• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ustawienia Digikeijs DR5000 vs ustawienia Digitraxa na większe imprezy

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
Zauważyłem że na większych imprezach napędzanych DR5000 po pewnym czasie jazd występują problemy z logowaniem FREDów.
Pomaga "twardy reset" czyli wyłączenie zasilania...
Nie mam 100% pewności ale jest to objaw podobny jak przy zbyt dużej liczbie aktywnych adresów loków / zalogowanych FREDów.

W przypadku Digitraxa kluczowe było ustawienie kilku opcji według wskazań Fremoludków:
opcja 13 - wydłużenie czasu zwalniania adresu z 200 na 600 sekund - wyłączone (ustawienie fabryczne)
opcja 14 - wyłączenie zwalniania adresów - wyłączone (ustawienie fabryczne)
opcja 15 - wymuszone zwolnienie adresu po ustawieniu prędkości na zero - włączone (ustawienie FREMO)
oraz
opcja 44 - zwiększenie liczby slotów z 22 na 120 - włączone (ustawienie FREMO)
Pozostawienie w Digitraxie ustawień fabrycznych dawało podobne objawy.

Czy ustawienie fabryczne w DR5000 "purging time = 0 m" jest z takim ustawieniem równoznaczne (zwalnia adres po wylogowaniu FREDa / braku poleceń na tym adresie loka), czy może oznacza wyłączenie zwalniania adresów ? Maksymalne ustawienie to 240 m. Nie znalazłem w DR5000 ustawienia identycznego z opcją 15 Digitraxa.
Próbował ktoś to zmieniać ?

A co do opcji 44 to doczytałem że DR5000 obsługuje jednocześnie max 117 adresów czyli podobna opcja jest włączona na stałe.

Elvisku , może potrafisz pomóc ? Nie piszę na PW bo pewnie więcej jest zainteresowanych tematem.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.398 174 19
Na imprezie w Przemyślu smigaliśmy na moim dr5000 z podpietym busterem z wyjsciami 2x4ampery.
Osobno była sieć do bustera z wyjscia LocoNetB i osobno pod fredy z wyjscia LocoNetT i przez 3 dni nie było potrzeby resetowania, śmigało bez problemu, mimo dość częstego, charakterystycznego dzwięku zwarcia.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
282 10 2
Równiez polecam rozdzeilic sieć na T i B. W Konskich 3 dni bez resetu na DR5000 się bawilismy.

OP
OP
cyruss

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
Problem po raz pierwszy wystąpił w Krakowie - jeszcze na fabrycznych ustawieniach Digitraxa. I to było oczywiste.
Kolejny raz zdarzyło się na FREMO w Łapczycy na DR5000 + RSCLD (tam jeszcze dodatkowo były problemy ze spadkiem napięcia, długimi kablami, brakiem styku w boxach itd). O ile spadki napięcia udało się wyeliminować to sporadyczne problemy z logowaniem Fredów były do końca imprezy.
I po raz trzeci właśnie w Przemyślu gdzie tylko ja dwa razy robiłem "twardy reset" (a podobno było tego więcej), a co było o tyle dziwne że i impreza znacznie mniejsza. Mogłeś nie zauważyć bo wszystko rozegrało się w małej sali a efekt dla imprezy był identyczny jak zwarcie na makiecie - kilka sekund przerwy w zasilaniu torów. Raczej nie był to problem z magistralą LN czy pojedynczym kablem od Freda bo jeśli jedocześnie dwóch - trzech maszynistów ma identyczny problem po wetknięciu Freda a po resecie problem znika, to raczej nie to.
Nie wykluczam że problem ma całkiem inne źródło, np silne zakłócenia radiowe. Ale tego po fakcie nie da się ustalić.

Ostatnio edytowane:

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Mam pytanie, czy kłopot z logowaniem FRED'ków dotyczył nowo podłączanych do magistrali, czy też aktualnie używanych (czyli aktualnie obsługujących lokomotywy) przełączanych do kolejnego gniazda?

Czy ustawienie fabryczne w DR5000 "purging time = 0 m" jest z takim ustawieniem równoznaczne (zwalnia adres po wylogowaniu FREDa / braku poleceń na tym adresie loka), czy może oznacza wyłączenie zwalniania adresów ? Maksymalne ustawienie to 240 m. Nie znalazłem w DR5000 ustawienia identycznego z opcją 15 Digitraxa.
Zgodnie z informacją pojawiającą się dla pola Purge time wartość 0 oznacza rezygnacji ze zwalniania slotów, inne wartości ustawiają czas zwalniania slotów na określoną liczbę minut (tekst oryginalny: Set the time after wich an IDLE slot will be Purged, 0 = no purging.)

