jeśli napięcie jest pobierane z pantografu do silnika to jak jest doprowadzane napięcie do szyn?
A po co miałoby być doprowadzanie napięcie
do szyn? Do zasilania silnika potrzebne są
dwa przewody. Normalnie napięcie doprowadzane jest od
dwóch szyn do
dwóch biegunów silnika. W modelach elektrowozów jest zwykle możliwość przełączenia zasilania z
jednej szyny na zasilanie z pantografu. Zasilanie z drugiej szyny pozostaje bez zmian. Trochę jestem zażenowany, że muszę tłumaczyć takie podstawowe sprawy.
To zalane cyną z prawej strony faktycznie wygląda na zaślepkę, włożoną w gniazdo dekodera. Czy może kolega kobik21 wyciągnąć tę zaślepkę i zrobić zdjęcie tej płytki? A przełącznika zasilania szyna/pantograf też nie widzę i podobnie, jak kolega Jacek765 myślę, że płytka jest zamieniona. Ale tak, jak napisał Jacek, przy DCC nie stosuje się zasilania przez pantograf z górnej sieci.
Ale z zamianą żarówek na LEDy jest jeszcze jeden kłopot: żarówki świecą na obie strony, w jedną stronę przez białe światłowody oświetlane są reflektory na jednym końcu lokomotywy, w drugą stronę przez czerwone światłowody oświetlane są światła końcowe na drugim końcu lokomotywy. Przy zmianie kierunku jazdy zaświeca się druga żarówka i kolory świateł na końcach lokomotywy zmieniają się. LEDy świecą tylko w jednym kierunku i nie bardzo da się oświetlić nimi światłowodów w obu kierunkach. Należałoby dać po dwa LEDy zamiast każdej żarówki, ale na to może nie być miejsca - nie na płytce, tylko między końcówkami światłowodów pod dachem lokomotywy. Czasem da się skrócić światłowody, ale nie znam tego modelu i nie wiem, czy tu jest to możliwe. Ale jak już daje się oddzielne LEDy, to warto też rozdzielić sterowanie nimi tak, by dało się niezależnie wyłączać czerwone światła - do tego można wykorzystać wyjścia AUX1 i AUX2 dekodera. To jednak wymaga już pewnych modyfikacji obwodów płytki, choć nie jest to bardzo trudne.