• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Trzystajedenastka czyli chałtura dla sportu

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
pawelasty44 napisał(a):
... które jak znalazł pasują (teoretycznie) od amerykańskiej lokomotywy.
I powiało .... :shock: grozą, bo ja sobie już u kogoś zarezerwowałem ostojnicę z wózkami i przekładniami od BR120, a toś mi Wasć przysadził w dekiel :neutral:

OP
OP
pawelasty44
Reakcje
0 0 0
Dzięki za zdjęcia, wyjaśniły kilka niejasności.
Na razie nie mogę podać żadnych danych ponieważ będzie na tym modelu testowana pewna nowa (nowa w kolejkach, a ogólnie stara) myśl techniczna i nie jest jeszcze sprecyzowane w jakiej formie to będzie powielane.

A

Anonymous

Gość
pawelasty44 napisał(a):
Plan jest taki żeby zrobić wszystko z wyjątkiem napędu i pudełek z przekładniami i kołami które jak znalazł pasują (teoretycznie) od amerykańskiej lokomotywy.
Pasuja od wielu amerykanskich lokomotyw, jak rowniez od amerykanskich lokomotyw produkcji Mechano.
Maxeus-BR-120 pasowal by idealnie gdyby nie jego rama i poziomo ulozony silnik.

OP
OP
pawelasty44
Reakcje
0 0 0
Darek W napisał(a):
pawelasty44 napisał(a):
Plan jest taki żeby zrobić wszystko z wyjątkiem napędu i pudełek z przekładniami i kołami które jak znalazł pasują (teoretycznie) od amerykańskiej lokomotywy.
Pasuja od wielu amerykanskich lokomotyw, jak rowniez od amerykanskich lokomotyw produkcji Mechano.
Jest jeszcze jeden myk. Lokomotywa jest wąska tak jak prawie wszystkie amerykańskie współczesne więc jest duże prawdopodobieństwo, że bebechy się zmieszczą.
.. i zdjęcie na dobranoc.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.950 121 22
Bardzo ładnie Ci to wychodzi, jednak cały czas widzę ten sam błąd, co od samego początku. Dla ukazania co jest nie tak, zaznaczyłem to na Twoim zdjęciu, po prawej stronie na czerwono. Z lewej masz rysunki tego samego: wyższy - jak być powinno, niższy jak jest u Ciebie.
Porównaj sobie te elementy dachu ze zdjęciami, chociażby rocketmana, bo ładnie to widać. Dach po prostu nie jest aż tak bardzo czubaty.

Obawiam się, że skoro robisz ten model tylko na podstawie zdjęć, to takich miejsc gdzie model nie trzyma proporcji może być więcej, zaś to że ogólnie wszystko wydaje się do siebie pasować, może być pozorne.

Załączniki

OP
OP
pawelasty44
Reakcje
0 0 0
CoCu - nie można tak dosłownie porównywać na podstawie zdjęć z półprofilu. Model jest mały, a zdjęcie jest robione dużym aparatem z odległości 20cm i z wysokości. Przy prawdziwej lokomotywie jest to robionej inaczej i wzrok pada pod innym kątem na skosy co powoduje inne skróty perspektywy.
Model jest robiny na podstawie stosunków odległości i kątów pochyleń ze zdjęć robionych "pod kątem prostym". Oczywiście mogą być delikatne różnice ale jakby w jakiejś gazecie ukazały się rysunki to też bym tak robił bo wiem jak się rysuje tego typu rzuty.
Model jest robiony ręcznie, a najdokładniejszym narzędziem jest skalpel i oczywiście jest to sposób robienia najmniej doskonały. Mógłbym go zrobić inaczej, pół roku rysować w 3D, później rok frezować na CNC, a jeszcze wcześniej dwa lata szukać planów fabrycznych. Na koniec rok pier....a "miszczu, miszczu" i z opóźnieniami by się ukazał w 2013. Ma być dwa miesiące roboty, a później jeszcze cztery i nie pamiętam, że taki fakt zaistniał. Jestem rzemieślnikiem, a nie miszczem i nie interesuje mnie fejm tylko przychód. Zrobiłem przez dziesięć lat ponad sto modeli do produkcji i prawie nikt nie wie, że ja to ja i ta zasada będzie zachowana. Robię trzy lokomotywy (pociągi) i jeżeli mówiąc kolokwialnie lepiej na tym wyjdę niż dotychczas to będę ciągnął dalej, a jeżeli nie to stop. Wracając do modelu to ma być on tani, szybki i przyjemny. Cudów niech nikt nie oczekuje.
Poniżej dwa przykładowe zdjęcia na podstawie których była opracowywana bryła nie pamiętam źródła ale zachowałem oryginalny podpis.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.950 121 22
Dobrze, jak uważasz. Mnie się tak właśnie wydawało porównując zdjęcia Twojej budy ze zdjęciami oryginału. Może i masz rację w tym co piszesz. Jednak pisałem o uwagach z myślą o fakcie, że sam jestem również żywo zainteresowany tym projektem, i chciałbym by buda wyglądała należycie.

Poza tym, jeśli coś jest nie tak, to lepiej poprawić to już teraz, niż tak miałoby być w wersji ostatecznej. Uniknęłoby się tym sposobem narzekania przyszłych klientów, że wszystko fajnie, ale źle jest to, czy tamto... Uważam wręcz, że na marne jest taka praca, która miałaby dać byle jaki efekt, znaczy niedopracowany. A myślę, że w gotowym modelu klienci doszukają się nieprawidłowości, jeśli takowe by były. I znów zaczęłaby się na forum wielka dyskusja...