Ustawienie tego czasu spowoduje zmianę stanu slotu z IDLE na FREE SLOT.
Taka zmiana wpłynie na zakończenie generowania pakietów DCC dla nie używanych lokomotyw.
Potencjalnie jest to korzystne ze względu na stosunkowo małą przepustowość DCC. Mniej wysyłanych pakietów oznacza w praktyce szybszą reakcję lokomotywy (pewnie czasem na imprezach odczuwaliście, że czasem czas tej reakcji się wydłuża).

Pytanie jest tylko inne, po jakim czasie od odłączenie FRED'ka od magistrali LN DR5000 zmienia się stan slotu z IN_USE na IDLE?

Przy małej makiecie i małej liczbie lokomotyw wartość Purge time = 0 nie powinna powodować problemów. Na imprezie gdzie pojawia się sporo lokomotyw z różnymi adresami sloty mogą się zapełnić (a chodzi tu o sloty ze stanem IN_USE) i oczywiście kolejne FRED'ki się nie zalogują.

OP
OP
cyruss

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
Piotrze, jesteś wielki !!!
Nie zwróciłem uwagi że po najechaniu myszą na ustawienie pojawiają się komentarze.
Ustawiam na najbliższą imprezę czas "purge" na 1 min. i zobaczymy.
Szkoda że DR5000 nie ma tego co w opcji 15 Digitraxa czyli wymuszenia zwalniania slotu przy ustawieniu prędkości na zero.

W jakich okolicznościach problem się pojawiał - nie jestem 100% pewny ale chyba po włączeniu dłużej nie używanego Freda (maszynista przychodził do pociągu stojącego na stacji początkowej). To by pasowało do teorii o braku wolnych slotów. Impreza wprawdzie była mała, ale jeśli każdy z właścicieli wypróbował kilka Fredów to te 117 slotów mogło się przedwcześnie skończyć bo nie były zwalniane.

Zobaczymy po najbliższej imprezie.

OP
OP
cyruss

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
To jeszcze do kompletu co jest w gniazdach Loconet T i B.
pin 3,4 (oczywiście zwarte ze sobą) czyli sygnał Loconetu - pomiędzy gniazdkami jest zero omów czyli elektrycznie to ten sam punkt.
pin 2,5 (oczywiście zwarte ze sobą) czyli masa magistrali Loconetu - pomiędzy gniazdkami nie ma elektrycznie połączenia, dziwne...
pin 1,6 - w gniazdku T zwarte ze sobą i jest na nich +12V DC w stosunku do masy, w gniazdku B nie są oczywiście zwarte ze sobą i jest na nich przebieg DCC o amplitudzie mniej więcej o połowę mniejszej niż w torach.
Czyli bardziej rozległa sieć bez RSCLD nie zadziała...

OP
OP
cyruss

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
12V DC albo i więcej, Fredek ma na wejściu zasilania tantala na 35V, stabilizator wytrzymuje ok. 36V. Czyli spokojnie można zasilić magistralę z 24V DC.
RSCLD to pomysł pod Digitraxa - ustawiało się na nim "0/G" czyli ok. 24V na wyjściu w tory i spokojnie zasilało nawet ponad 100 m magistralę LN.
Przy takim samym standardowym miedzianym kablu telefonicznym KP6 możliwości Digikeijsa + RSCLD kończą się na około 70 m - tak było w Łapczycy. On daje na wyjściu w tory ok. 1,5V mniej niż ma z zasilacza, w moim przypadku to ok. 18V. I dało się to odczuć w działaniu.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Temat mnie zainteresował, więc przyjrzałem się obsłudze slotów w DR5000 z softem 1.6.3.
Zrobiłem więc parę testów.

Okazuje się, że rzeczywiście centrala ta będzie się "zatykać" po użyciu przez FRED'ki 120 różnych adresów.

Każdy podłączony FRED'ek z innym adresem przypisywany jest do slotu o statusie FREE lub IDLE, który otrzymuje status IN_USE.
Niestety centrala nie zmienia tego stanu po odłączeniu manipulatora (nawet po dłuższym czasie po odłączeniu).
To niestety prowadzi do zapełnienia wszystkich slotów i w konsekwencji niemożności zalogowania kolejnej lokomotywy.

Status IN_USE zmienia się na IDLE tylko w sytuacji gdy FREDek sam zwolni adres (SHIFT+F0).

Podobnie nie jest zwalniany slot o statusie COMMON. Można go jednak przejąć zaprogramowanym na ten sam adres FRED'kiem.

Przy okazji stwierdziłem, że ustawienie Purge time na wartość inną niż 0 nie powoduje zwalniania slotów IDLE.
Wygląda na to, że ta opcja na nic nie wpływa i aktualny softem rzeczywiście przy większych imprezach bez okresowego resetu się nie obejdzie.

