• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Trzystajedenastka czyli chałtura dla sportu

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja zdjęć od spodu oryginału nie mam. Poprzednie zdjęcia robiłem stricte dla uchwycenia szczegółów budy, żeby model miał ich jak najwiecej. Wyszedłem z założenia że modelarz ma główne wymiary skoro jego praca jest na tym etapie, dlatego też moje fotki nie są nawet pod kątem prostym do wozu.

Zdjęcia typowo wózkom nie robiłem bo są one takie jak w oryginalnej ST44 (?) z tą jedyną różnicą że przesunięto wszystkie stopnie. Pozostałe fragmenty wózków gdzieś na zdjęciach mi się przewijają więc mogę podesłeć choć wyglądają one analogicznie. Tu widać w perspektywie niektóre szczegóły na rozjaśnionym fragmencie:

Załączniki

OP
OP
pawelasty44

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki! Codziło mi w sumie o podłogę analogicznego (ST44 czy jakoś tak) od spodu dlatego myślałem o zdjęciach modelu który ma najlepszy detal. Będzie coś to zrobię, a jak nie to będzie płaska.
Teraz sztuka dla sztuki czyli nie wiem po co to robiłem bo i tak nie będzie widać.
Wszyscy robią zdjęcia na pieniążku to ja też chciałem tyle, że nie miałem drobych.
PS zdjęcia dupianej jakości będą do momentu pryśnięcia na jeden kolor.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.950 121 22
pawelasty44, nie zrażaj się, że wnętrz kabin nie widać. Właśnie w większości modeli jak się poprzyglądać przez szybki wnętrzom kabin, to nie ma tam co oglądać. Często uproszczenie jest aż przesadziste. Twoje kabinki wyglądają super. Jeszcze tylko je wymaluj na kolorowo, a będzie już totalny gites.

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.530 18 1
Tak się przyglądam budowie twojego modelu...... i ładnie ci to wychodzi a w szczególności podoba mi się wnętrze, od razu widać że masz opanowana prace z takim materiałem jakim jest polistyren. czekam na dalsze postępy... :)

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziwi mnie to że chcesz zrobić płaską "podłogę wózków" nie mając dobranego napędu! A chyba tak właśnie jest. Taki wózek oprócz wrażeń optycznych jakie powinien zapewniać powinien być dobrze dopasowany do bebechów jak ośki i zębatki - często wystające.

Ponadto w podwoziu na samym środeczku jest zbiornik paliwa! Odwzoruj tylko powierzchnie zewnętrzne zbiornika widoczne na zdjeciach, ewentualnie zrób otwary prostopadłościan (bez górnej powierzchni) z odwzorowanymi bokami zbiornika. W żadnym wypadku nie rób zbiornika jako pełnej kostki, bo będą problemy przy późniejszym powielaniu, adaptacji do napędu i zabudowie w gotowym modelu!

Istotnym elementem podwozia jest także 8 zbiorników (4 po każdej str. wozu) i one powinny być dobrze odwzorowane. Musisz także pomyśleć za wczasu o sposobie ich montażu. Choć to będzie trudne nie mając żadnej ramy czy podwozia. Raczej nie powinny być montowane do obudowy, byłoby to uproszczenie modelarskie.

Pochwalam odwzorowanie kabiny! Nawet widać że będą oba fotele. Często zaglądam do środka modelu i osobiście preferuję modele z wnętrzem.

OP
OP
pawelasty44

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Patryk.K, dmvip, dzięki.
rocketman, nie chodzi mi o to co jest widoczne z boku tylko o to czego nie widać, a jest (przede wszystkim wzmocnienia, ożebrowania itp.). Co do ośmiu zbiorniczków to wydaje mi się, czy na zdjęciu od Patryka.K są cztery ?

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.530 18 1
odnośnie wspomnianych zbiorników na powietrze mi się wydaje że są tylko 7 z jednej strony 4 a drugiej są tylko 3, pozatym odnośnie problemów z zawieszeniem nadwozia do wózków i ramy mi się wydaje żę skoro jest to modernizacja lokomotywy ST-44 wózki są odniej wykorzystane to i rama jest od ST-44 :)

OP
OP
pawelasty44

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
dmvip napisał(a):
... wydaje żę skoro jest to modernizacja lokomotywy ST-44 wózki są odniej wykorzystane to i rama jest od ST-44 :)
i dlatego
pawelasty44 napisał(a):
- jakby ktoś mógł w swojej nieskończonej dobroci zamieścić kilka zdjęć spodu modelu który najlepiej odwzorowuje detale oryginału no chyba, że są zdjęcia wywalonego na plecy prawdziwego.

Rotor72

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 4 0
na razie gutzold, za 0,5h roco jak rozbiorę i pofocę

Załączniki

Rotor72

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 4 0
teraz roco.
jak widzisz w gutzoldzie ostatni stopień odlany jest z budą, za to w roco należy on do podwozia, za to w roco stopnie są demontowalne z wózka, w gutzoldzie niestety odlane na stałe z maskownica wózka.

Pawelasty napisz które zdjęcia są dla Ciebie wartościowe, pozostałe proszę Moderatora o usunięcie, aby nie zużywać niepotrzebnie miejsca.

Załączniki

OP
OP
pawelasty44

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki Rotor72, już wszystko wiem. Zdjęcia sobie zapisałem więc jak dyrekcji przeszkadzają to sobie może wywalić.
Jeszcze jakby ktoś podpowiedział jakie sprzęgi zastosować.

OP
OP
pawelasty44

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki osama, tak będzie. Nie zwróciłem uwagi, że w europejskim taborze tak się robi.

Na dobranoc kilka zdjęć, po przedwstępnym pryśnięciu okazało się, że jest mniej poprawek niż myślałem.

Załączniki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
No i co tam dobrego słychowac Panocku, bo jo sie tak pytom, bo nic sie tu nie dzieje ... popili cy cuś :?:
Jak sie ten diobełek pcha z robotą do przodu, bo ludziska nie wiedzą, cy fedrować kieszenie za złociszami, czy z tacy jutro zapożyczyć ;)

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
No i piknie, zamiast dłubać loczka, to bimberek na boku pędzą, to teraz juz wiem dlaczego Witkoim kolejny dzień lata jak Messerschmit nad kanałem Le Mans :D