• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Troll Electronics

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
K

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Zając na wielkanoc:
Płytki DCC wagonów Y i Z uzupełnione o możliwość schematów świetlnych dla F0.

Nowość (jak zawsze płytki dedykowane, bez rozwiązań uniwersalnych - dla wagonów 9 lub 11 przedziałów / okien (dla wersji bezprzedziałowych); realizacja wraz z kolegą z forum:
Dedykowane płytki oświetlenia DCC oraz wesrja sterowana magnesem wagonów Z:
- działa z DCC (krótkie i długie adresy)
- niezależne sterowanie przedziałami oraz częściami wspólnymi,
- sterowanie światłem końca pociągu,
- regulacja jasności,
- predefiniowane schematy oświetlenia (4 zestawy dowolnie konfigurowalne)
- cena 68zł bez dekodera (sterowanie magnesem), 79zł wariant DCC, 2 pierwsze zamówione sztuki 50% rabatu w zamian za zdjęcia zamontowanego towaru :)

Załączniki

OP
OP
K

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Płytka oświetlenia ambulansu pocztowego PIKO PMX:

- obsługa oświetlenia (kolor biały ciepły)
- pamięć ostatniego stanu oświetlenia
- przełączanie stanów magnesem (środek dachu wagonu)
- diody LED umieszczone zgodnie z budową wagonu, oświetlone przedsionki
- kondensator podtrzymujący zasilanie
- cena 50zł

Do montażu konieczne zeszlifowanie ok 0.5mm ścianek działowych. Odbiór prądu przez typowe blaszki dla wagonów czteroosiowych (brak w zestawie).

Załączniki

OP
OP
K

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
No, to skoro @Artur_BJ mnie ubiegł:

Płytki oświetlenia wagonów Z ACME:
DCC:

- płytka dostosowana do budowy wagonu, osobny set dla 9 i 11 przedziałów, oświetlone przedsionki
- kolor biały ciepły lub zimny
- niezależne sterowanie przedziałami oraz częściami wspólnymi
- sterowanie końcówkami
- regulacja jasności oświetlenia
- predefiniowane schematy oświetlenia (4 zestawy dowolnie konfigurowalne)
- opcjonalny kontaktron do sterowania światłami końca pociągu za pomocą magnesu
Cena: 79zł (+ opcja kontaktron: 4zł)

Sterowanie magnesem:
- płytka dostosowana do budowy wagonu, osobny set dla 9 i 11 przedziałów, oświetlone przedsionki
- obsługa oświetlenia (kolor biały ciepły lub zimny) i końcówek po obu stronach wagonu
- funkcja "easy ending" pozwalająca na szybkie zgaszenie/zapalenie świateł końca pociągu bez przechodzenia sekwencji włączenia/wyłączenia oświetlenia
Cena: 68zł

Ostatnio edytowane:
OP
OP
K

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Uchwyt końcówek Y Robo (w zestawie będą zamontowane diody i przewody montażowe). Uchwyt zapewnia oświetlenie końcowek przy jednoczesnym maskowaniu problematycznego światłowodu tak, aby końcówki nie oświetlały wnętrza i odwrotnie. Moduł pasuje do oferowanych listw oświetlenia.

1682698233853.png

Ostatnio edytowane:
OP
OP
K

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Nowa funkcja list oświetleniowych DCC:
Możliwość zdefiniowania domyślnego schematu swietlnego i jego aktywacji - po załączeniu zasilania wagon świeci tak jak chcemy, bez aktywacji funkcji DCC. Pierwsze polecenie funkcyjne DCC dla dekodera deaktywuje domyślną scenę świetlną.

OP
OP
K

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Analogiczny uchwyt końcówek do ryflaka Robo:
1682792376898.png

Oba warianty z diodami LED i przewodami montażowymi: 35zł za 2szt. (komplet na 1 wagon).

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.824 0 0
A miałem zająć się czymś innym, ale skoro pogoda nie rozpieszcza, poniżej mój oświetlony Pmx.

Płytka od @Kamilb pasuje perfekcyjne w miejsce przygotowane przez Piko. Iinstalację można wręcz prowadzić zgodnie z instrukcją oświetlenia Piko dla tego wagonu, nr 56133; należy tylko pamiętać o zebraniu ok. 0,5 mm materiału z wierzchu ścianek, o czym pisze Kamil:

Pmx pł1.jpg

Pmx pł2.jpg

Jako odbieraki zastosowałem standardowe wąsy do wózków dwuosiowych; śrubki pozyskane ze zużytej elektroniki:

Pmx wąsy.jpg

I tradycyjnie wagon po oświetleniu:

Pmx ośw.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.367 504 30
Czy wąsy nie powinny być między osiami a ramą wózka (czyli powinny dociskać zestawy kołowe do szyn)?