OP
OP
cyruss

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
A jednak na coś wpływa.
Dzisiejsza impreza w Krakowie - purge time ustawiony na 1 min dla obu gniazd (LN B i LN T), FREDy i boostery na jednej magistrali LN B, zero problemów z logowaniem FREDów podczas ponad 4 h sesji.
Nie jest to czasem zwalnianie po ustawionym czasie z IN_USE do IDLE ?

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Parametr Purge time jest jeden wspólny dla obu gniazd, bo to jest ustawienie nie związane z gniazdami tylko ze slotami.
Testowałem centralę z wartością 2 minut przez parę godzin (a było to więcej niż 4 godziny) i nie zauważyłem, by którykolwiek slot sam zmienił swój status.

Czy użyliście ponad 120 lokomotyw o różnych adresach?
Jeśli nie, to nie miało co się "zapychać", więc i nie było powinno być powodów z logowaniem.

OP
OP
cyruss

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
349 1 0
Purge time nie powinien być związany z gniazdami ale zmiana po kliknięciu na jedno gniazdo nie zmienia ustawienia dla drugiego gniazda. Być może to po prostu błąd programu i rzeczywistość jest inna.
Problem z logowaniem FREDów wystąpił i na imprezie FREMO w Łapczycy gdzie mogło wystąpić ponad 120 adresów i na dużo mniejszej imprezie w Przemyślu gdzie nie powinno wystąpić ponad 120 adresów. Ale - każde włączenie FREDa z innym adresem zajmuje slot więc próby FREDów podczas programowania adresów loków także nabijają licznik slotów.
Faktem jest że zmiana Purge time z 0 na 1 min wyeliminowała problem na imprezie w Krakowie gdzie mogło wystąpić ponad 120 adresów (choć nie wiem czy wystąpiło). Dziś jazdy trwały łącznie ponad 9 godzin - bez wyłączania / resetowania centralki.
Nie analizowałem logów ale wydaje mi się że Purge time to czas od ostatniego użycia (IN_USE) do zmiany przez centralkę na IDLE a nie z IDLE do FREE. A slot IDLE może zostać zajęty do IN_USE przez kolejnego FREDa. Sloty FREE są pomijane i mają wpływ na czas reakcji (im ich więcej tym czas mniejszy).
Ale to wnioski "na chłopski rozum" wynikające z obserwacji a nie poparte żadnymi dowodami.
Przy okazji - zauważone na drugiej makiecie imprezowej (Ameryka):
Używany był manipulator Digitrax a następnie próba użycia na tym samym adresie FREDa - bez powodzenia (świeci czerwono) - czyli Digikeijs rozróżnia po ID nie tylko FREDy ale i inne manipulatory.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Używany był manipulator Digitrax a następnie próba użycia na tym samym adresie FREDa - bez powodzenia (świeci czerwono) - czyli Digikeijs rozróżnia po ID nie tylko FREDy ale i inne manipulatory.
DR5000 nic nie rozróżnia. Jako centrala zapamiętuje w slocie ID manipulatora, który go wykorzystuje.
Wylogowanie FRED'a nie jest akcją wywołaną przez centralę, ale podjętą przez sam manipulator.

A jak to działa w praktyce?
1. FRED z przypisanym adresem lokomotywy najpierw prosi centrale o przydzielenie dla niej slotu.
Ta odsyła informacje o slocie danej lokomotywy.
Jest to albo nowy slot (jeśli pierwszy raz jest zgłaszana) albo slot już wcześniej używany przez lokomotywę o takim adresie.
2. FRED sprawdza ID zapisane w slocie.
Jeśli jest to wcześniej pusty slot albo slot danego FREDa, to rozpoczyna normalną pracę (świeci jedna z zielonych diod).
Jeśli ID wskazuje na inny manipulator, to FRED porzuca adres (niektórzy mówią, że się wylogowuje, albo rozprogramowuje) i zapala się czerwona dioda.
Dlaczego tak jest? FREDek nie powinien umożliwiać przejęcia obcej lokomotywy. Ten mechanizm to zapewnia.

Nie analizowałem logów ale wydaje mi się że Purge time to czas od ostatniego użycia (IN_USE) do zmiany przez centralkę na IDLE a nie z IDLE do FREE.
W czasie mojego testu nie stwierdziłem takiego zachowania.

Tomasz Korczyński

Moderator Grupy ŁKMK
Zespół forum
FREMO Polska
ŁKMK
NAMR
Reakcje
436 0 0
DR5000 nic nie rozróżnia. Jako centrala zapamiętuje w slocie ID manipulatora, który go wykorzystuje.
Wylogowanie FRED'a nie jest akcją wywołaną przez centralę, ale podjętą przez sam manipulator.

