• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

wózki 1XTa do samodzielnego montażu FRED

Reakcje
15 0 0
Temat nie jest całkiem nowy, bo jego zapowiedź odbyła się przy okazji prezentacji, cysterny 406R UMF.
Ponieważ projekt wózka został ukończony, zbieram szybkie zamówienia na wózki w wersji takiej jak do w.w. cysterny, to jest z gniazdem sprzęgu w belce. Cena pary (2 wózki) to 55zł. Do blach będzie dołączona drukowana instrukcja montażu. Proszę pisać na adres mailowy fred3rg(malpa)o2.pl, lub gg 846-997

:arrow: Opis budowy:
Wózek składa się z 16 elementów. Został zaprojektowany w taki sposób, aby można go było poskładać całkowicie, bez lutowania czy klejenia. Wszystkie elementy mają odpowiednie łączniki i otwory, w które się je wprowadza. Następnie łączniki zagina się, dzięki czemu wózek trzyma się "w kupie". Dzięki takiej konstrukcji łatwo później wszystko zlutować. mając pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu ;) Nie trzeba niczego przymierzać "na oko", wszystkie elementy mają określone punkty mocowania. Zalecaną techniką scalenia elementów jest lutowanie. Prawdopodobnie da się go także skleić, ale nie wiem czy to się sprawdzi w bądź co bądź konstrukcyjnym elemencie, jakim jest wózek. Oceniam, że samo lutowanie jest dość łatwe i prawdopodobnie można je wykonać jakąkolwiek lutownicą.

:arrow: Stopień trudności
Stopień trudności montażu wózka oceniam na ok 4 przy skali 1-5. Uważam, ze najtrudniejszym do uformowania elementem są końcowe belki wózka. Zwłaszcza to od strony gniazda sprzęgu. Jednak do zmontowania wózka nie jest potrzebna zaginarka. Płaskie szczypce w zupełności wystarczą. Oceniam, że samo lutowanie jest dość łatwe i prawdopodobnie można je wykonać jakąkolwiek lutownicą.

:arrow: Dane techniczne:
-Elementy trawione z nowego srebra grubości 0,2mm.
-Otwór na czop średnicy 3mm
-Zestawy kołowe powinny mieć średnicę ok 10,5mm (odpowiednik 920mm) i oś długości ok 24,5mm +- 0,2mm

W tej chwili istnieje tylko wersja z gniazdem NEM. Jeśli ktoś planuje wykorzystać wózek do wagonu z mechanizmem krótkiego sprzęgu, musi wyciąć środkowy fragment belki z gniazdem. Uważam że najlepiej w takim przypadku zmontować wózek standardowo, a następnie po lutowaniu wyciąć odpowiedni fragment belki tarczką. Wersja wózka z przerwaną belką powstanie w przyszłości.

Niebawem dodam fotki ostatecznej wersji.

OP
OP
fred3rg
Reakcje
15 0 0
Lada dzień będę miał na sprzedaż parkę zlutowanych wózków. Wersja finalna, taka jak na zdjęciach. Właściwie to na fotkach jest jeden z tej parki ;) Drugi nieskończony.

Docelowo jeszcze nie zdecydowałem, czy będą dostępne także gotowe. Trochę brak czasu na lutowanie, ale nie wykluczam, że coś jednak będzie.

OP
OP
fred3rg
Reakcje
15 0 0
To były zupełnie inne wózki. Zrobione przeze mnie na zamówienie, pod mosiężne odlewane maźnice.
Te są w 100% z trawionki, za to są dużo dokładniejsze. I mam nadzieję, że niezbyt trudne do złożenia.

A Węglarki owszem w drodze;) Ponieważ jestem zadowolony z 408W i innych w TT, to w H0 też z pewnością pojawią się.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jesli nie jest to wielka tajemnica.....to jaka byla by cena za gotowa parke ??? Bez malowania :D
I takie pytanko z boku......czy rozwazaliscie wytrawienie drzwi do weglarek....Eaos...Es....itp.??? Fajnie wygladalo by w skladzie....takie nie calkiem domkniete zrobic....na druta :D Albo gdzies na bocznice postawic ....przy rozladunku :D

OP
OP
fred3rg
Reakcje
15 0 0
karol_mar napisał(a):
Muszę przyznać, że wózki faktycznie składa się rewelacyjnie
Zatem długie godziny spędzone nad rozmyślaniem, jak jeszcze ułatwić montaż nie poszły na marne :D Wózek był projektowany tak, aby dało się go złożyć w TT, więc w H0 to już powinna być kaszka z mleczkiem.

:arrow: Wyprzedaż:
Jest pewna ilość wózków przecenionych z 55 na 28zł za parę czyli ok 50% ceny!
Wózki mają feler, coś się pochrzaniło w pliku i wytrawiła się partia bez niektórych otworów rewizyjnych w bocznej płaszczyźnie. Widać to na zdjęciu. Poza tym wózek jest ok i składa się prawidłowo.
Jest to odrobinę wcześniejsza wersja od opisanej tu ostatecznej. Głowna różnica to inny kształt otworów w belce poprzecznej. Są prostokątne, tak jak w starszych wózkach.

Myślę, że da się "wydłubać" otwory ręcznie. Z okrągłymi w ogóle nie ma problemu, a te w środkowej części wózka da się wypiłować iglakiem po wcześniejszym przewierceniu ;)

http://img1.aukcjoner.pl/gallery/007790522/1_f.jpg

OP
OP
fred3rg
Reakcje
15 0 0
Otwieram listę zamówień na nową wersję wózka:
Powstała wersja wózka bez gniazd, do wagonów z mechanizmem krótkiego sprzęgu. Zmieniłem jedynie kilka elementów. Przede wszystkim jedna z belek na czołach wózka jest przerwana. Poza tym wszystko bez zmian.
Cena także 55zł za elementy trawione do złożenia 2 wózków.
Para wózków zlutowanych, nie malowanych 100zł, malowanych 110zł.
Zamówienia proszę zgłaszać na e-mail: fred3rg(malpa)o2.pl

http://img1.aukcjoner.pl/gallery/008056856/5_f.jpg
http://img1.aukcjoner.pl/gallery/008056856/1_f.jpg

i jeszcze porównanie do wózka z gniazdem sprzęgu:

http://img1.aukcjoner.pl/gallery/008056856/2_f.jpg
http://img1.aukcjoner.pl/gallery/008056856/4_f.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 36
Techniki modelarskie 5