A tak w ogóle, to czy prezentacja swoich działań i dyskusja na ten temat nie powinna być w dziale "H0/Tabor" albo w "Technikach modelarskich". a ten wątek nie powinien być zamknięty, jak inne w tym dziale?

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.824 0 0
Czy wąsy nie powinny być między osiami a ramą wózka (czyli powinny dociskać zestawy kołowe do szyn)?
Co do montażu - po krótkich testach wydaje mi się, że przy takim sposobie ułożenia kontakt jest najlepszy z racji tego, że centralna, przykręcona do wózka część blaszki jest wyżej niż osie (niemniej dla pewności musiałbym wyjąć model z pudełka). Można jeszcze spróbować z ułożeniem wąsów po obu stronach - powyżej i poniżej osi, tylko pytanie czy w takim wypadku opór nie będzie zbyt duży. Przy tej konfiguracji, jak na zdjęciu, opory toczenia są niezauważalne, a nie zanotowałem problemów z zanikiem zasilania.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.367 504 30
Wiem, że takie były założenia, ale nie wiem, jak to działa w praktyce: czy z automatu w tym konkretnie dziale autor ma zawsze możliwość pisania, czy administratorzy nadają specjalne uprawnienia każdemu autorowi do jego wątku. Moderatorzy jak ja nie mają takiej możliwości, ja mogę tylko zamknąć i otworzyć wątek dla wszystkich. Proponuję zwrócić się przez pw do któregoś z administratorów (ale nie do moderatorów).

OP
OP
K

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Nowa funkcja w dekoderach listew oświetleniowych: mapowanie wyjść.
Można do dowolnej funkcji (F1-F13) ustawić dowolny set wyjść (F0 było już mapowane). Dzięki temu nie tylko można dostosować wagon do własnych wymagań sterowania, ale również obsłużyć nietypowe wagony (np. bagażowy, wars) - gdzie można spiąć otwarte przestrzenie pod jedną funkcję.

OP
OP
K

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Wagon Y sypialny Roco (11 przedziałów).
Płytka powstała do wagonów Roco. Niewykluczone, że pasuje bez przeróbek do Tilliga (nie posiadam takiego wagonu - proszę chętnego o PW - w ramach dopasowania płytki do Tilliga 50% rabatu).

DCC (79zł):
- kolor oświetlenia biały ciepły, na zamówienie - kolor zimny
- niezależne sterowanie przedziałami oraz częściami wspólnymi
- sterowanie końcówkami
- regulacja jasności
- predefiniowane schematy oświetlenia (3 zestawy dowolnie konfigurowalne)
- pełne mapowanie wyjść pod funkcje

Wariant "magnes" (67zł):
- obsługa oświetlenia (kolor biały ciepły, na zamówienie - kolor zimny) i końcówek po obu stronach wagonu
- możliwość samodzielnej konfiguracji przedziałów (wyłączenia ich świecenia po usunięciu zworki)
- funkcja "easy ending" pozwalająca na szybkie zgaszenie/zapalenie świateł końca pociągu bez przechodzenia sekwencji włączenia/wyłączenia oświetlenia

Zapowiedzi:

1. Dekoder DCC semaforów świetlnych
Obsługa od 1 do 8 semaforów (pełne mapowanie 16 wyjść pod funkcje - obsługa np. 2 semaforów ośmiokomorowych lub 8 tarcz manewrowych; dowolne mapowanie schematów wyjść stałych/migających).
Dzięki odpowiedniej konfiguracji rejestrów możliwa obsługa "zależna" tarcz ostrzegawczych do sterowanych semaforów (np. sterowanie 2 semaforów wraz z poprzedzającymi je tarczami ostrzegawczymi).
Dostępność w przyszłym tygodniu (tryb "loco"), tryb "accessory" wkrótce.

2. Dekoder DCC zwrotnic
2a Dekoder 4 zwrotnic z polaryzacją iglic; zmiana położenia rozjazdu serwem lub napędem bi/monostabilnym
2b Dekoder 4 zwrotnic bez polaryzacji iglic; zmiana położenia rozjazdu serwem lub napędem bi/monostabilnym
Oba warianty dostępność w przyszłym tygodniu (tryb "loco"), tryb "accessory" wkrótce.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor i dodatki do taboru, elektronika 2