OP
OP
pawelasty44
Reakcje
0 0 0
CoCu, nie myli się tylko ten który nic nie robi. Wszystkie modele które robiłem były analizowane i robione jak najlepiej, a nie ma takiego którego bym nie zrobił lepiej. Nie znam też modelu wtryskowego do którego nie można się przyczepić. Czuję coś, że w kolejkach jest to samo i wynika to nie tylko ze złej interpretacji czy niedopatrzenia ale też z wymogów technologicznych przy powielaniu.
Oczywiście można poprawiać w nieskończoność, mam nawet taki żywy tego przykład. Przypelętał się kiedyś koleś który chciał sobie dorobić, a robił bardzo ładnie więc zapodałem mu wzór. Przyszedł po trzech miesiącach pokazać co zrobił i było to super ale on stwierdził, że musi poprawić jakieś setne milimetra bo inaczej nie będzie mógł spać. Po następnych trzech miesiącach inne poprawki wymyślił i tak trwało to cztery lata. Ja już sam zacząłęm go podpuszczać bo stwierdziłem, że facet plasuje się w grupie "żyjących inaczej".
Nie będę tu pie....ł, że to model od modelarza dla modelarzy i że słuszną drogę obrało nasze hobby i że robię żeby się materiał wrócił.... Ja muszę pogodzić wymagania z komercją ale oczywiście jestem wdzięczny za uwagi na które liczę. Zawsze jest coś co przeoczę lub źle zinterpretuję i każdą uwagę analizuję po czym podejmuję decyzję o ewentualnej porawce jeżeli uznam ją za słuszną lub jest to błąd znaczący który moim zdaniem zatraci charakter modelu.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kamil Feliks Sztarbala napisał(a):
CoCu napisał(a):
A myślę, że w gotowym modelu klienci doszukają się nieprawidłowości, jeśli takowe by były. I znów zaczęłaby się na forum wielka dyskusja...
oo, w to, ze się doszukają, to nie wątpie.. specyfika polskiego klienta..:>
nie każdego polskiego klienta - mów o sobie !!!, CoCu dopatrzył sie tego bo jest kolekcjonerem modeli w gablotkach i dla niego wierność odtworzenia wszelkich detali ma duże znaczenie - dla mnie nie - bo modele puszczam po makiecie i większość detali modelu i tak jest zagłuszona przez otoczenie !!!

To co pokazał pawelasty44 jest jak najbardziej produktem skierowanym do takich zbieraczy taboru jak np. ja :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.950 121 22
Jak model pawelastego44 będzie można kupić, to i tak go kupię, bo mi się podoba ten lok i pasuje do tego co zbieram, ale oczywiście im wierniej będzie on odtworzony tym lepiej.

OP
OP
pawelasty44

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Żeby był CoCu syty i lokomotyw cała, podnosłem przednią szybę o 1mm do góry co zmniejszy wrażenie strzelistości dachu.
W tygodniu buda będzie gotowa co pozwoli mi prysnąć ją na jeden kolor, a to z kolei pozwoli zrobić zdjęcia na których będzie lepiej wszystko widać.
Na razie kilka jak zwykle wątpliwej jakości.

Załączniki

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
pawelasty44 napisał(a):
Żeby był CoCu syty i lokomotyw cała, podnosłem przednią szybę o 1mm do góry co zmniejszy wrażenie strzelistości dachu.
W tygodniu buda będzie gotowa co pozwoli mi prysnąć ją na jeden kolor, a to z kolei pozwoli zrobić zdjęcia na których będzie lepiej wszystko widać.
Na razie kilka jak zwykle wątpliwej jakości.
z niecierpliwością wyczekuje kolejnych informacji i zdjęć :)

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Darek W napisał(a):
...
Miałem na myśli oryginalną, ale zmodyfikowaną ostojnicę i oryginalne wózki od BR120 Piko (oryginalnego silnika Piko wogóle nie przewidywałem), ale jeśli jest jakaś, znacznie lepsza alternatywa dla tego modelu, to chętnie ją poznam i pewnie nie tylko ja.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.950 121 22
Wózki Piko mają pewną wadę. Wspominałem o tym akurat w innym temacie. Otóż mają odlane cylindry hamulcowe i stopnie wejściowe wraz z samym wózkiem. To powoduje, że aby je usunąć, trzebaby to wszystko wycinać. O ile w przypadku cylindrów to jeszcze w miarę proste i wykonalne, to w przypadku stopni już niezły problem.

Dla modelu 311D akurat cylindrów nie trzeba ruszać, ale już stopnie tak. Zostawić też nie za bardzo można, bo obok byłoby trzeba zamocować drugie, już prawidłowo rozmieszczone. I jak by to razem wyglądało?

Dlatego też, żeby mieć wózki do 311D, to trzeba je albo opracować od początku, albo wykorzystać gotowe, ale tylko od Roco.

OP
OP
pawelasty44

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ostatnie zdjęcia przed pryśnięciem na jednolity kolor. Stopnie do poprawy i wykończenia i pudło byłoby jutro gotowe ale muszę czekać na blachę antypoślizgową do wyklejenia "balkonów".
Kilka pytań oraz prośba:
- jakie sprzęgi są najpopularniejsze lub najlepsze ale kompatybilne z popularnymi ?
- jakby ktoś mógł w swojej nieskończonej dobroci zamieścić kilka zdjęć spodu modelu który najlepiej odwzorowuje detale oryginału no chyba, że są zdjęcia wywalonego na plecy prawdziwego.
- trochę na wyrost bo jeszcze z miesiąc zejdzie ale czy były publikowane dobre rzuty EN57 ?

Załączniki