• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo trylinka, płytki chodnikowe i nie tylko...

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Wiem, ale mi chodzi właśnie o te wypukłe części, aby były metalowe a nie błyszczały srebrzyście.
Te wklęsłe powierzchnie oczywiście są w oryginale zapaprane błotem i rdzą.

Powracając do tematyki prefabrykatów betonowych - dało by rady zrobić takie ośmiokątne słupy, najlepiej z fakturą tego charakterystycznego żebrowania:

http://www.kolej.one.pl/foto/3/1204923638-446.jpg
?
Oczywiście zbrojone dwoma drutami miedzianymi.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.185 33 0
xendx napisał(a):
w miejscu swego przeznaczenia...
Grzesiek jak zrobiłeś ten asfalt. Jakiś przepis masz :?: Wygląda fajno. Co prawda ja swojej drogi już pod torami nie zmienię, ale następne może zrobię lepsze ;)

OP
OP
xendx

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pado napisał(a):
Grzesiek jak zrobiłeś ten asfalt.
gips,wikol - czyli jak większość. Tyle że jako barwnik sucha pastela. Dodatkowo wcierane pastele jak droga stężeje. Można też docisnąć do drogi papier ścierny aby zrobić taką porowatą powierzchnie.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
pawelasty44 napisał(a):
Uważasz, że malowane będzie gorsze czy po prostu Ty nie jesteś w stanie pomalować lepiej ?
Nie wiem jak pomalować, aby wyglądało jak wyślizgane butami żeliwo, i nie widziałem jeszcze aby ktoś tak pomalował.
Chodzi o te wypukłe części.

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ciekma napisał(a):
pawelasty44 napisał(a):
Uważasz, że malowane będzie gorsze czy po prostu Ty nie jesteś w stanie pomalować lepiej ?
Nie wiem jak pomalować, aby wyglądało jak wyślizgane butami żeliwo, i nie widziałem jeszcze aby ktoś tak pomalował.
Chodzi o te wypukłe części.
Próbowałeś metalizerami ?
http://www.hobbysta.pl/farby-modelarski ... 5_190.html
Model Master ma niezłe i jest kilka do wyboru, pomaluj podkładem następnie 2-3 razy metalizerem i wypoleruj np. flanelką. Później zapuść wklęsłe elementy tym samym kolorem którym asfalt syfisz.

nohab

Znany użytkownik
Reakcje
656 120 2
Przyszła paczka. Trochę poleżała. Otwieram, zamówione drogowe płyty betonowe OK,
po ułożeniu i nadaniu śladów czasu będzie super. Cegiełki :grin: , strzał w dychę. Po obejrzeniu, pomysłów więcej niż czasu do wykonania. Pomyśl o białych ( silikatowych).

wojtek1951

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 0 3
Witam.Czy nadal jest aktualne kupno trylinki,płyt chodnikowych i cegieł.A może coś jeszcze?Prosze opodanie co produkujesz i jak zamówić.Pozdrawiam Wojtek

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 8
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 6