A jak to działa w praktyce?
1. FRED z przypisanym adresem lokomotywy najpierw prosi centrale o przydzielenie dla niej slotu.
Ta odsyła informacje o slocie danej lokomotywy.
Jest to albo nowy slot (jeśli pierwszy raz jest zgłaszana) albo slot już wcześniej używany przez lokomotywę o takim adresie.
2. FRED sprawdza ID zapisane w slocie.
Jeśli jest to wcześniej pusty slot albo slot danego FREDa, to rozpoczyna normalną pracę (świeci jedna z zielonych diod).
Jeśli ID wskazuje na inny manipulator, to FRED porzuca adres (niektórzy mówią, że się wylogowuje, albo rozprogramowuje) i zapala się czerwona dioda.
Dlaczego tak jest? FREDek nie powinien umożliwiać przejęcia obcej lokomotywy. Ten mechanizm to zapewnia.
Piotr, czyli w takim razie należałoby zanim podłączysz Freda do lokomotywy, która wcześniej jeździła na UT4/UT6:
1. Wybrać na UT4/UT6 inny adres i z nim zalogować się do sieci.
2. Dopiero wtedy włączyć się Fredem?
Na tym etapie centrala powinna już mieć tego UT4/UT6 przypisanego do innego adresu i tamten slot będzie "wolny", tak?

Jeżeli znajdę chwilę dziś wieczorem zrobię taki test.
Pozdr. Tomek

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Piotr, czyli w takim razie należałoby zanim podłączysz Freda do lokomotywy, która wcześniej jeździła na UT4/UT6:
1. Wybrać na UT4/UT6 inny adres i z nim zalogować się do sieci.
2. Dopiero wtedy włączyć się Fredem?
Na tym etapie centrala powinna już mieć tego UT4/UT6 przypisanego do innego adresu i tamten slot będzie "wolny", tak?
Nie wiem jak UT4/UT6 obsługuje sloty. Czy je zwalnia, czy też pozwala na obsługę paru lokomotyw (podobnie jak Multimaus) po przez przełączanie pomiędzy adresami (czyli sloty dalej są przywiązane do tego manipulatora).
Warto to sprawdzić podłączając JRMI do centrali przez USB protokołem LocoNetu i następnie włączyć w JRMI monitor slotów.
Wystarczy zwrócić uwagę, na status slotu przy zmianie adresu w UT4/UT6. Jeśli zmieni się na COMMON lub IDLE, to zaprogramowany FREDek się podłączy.
Jesli zostanie status IN_USE, FREDek się wyloguje.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
282 10 2
Gdzie jest mozliwość podejrzenia stanu slotu w DR5000, pytam gdyz w tamtym roku na impreze w Piotrkowie mielismy dość duży problem z DR5000 pojawił sie on po umożliwieniu sterowania przez telefon (nie wszyscy mieli Fredy). A wiem, że na telefonie to wiekszość ma zaprogramowanych tyle lokomotyw ile posiada więc dojście do 120 nie było trudne. Ale chciałbym podejrzeć użycie aktualne użycie slotów i ich status o ile to możliwe.

Tomasz Korczyński

Moderator Grupy ŁKMK
Zespół forum
FREMO Polska
ŁKMK
NAMR
Reakcje
436 0 0
Chwilę mi się zeszło ze znalezieniem czasu na test i wynik jest następujący:
1. Stawiam na tory 2 lokomotywy o różnych adresach.
2. Programuje Freda na adres pierwszy i ruszam lokomotywą 5 cm, po czym ją zatrzymuje i wyciągam Freda z gniazda.
3. Of-line ustawiam na UT4 ten sam adres i wpinam w gniazdo.
4. UT4 nie może się zalogować - świeci się czerwona dioda. Wypinam go.
5. Przytrzymując przycisk "steal" wpinam znowu i po puszczeniu go UT4 świeci na zielono, czyli "ukradł adres lokomotywy".
6. Wypinam go i of-line ustawiam adres drugiej lokomotywy.
7. Wpinam i drugą lokomotywą jadę 5cm, po czym ją zatrzymuje i wyciągam UT4 z gniazda.
8. Purge time mam ustawiony na "1".
9. Czekam ok 2-3 minut.
10. Wpinam Freda z adresem lokomotywy pierwszej i świeci się na czerwono.

Chyba tak jak napisaliście powyżej: bez resetu centralki nie da się zwolnić tych slotów. Na imprezie przy dużej ilości uczestników i lokomotyw lepiej nie używać UT4 jeżeli później planujecie tą lokomotywą jeździć z użyciem Freda.
UT6 już mi się nie chciało testować, ale domyślam się, że wynik testu byłby identyczny.
Pozdr. Tomek

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 0
DCC 0
DCC 3
DCC 2
DCC 17