• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

Joseph

Użytkownik
Reakcje
19 0 0
Panowie!
Uprasza się o powrót do głównego nurtu.
Kolega @jpyt zapodał wątek, a tak żeśmy go zagadali, że już przestał w ogóle prezentować dalsze działania
Postuluję aby jednak kontynuować w tym dziale dzieło zapoczątkowane przez autora i wrzucać tu dalsze instrukcje i prezentacje przerabianych modeli.
Pozdrawiam serdecznie

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.961 95 4
Koledzy mają doświadczenie empiryczne bo nieraz ciągnęli długie składy po modułach. @Tomasz Sauer wstaw proszę linka z filmem (jeżeli jest takowy).
Faktycznie w 2024 w Jelczu skład o długości 10,5m ponad 40 wagonów intermodalnych, w 2022 w Lipuszu, o ile dobrze pamiętam, 71 wagonów mieszanych towarowych, w 2023 w Jelczu kilkadziesiąt wagonów osobowych. Zwykle takie eksperymenta czyni się na bardziej kameralnych imprezach i wcześniej wyselekcjonowanymi lokami. Mam filmiki, ale musiałbym zrobić ich obróbkę i wrzucić przez youtube, albo facebook, ale na to trzeba czasu.
Może kiedyś się zmobilizuję i założy się wątek o szaleństwach na makiecie.

Reakcje
26 1 0
Mam pytanie, czy w ofertach "dekoder dźwięku z głośnikiem" za 500 zł, jest także dekoder jazdy i oświetlenia czy ten trzeba kupić i instalować oddzielnie?

Przyszedł czas aby ucyfrować moją pierwszą lokomotywę SM42.

Reakcje
20 0 0
Ucyfrowienie br58 Roco. Bardzo wdzięczny model, kocioł nie był sklejony więc można było łatwo upchnąć do środka dekoder i kondensator bez ryzyka połamania czegokolwiek. Straciłem już ambicje na dorabianie w każdym parowozie oświetlenia pomostów i innych bajerów, w poniższym ograniczyłem się tylko do wklejenia ledów białych/czerwonych w reflektory oraz lampki imitującej palenisko.

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.682 31 1
Mam pytanie, czy w ofertach "dekoder dźwięku z głośnikiem" za 500 zł, jest także dekoder jazdy i oświetlenia czy ten trzeba kupić i instalować oddzielnie?

Przyszedł czas aby ucyfrować moją pierwszą lokomotywę SM42.
Pisałem już to gdzieś dla wyjaśnienia.
Obecnie w skrócie wszyscy posługują się terminami:
* Dekoder funkcyjny - obsługuje tylko światła, czy serwa (np. światła w wagonie).
* Dekoder jazdy - to dekoder jazdy, świateł, serw (lokomotywy).
* Dekoder dźwiękowy - to dekoder jazdy, świateł, serw i dźwięku (lokomotywy).

Piszesz, ze chcesz go do SM42.
Jest jeszcze pytanie, czy ten jak zacytowałeś "dekoder dźwięku z głośnikiem" ma wgrany dźwięk (do SM42),
czy jest może pusty, czyli bez wgranych (jakichś) dźwięków.

Najlepiej tak jak Misiek sugerował, pokaż dla weryfikacji tą ofertę z tym dekoderem.
Skoro piszesz, że to pierwsza lokomotywa, którą chcesz ucyfrowić, to masz sterowanie cyfrowe do niej?

Ostatnio edytowane:
Reakcje
26 1 0
Mam zestaw z centralką i sterownikiem/pilotem PSCwlan od Piko. Działa na nim lokomotywa SM31 z zestawu 52302.

Kilka które mam na oku:
https://www.modelmania.eu/dekoder-glosnik-loksound-v5-multi-8-pin-do-sm42-sp42-93474
https://shop.dcc24.eu/pl/dekodery-d...-3w-dcc-8-pin-z-przewodami-5900800000741.html

Z tym że, póki co rozumiem że nie będzie wielu funkcji świateł, do nich potrzeba będzie któregoś dnia dokupić płytkę, jest ona dość tania jak na ceny H0 ;) ale nie mam umiejętności aby wszystkie kabelki ładnie polutować. Także dekoder na zaś, a reszta funkcji kiedyś.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
91 2 0
Żadna z dostępnych płytek do SM42 nie będzie współpracować z 8 pinowym dekoderem. Mam na myśli płytki dostępne na tym forum a nie oryginalną PIKO. Płytki zwiększające funkcjonalność mają gniazda 21MTC lub Plux22.

Dekodery które wybrałeś będą pasować do SM42 z oryginalną płytką oraz mają już wgrane odpowiednie dźwięki. Natomiast gdy wymienisz płytkę na lepszą to nie będziesz mógł przełożyć dekodera.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.682 31 1
Przy zakupie powyższych dekoderów i wpięciu w płytkę Piko nie zyskasz dodatkowych świateł.
No nie będzie żadnych innych świateł jak załączane na stałe zmienne przód-tył zgodne z kierunkiem jazdy.
Tak to wygląda. (przy okazji z tych dwóch wskazanych przez Ciebie dekoder ESU LS5 jest nowszy i lepszy od ZIMO MX645)
Jak płytki oryginale Piko przelutujesz, to zyskasz dodatkowe światła, ale trzeba będzie przemapować dekoder na nowe wyjścia.
Najlepszym (nie najtańszym) rozwiązaniem jest dokupienie płytki alternatywnej od kolegów z forum (ok 100zł).
Nie wiem, która z nich najlepsza, ale ja bym postawił na płytkę z gniazdem PluX22.
Najmniej problemowe rozwiązanie.
Wówczas i tak trzeba wszystko odlutować z oryginalnej płytki i dolutować na nowo do nowej płytki alternatywnej.
Dekoder do tej nowej płytki będzie musiał być jednak z wtyczką np. PluX22, żeby móc go w tą płytkę wpiąć.
Do tego dekoder będzie musiał być odpowiednio zmapowany, by współpracował z nową płytką i wszystko odpowiednio działało.
Wtedy będzie porządek w środku modelu i światełka na zewnątrz.:D(y)
Odezwij się na PW do @Elvis 'a. On Ci zrobi dekoder pod odpowiednio wybraną płytkę jak należy (np nowy ZIMO MS450).

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14