chodzi o parowóz serii "C" kolei Wittemberskich lub jak kto woli BR18.1 w nomenklaturze pruskiej

Ostatnio wpadłem na informację jakoby po pierwszej wojnie jeden z tych pięknych parowozów był w posiadaniu Polski. Czy ktoś wie cokolwiek więcej na ten temat?

Teoretycznie pasuje do niego oznaczenie Pm lub Om, ale ani w wykazie Tomiego, ani w książce " Lokomotiven der PKP 1918-1939" nie ma wzmianki o takim parowozie...

Może ktoś posiada książkę "Die Baureihe 18.1". Może w niej jest coś więcej na ten temat.

Interesuje mnie czy wogle został ten parowóz uruchomiony, a jeśli tak to z jakim oznaczeniam serii, i w której części Polski go używano.

Mam nadzieje że ktoś pomoże.
Pozdrawiam
Bartek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
928 79 5
W którejś z polskich książek było, że Om 101 był na stanie par. Łódź Kaliska...., ale w której, to w tej chwili nie pamiętam.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.956 8 0
Nie ma zbyt dużo informacji o wspomnianym parowozie.
W książce Jana Piwowońskiego jest informacja, że zakupiono jeden egzemplarz we Francji w 1919 roku. Krótka wzmianka o tej maszynie była natomiast w ulotce dołączonej do modelu Rocowskiego "C". Był tam podany numer fabryczny parowozu (niestety nie pamiętam), który trafił do Polski. Oznaczenie - takie jak wspomniał Zbyszek.
Generalnie parowozy były eksploatowane tylko w Niemczech, Francji i Polsce. Wyprodukowano tylko 41 sztuk.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Grzeju napisał(a):
Teoretycznie pasuje do niego oznaczenie Pm lub Om, ale ani w wykazie Tomiego, ani w książce " Lokomotiven der PKP 1918-1939" nie ma wzmianki o takim parowozie...
Źle szukasz. Zajrzyj na stronę 160

OP
OP
G

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Dziękuję za odpowiedzi. Zmylił mnie numer "101" który ubzdurał mi się jako pochodzenia radzieckiego/innego. Nie pomyślałem że on pochodził z Francji (co również kwalifikuje się jako "inny").

A czy można prosić tą 160 stronę jako skan lub chociaż zdjęcie?

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Dużo tam nie ma. Krótki tekst i zdjęcie ale nie tej polskiej tylko po prostu lokomotywy tego typu.

Prześlij mi swój adres e-mail.

OP
OP
G

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Właściwie to co już powiedziano w tym wątku wcześniej, ale ślicznie dziękuję. Potwierdzenie pochodzenia z Francji i numeru Om101-1.

brovarek

Użytkownik
Reakcje
29 1 0
Z książki o Łódzkim węźle kolejowym wyczytałem , że w 1919 roku 50 drużyn Łódzkich kolejarzy przyprowadziło z Francji parowozy oraz wagony, a takze ,ze w 1928 roku zmieniono trase ekspresu do Ostendy z Łodzkiej na Poznańską. Byc moze wtedy tez Om-ke przeniesieono w jakies inne miejsce?
To oczywiscie tylko próba dopasowania faktów, ale moze ktoś wie coś wiecej na ten temat... :D

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Czy aby ta jedyna Om101-1 we wrześniu 1939 r. nie prowadziła tzw "złotego pociągu" z Warszawy do Rumunii, a potem mogła wpaść w ręce RKKA, albo służyła w CFR jako seria 231?

Załączniki

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
@Piaskowy - dzięki za odpowiedź. Jak przygotowywałem w 2012 r. artykuł do wikipedii o C / Om101, to umieściłem dane znalezione na stronie jednego Fina oraz na drehszajbie (odnośniki są podane w wiki) o rzekomej służbie Om101-1 w CFR i jej tamtejszym zezłomowaniu. Ale najwyraźniej była to radosna twórczość innych osób z Niemiec i Finlandii oraz nie poparta źródłami.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.890 526 30
Fantastyczne zdjęcie, jeszcze na dworcu Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej. Nawiasem mówiąc, szkoda, że go rozebrano, dziś to pewnie by się nie zdarzyło. Ale w latach trzydziestych ubiegłego wieku nie był jeszcze taki stary...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 1