• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Trzystajedenastka czyli chałtura dla sportu

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jawn Henry umarł bo kolega się chyba obraził i poszedł sobie, a wraz z kolegą poszła nadzieja na dokumentację.
To sobie trzystajedenastkę upatrzyłem chociarz PKP mnie nie kręci ale to akurat takie Amerykańszczyzną zalatuje.
Pomysł urodził się wczoraj więc jest niewiele ale jest szansa, że jak mi przez dwa tygodnie nie przejdzie to coś z tego będzie. Zdjęcia też nie są pierwszego sortu z ciemnej piwnicy ale ma być słonecznie więc może będą lepsze.
Model na podstawie dostępnych zdjęć więc jeżeli ktoś wychwyci błędy to proszę śmiało w trakcie, a nie po zakończeniu.

Załączniki

OP
OP
pawelasty44

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki, co do czoła to zrobie porównanie jutro ponieważ zmieni się po rozpiłowaniu okna. Model robię pod zamówienie do odlewania więc powinien jeździć ale to założenie jest uzależnione od pewnego czynnika o którym jeszcze za wcześnie mówić.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
pawelasty44 napisał(a):
Dzięki, co do czoła to zrobie porównanie jutro ponieważ zmieni się po rozpiłowaniu okna. Model robię pod zamówienie do odlewania więc powinien jeździć ale to założenie jest uzależnione od pewnego czynnika o którym jeszcze za wcześnie mówić.
to jest dobra wiadomość - odlewy będą na allegro ? chętnie takowy zakupie :)

OP
OP
pawelasty44

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki Krzychu ale rysunek totalnie niepodobny do niczego. Wizja małego Kazia.
Co do alledrogo to zaczekajmy na finał. Na pewno będzie dostępny tylko jeszcze nie wiem w jakiej formie, a zależy to od pewnego elementu którego nie jestem jeszcze w stanie przewidzieć.

OP
OP
pawelasty44
Reakcje
0 0 0
Jedna kabina z grubsza gotowa bryłowo niestety miejsca klejeń oszukują obraz krawędzi ale nie mogę prysnąć na jeden kolor bo plastik przestanie być klejny. Jak zwykle koniec roboty w nocy więc zdjęcia z ciemnicy.

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
Odnoszę wrażenie, że skosy dachu nad kabiną są za ostre, to znaczy wyszedł za wysoki i ostro ściętu "czób", w oryginale zaś kabina wydaje się niższa i delikatniej wyprofilowana.

OP
OP
pawelasty44
Reakcje
0 0 0
Z tymi skosami to skomplikowana historia ale dzięki za uwagi, a skosy poprawione. Poprawione do pewnej granicy którą blokują wymogi technologiczne.
Aparat nie nadaje się do zbliżeń i dopiero po zakończeniu całości zdjęcia będą wyraźniejsze mam nadzieję.

Załączniki

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
pawelasty44 napisał(a):
Jeszcze ważne pytanie. Czy rurka o średnicy wenętrznej 2mm, a długości ok. 4-5mm jest odpowiednia do zamontowania żaróweczki (świateł) ?
minitronics-a żarówki spokojnie wciśniesz - ja jednak polecam światłowody 2mm i diody SMD

buda prezentuje sie super :)

OP
OP
pawelasty44
Reakcje
0 0 0
Dzięki pepej, w realu wygląda dużo lepiej ale robienie zdjęć mam na opanowane na poziomie "blondynki". A jakiś link do sklepiku z rzeczonymi światłowodami by się znalazł ?

Załączniki

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
pawelasty44 napisał(a):
Dzięki pepej, w realu wygląda dużo lepiej ale robienie zdjęć mam na opanowane na poziomie "blondynki". A jakiś link do sklepiku z rzeczonymi światłowodami by się znalazł ?
Kupowałem na allegro od gościa który handluje gwieździstym niebem :D

http://www.allegro.pl/search.php?string ... lla-search

zazwyczaj mają do wyboru kilka grubości - napisz maila do kliku handlarzy, a na pewno znajdziesz na tyle uprzejmego, który sprzeda Ci kawałek :)

Ostatnio dorabiałem oświetlenie do TGV Mehano i światłowody 1,5mm spisują sie znakomicie :)

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
pawelasty44 napisał(a):
A jakiś link do sklepiku z rzeczonymi światłowodami by się znalazł ?
A co Waść, bez sznurka do sklepu nie trafisz :?:
Z czystym sumieniem polecam ten sklep: SMD Optoelektronika ul. Kalwaryjska 34 tel. 012 296 30 19 , sam od czasu do czasu wpadam tam na zakupy.
Kraków to piekne miasto ... korków, to jest co podziwiać po drodze na zakupy :D

OP
OP
pawelasty44
Reakcje
0 0 0
maxeus napisał(a):
A co Waść, bez sznurka do sklepu nie trafisz :?:
Eee trzeba wyjść z domu, a ile przy tym kalorii stracę, później musze nadrobić golonką i snikersem. Koszta sie zrobią przy tym. Jakby Bóg chciał żeby chodzić do sklepów to by nie stworzył internetowych !

Ale dzięki wsjem !

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Nie marudź facet, tylko się rusz, bo inaczej będziesz wyglądał, jak ja po półtorej roku pracy w MPK .... zamist w bary, poszło w brzuch :D teraz wskazany duży ruch, wiec wiecej czasu spędzam ... w korkach :D
A co do tej piknej 311D, to będzie pasowac na podwozie od BR120 Piko, czy jednak będzie trzeba samemu wyrzeźbić ostojnicę pod to pudełko :?: