• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Układ torów TT 190x125cm

OP
OP
P

pepe86

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Są jeszcze rozjazdy EW2 elastyczne (np tu: https://www.modelmania.eu/rozjazd-bw-15-prawylewy-do-montazu-4963). Można je doginać i dopasować do miejsc, gdzie proste EW2 nie pasują.
o to jest ciekawe , ale zastanawiam się czy jakaś dziwna geometria z tego nie wychodzi.
2,5 mm2 to raczej przesada... Na takiej małej makiecie to nawet same kabelki 0,75mm2 rozchodzące się promieniście by wystarczyły.
Ale jak chcesz koniecznie budować "magistralę", to 1,5mm2 w zupełności wystarczy.
ok, w takim razie na magistrale zamawiam 1,5 mm2, pytanie czy te przyłącza od magistrali do torów mogą mieć przekrój 0,5 mm2? Zakładając że ich długości raczej nie przekroczą pół metra? Czy lepiej pozostać przy 0,75 mm?

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.659 19 9
ale zastanawiam się czy jakaś dziwna geometria z tego nie wychodzi.
Trzeba zachować rozsądek. Wtedy geometria będzie ok. ;)
Zwykły prosty EW2 ma promień łuku 631mm. Jak go lekko wygniesz, żeby zmniejszyć ten promień do 350-400mm (takie łuki masz na makiecie), to otrzymasz coś na kształt IBW, tylko z łagodniejszymi łukami. Problemem może być jednak to, że EW2 ma kąt 15 stopni, który trudno będzie wyrównać. Ale zawsze można rozważyć użycie EW3 (o kącie 12 stopni) w wersji elastycznej, która też można ukształtować w łuk.

Oczywiście takie zabawy to już wyższa szkoła jazdy. W SCARM tego raczej nie zaprojektujesz. Trzeba by to zrobić wykreślnie.
czy te przyłącza od magistrali do torów mogą mieć przekrój 0,5 mm2? Zakładając że ich długości raczej nie przekroczą pół metra? Czy lepiej pozostać przy 0,75 mm?
Przy tej długości przewodów spadki napięcia będą pomijalne. Spokojnie wystarczy 0,5mm2. Przynajmniej łatwiej będzie przylutować przewody do szyn.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.026 447 99
Trzeba zachować rozsądek. Wtedy geometria będzie ok. ;)
Trzeba zachować geometrię z reala w modelu, wtedy geometria będzie OK :) (żartuję bo tu mowa o torciku).
Ale ja należę do nielicznych odmieńców, dlatego tak gadam...

A na poważnie.... w makietach typu tort z realnymi geometriami trudno cokolwiek wymyślić i człowiek skazany jest na EW2 i podobne. Co do stwierdzenia kolegi - coś w tym jest. Mając do dyspozycji EW2 skupiłbym się na takim układzie torowym aby ilość zastosowanych rozjazdów była minimalna. Wówczas układ nie będzie aż tak gryzł w oczy. Tak mi się wydaje. Czyli mniej rozjazdów, więcej szlaku. I to jest ten rozsądek wg mnie.
Wiadomo - na takiej powierzchni nie poszaleje i człowiek skazany jest na łuki, ale stawiałbym jednak na odcinki do jazdy taboru, a nie rozbudowane stacje które zabiorą powierzchnię dostępną do jazdy na szlaku.

Gdybym ja budował taką makietę, zrobiłbym chyba tylko bocznicę szlakową z jednym rozjazdem ale EW3 i reszta to pozawijany sprytnie szlak.... coś w ten deseń (naszkicowałem na szybko):

IMG_20250513_114729.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

pepe86

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Gdybym ja budował taką makietę, zrobiłbym chyba tylko bocznicę szlakową z jednym rozjazdem ale EW3 i reszta to pozawijany sprytnie szlak.... coś w ten deseń (naszkicowałem na szybko):
To już zbyt minimalistyczna wersja jak dla mnie, jednak ta makieta ma też służyć do zabawy, a tutaj za wiele by się nie działo i jazda więcej niż jednym składem nie miała by już sensu.

W obecnym projekcie mam 7 rozjazdów (po rezygnacji z lokomotywowni i 5 toru licząc od budynku stacji). Z tego najgorsze pod względem realizmu są dwa rozjazdy łukowe IBW zastosowane na "ósemce" przy mijance - ich promień dla mniejszego łuku ma tylko 310mmm. Być może wymienie je na te elastyczne EW2 i spróbuje dogiąć w taki sposób aby uzyskać promień min 360 mm, czyli tyle ile ma łuk przed rozjazdem. Stacyjka musi zostać, ale może jeszcze ją zmniejsze do jednego peronu.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.026 447 99
To już zbyt minimalistyczna wersja jak dla mnie, jednak ta makieta ma też służyć do zabawy, a tutaj za wiele by się nie działo i jazda więcej niż jednym składem nie miała by już sensu.

W obecnym projekcie mam 7 rozjazdów (po rezygnacji z lokomotywowni i 5 toru licząc od budynku stacji). Z tego najgorsze pod względem realizmu są dwa rozjazdy łukowe IBW zastosowane na "ósemce" przy mijance - ich promień dla mniejszego łuku ma tylko 310mmm. Być może wymienie je na te elastyczne EW2 i spróbuje dogiąć w taki sposób aby uzyskać promień min 360 mm, czyli tyle ile ma łuk przed rozjazdem. Stacyjka musi zostać, ale może jeszcze ją zmniejsze do jednego peronu.
No to działaj i pokazuj co tam ci wychodzi. Zdjęcia więcej niż 1000 słów.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł TT 6
Makieta i moduł TT 4