• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ty2 wczesne lata użytkowania

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.435 552 30
A dlaczego? Przecież były polskie parowozy z takimi wiatrownicami. Ale nie słyszałem, by Ol49 kiedykolwiek takie miała.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.111 6 0
-włączając się do poruszonej fantazji Garsyii o tych odchylaczach Wagnera na Ol49 to wcale fantazją takie odchylacze mogłyby nie być w serii ,która to seria Ty55 - kontynuatorka Ty51 była już opracowana w CBKPTK , w której to przewidziano zastosowanie przepustnicy wielozaworowej za przegrzewaczem wzorowanej na takim elemencie z Ty246, która to przepustnica znajdować by się miała w dymnicy (po między przegrzewaczem a kominem), ale połączenie przegubowe przepustnicy wraz z dżwignią było by już na zewnątrz dymnicy ,kotła jak również pokrywa (kontrolna) na dymnicy ,która to znajdowała by się dokładnie w miejscu gdzie umieszczone są odchylacze tak jak w przypadku Ty51( czy Ol49) , takie odchylacze( na dymnicy) skutecznie przeszkadzałyby w konserwacji tak ważnego urządzenia i myślę ,że konstruktorzy z CBKPTK mogli rozważyć jeżeli były brane wiatrownice jako niezbędny element tego projektowanego parowozu -mogli rozważać zastosowanie wiatrownic właśnie typu Wagnera, może ktoś z Poznaniaków pobuszował by w archiwum tego biura -ono dziś ma trochę chyba inną nazwę i może by coś odkrył?-ciekawego w tej kwestii
- z nie fantazji to był przypadek ( jest foto ) na przykład zastosowania barierek !!!wzdłuż pomostów na Ty51- bodajże o numerze 231 na kolei piaskowej ,
-parowozy Ol49 i Ty51 to wg mnie ta sama "rodzina " stylistyczna i fantazyjne zapytanie Garsyii o te odchylacze na Ol-ce można by również przenieść na Ty51-więc w jednym i drugim przypadku byłoby to pogwałceniem wyglądu tych maszyn , - natomiast co innego w Ty55 mocno przeprojektowanym Ty51
czyżby tak wyglądać miał Ty55 z wiatrownicami Wagnera?w nieudolnym rysunku wydawnictwa normalizacyjnego opracowanego przez Biuro Konstrukcyjne COBiRTK w 1959 roku

-oczywiście przepraszam Irokezie46 za kontynuowanie odbiegnięcia od tematu Twojego wątku

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.036 47 0
Mam kolejne pytanko.Czy ktoś wie gdzie moge znaleźć jakiś spis Ty2 uzywanych w Warszawie w latach mniej więcej 1965-69.Wszelkie zdjęcia też mile widziane, albo chcociaż numer jednej z tych maszyn.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Cztery przykładowe praskie -1226, 1242, 1258,1259. Ale ten jest "b.warszawski " - 1248 - był na stanie MD Odolany a następnie trafił na Pragę.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.036 47 0
Dzisiaj trochę poszperalem i znalazłem z tego adresu i te numery, które podałeś.Chyba się zdecyduję na 1258.Był na Pradze od roku 1964 do chyba 1972.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.111 6 0
"Świat kolei" 4/99 fotka z archiwum w artykule P.Terczyńskiego pt."Ilostan parowozów na PKP w latach 1965-1975" z podpisem cyt.'tory postojowe stacji Warszawa Gdańska Ty2-885 z MD Warszawa Praga w obsludze manewrow

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Piękne, ale nie jestem pewien czy dobrze kojarzę miejsce - te hale to dawne FSO? Zdjęcie zrobione z wiaduktu Stołeczna-Marchlewskiego...?

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzieki serdeczne juz dostałem od Karola. Teraz by mnie interesował spis lokow smigających w tych latach po Pomorzu Gdańskim.
Pozdrawiam

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Zwracam uwagę na "mistrzów drugiego planu"- poniżej powiększenie...
No to dowaliłeś...
Hoart rozkminia temat nietypowych zabudów tendrów od dawna, a ta fotka chyba jak dotychczas jest najlepsza!
Idę o zakład, że Hoart spędzi nad tą fotką trochę czasu i coś nam na ten temat ciekawego napisze. Oczywiście w wątku gdzie o tym wcześniej pisał.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 4
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 7
Koleje w Polsce 0